Det Bedste

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Det Bedste (engelsk: Reader's Digest) var et amerikansk månedsblad oversat til dansk, der udkom fra marts 1946 til oktober 2005.

I begyndelsen blev bladet udgivet af Egmont. Siden stod det amerikanske moderforlag Reader's Digest selv for udgivelsen i mange år, men fra 1993 og frem til 2005 var det atter Egmont, der var udgiver. Reader's Digest, der også er bladets navn i mange lande, udgiver blade af samme type i 47 lande. Bladet er verdens mest solgte månedsblad med et oplag på omkring 25 mio.

Reader's Digest blev grundlagt af DeWitt Wallace i 1922, og det har hele tiden værets bladets mål både at underholde og informere. Mange af artiklerne er populærvidenskabelige indenfor emner som medicin, geografi, historie, politik, familie, religion og humor. Indholdet er overvejende redigeret og valgt ud fra et konservativt amerikansk ideal, og dermed præget af kommunistforskrækkelsen. Bladets artikler var indtil Sovjetunionens opløsning og Berlinmurens fald præget af kritik af kommunismen.

Den danske udgave bestod både af oversatte artikler fra den amerikanske udgave og danske bidrag. Bladet udkom i lommeformat og siden 1955 delvist i farver. Dets oplagsmæssige storhedstid var i 1950'erne, hvor det udkom i 300.000 eksemplarer. Efter 1970'erne gik det ned ad bakke i takt med at efterkrigstidens beundring for USA ebbede ud. Samtidig blev tv en væsentlig konkurrent som formidler af populærvidenskab. I 1995 var tallet faldet til 115.000. Det faldende oplag forårsagede bladets lukning i 2005. På lukningstidspunktet blev bladet trykt i blot 12.000 eksemplarer.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]