Det Carolingske Rige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Carolingske Rige (markeret med gråt).

Det Carolingske Rige (800-888) var et stort imperium i det vestlige og centrale Europa, der eksisterede i begyndelsen af Middelalderen. Det blev regeret af Karolingerne, som havde regeret som konger over frankerne siden 751, og som konge over langobarderne i Italien fra 774. I år 800 blev den frankiske kong Karl den Store kronet som kejser i Rom af Pave Leo 3. i et forsøg på at genoplive Romerriget i vesten i en periode, hvor Det Byzantinske Rige manglede en hersker. Efter en borgerkrig i 840-843 efter kejser Ludvig den Fromme, blev riget opdelt i mindre autonome kongeriger, men dog stadig med én konge, som blev anerkendt som kejser, dog uden den store autoritet uden for hans eget kongerige. Samlingen af riget og karolingernes arveret fortsatte med at blive anerkendt.

I 884 genforenede Karl den Tykke alle kongerigerne for sidste gang, men han døde i 888, og imperiet gik øjeblikkeligt fra hinanden. Den eneste retmæssig mandlige arving til dynastiet var blot et barn, og adelen valgte i stedet regionale konge, der ikke stammede fra dynastiet, eller som det skete i det østlige kongerige, en uægte karolinger. Den uægte linjer fortsatte med at herske i øst indtil 911, mens det uægte karolingiske dynasti blev genoprettet i vestlige kongerige i 898 og herskerede frem til 987 med en afbrydelse fra 922 til 936.

Størrelsen på imperiet var omkring 1.112.000 km2, og havde en befolkning på mellem 10 og 20 millioner personer.[1] Mod syd lå Emiratet Córdoba og efter 824 Kongeriget Navarra, mod nord grænsede riget op til danernes kongerige; mod vest var en kort landegrænse til Bretagne, og mod øst var en lange grænse med slaverne, og avarerne, der blev besejret, og deres land blev inkorporeret i imperiet. Den sydlige del af Italien, hvor karolingerne erklærede at de havde autoritet, blev udfordret af byzantinerne (østromerne), og resterne af lombardernes kongerige i Hertugdømmet Benevento.

Termen "Det Carolingske Rige" er en moderne opfindelse. Rigets navn i officielle dokumenter var på latin. Imperiet blev omtalt under forskellige navne som universum regnum ("hele kongeriget", modsat de regionale kongeriger), Romanorum sive Francorum imperium ("Romerne og frankernes imperium"), Romanum imperium ("Romernes imperium") eller sågar imperium christianum ("det kristne imperium").[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Post-Roman towns, trade and settlement in Europe and Byzantium – Joachim Henning – Google Břger. Books.google.dk. Hentet 24. december 2014. The size of the Carolingian empire can be roughly estimated at 1,112,000 km² 
  2. ^ Ildar H. Garipzanov, The Symbolic Language of Authority in the Carolingian World (c.751–877) (Leiden: Brill, 2008).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]