Det folkelige gennembrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Det folkelige gennembrud var en periode i dansk litteraturhistorie, i begyndelsen af 1900-tallet og en fortsættelse af det moderne gennembruds litterære ideal om realisme. I det folkelige gennembrud forsøgte man at komme tæt på den enkelte borger i både fremstillingsform og sprog.[1] Modsat Det moderne gennembrud og tidligere stilperioder så kom personer med en ikke-akademisk baggrund frem på den litterære scene, hvor det før var personer fra den kulturelle elite, eksempelvis tilknyttet universiteterne.[kilde mangler] Man kan med andre ord sige, at litteraturen var "fra folket til folket".[kilde mangler] Man vil ikke længere tale om folket, man vil tale til folket fra helten. Helten kunne være den lille bonde/landarbejder eller storbyens anonyme arbejder, som intet ejede. De nye fortællere stammede selv fra de fattige miljøer i stedet for storbyen med dens universitetsliv. Dermed blev livet i provinsen skildret, de nye fortællere skulle aflære det litterære udtryk og i stedet skrive folkeligt

Den realistiske skildring af arbejdernes liv spejlede den samfundsudvikling, Danmark gennemgik allerede i slutningen af 1800-tallet under industrialiseringen. Urbaniseringen, hvor folk flyttede fra land til by, prægede perioden og ændrede landets demografi, da flere forsøgte lykken i byerne på de mange nye fabrikker. Men arbejdsbetingelserne var hårde og rettighederne få. Ikke just bedre end arbejdsmiljøet i landbruget på daværende tidspunkt. Forfatterne i det folkelige gennembrud repræsenterede en social indignation over fabriksarbejdernes lange, hårde, støjende, støvfyldte og risikofyldte arbejdsdage.

Det folkelige gennembruds forfattere[redigér | rediger kildetekst]

Eksempler på forfattere, der repræsenterede det folkelige gennembrud:

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Fibiger, Johannes; Lütken, Gerd. "Det folkelige gennembrud", Litteraturens veje (2. udgave), Systime A/S, Danmark, 2009, side 244. ISBN 87-616-0992-7.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Fibiger, Johannes; Lütken, Gerd. "Det folkelige gennembrud", Litteraturens veje (2. udgave), Systime A/S, Danmark, 2009. ISBN 87-616-0992-7.
Sprog og litteraturSpire
Denne artikel om litteratur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.