Det folkelige gennembrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Det folkelige gennembrud er en periode i dansk litteraturhistorie, i starten af 1900-tallet. Perioden fortsatte det moderne gennembruds litterære ideal om realisme, men det blev nu forsøgt at komme tæt på den enkelte borger i både fremstillingsform og sprog.[1] Modsat Det moderne gennembrud og tidligere stilperioder, så kom personer med en ikke-akademisk baggrund frem på den litterære scene, hvor det før var personer fra en kulturel elite som tilknyttet et universitet eller lignende.[kilde mangler] Man kan med andre ord sige, at litteraturen var "fra folket til folket".[kilde mangler] Man vil ikke længere tale om folket, man vil tale til folket fra helten. Helten kunne være den lille bonde/landarbejder eller storbyens anonyme arbejder, som intet ejer. De nye fortællere stammede selv fra de fattige miljøer i stedet for storbyen med dens universitets liv. Dermed blev livet i provinsen skildret, de nye fortællere skulle aflære det litterære udtryk, i stedet skrive folkeligt

Et af de store kendetegn ved denne litterære bevægelse var den realistiske skildring af arbejdernes liv. Dette bar præg af den samfundsudvikling som Danmark gennemgik allerede i slutningen af 1800-tallet, hvor industrialiseringen blomstrede. Der kom en stor omvæltning, som praktisk talt betød, at der opstod flere arbejdspladser i byerne og færre på landet. Dette resulterede i, at landets demografi ændrede sig, hvor flere forsøgte lykken i byerne på de mange nye fabrikker. Men arbejdsbetingelserne var hårde og rettighederne få. Ikke just bedre end det arbejdsmiljø som landbruget var på daværende tidspunkt, og dette gav grobund for en ny generation af forfattere.

Det folkelige gennembruds forfattere[redigér | redigér wikikode]

Det folkelige gennembrud nåede at have en række repræsentanter:

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Fibiger, Johannes; Lütken, Gerd. "Det folkelige gennembrud", Litteraturens veje (2. udgave), Systime A/S, Danmark, 2009, side 244. ISBN 87-616-0992-7.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Fibiger, Johannes; Lütken, Gerd. "Det folkelige gennembrud", Litteraturens veje (2. udgave), Systime A/S, Danmark, 2009. ISBN 87-616-0992-7.
Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.