Det store bogtyveri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Det store bogtyveri er populærbetegnelsen for en omfattende mængde tyverier af bøger fra Det Kongelige Bibliotek i 1970'erne. For at få et overblik over manglerne gennemførtes herefter en omfattende revision af bibliotekets ældre samlinger. Mange år efter, i 2003-2004, blev tyverierne opklaret. Det skulle vise sig, at ca. 3.200 bøger[1] til en samlet værdi af mellem 150 og 300 millioner kroner var blevet stjålet af Frede Møller-Kristensen, der 1967-2000 var ansat på biblioteket og 1969-1987 ledte bibliotekets orientalske samling, i løbet af en ti-årig periode.

Sagen[redigér | redigér wikikode]

11. september 2003 fik Det Kongelige Bibliotek en opringning fra auktionshuset Christie's i London. Man havde undret sig over indleveringen af en meget kostbar bog, en spansk roman med titlen Propalladia trykt i Napoli 1517. Bogen havde en næsten udvisket bibliotekssignatur: På indersiden af forpermen stod øverst til venstre tallene 18,-36. Hos auktionshuset vidste man, at der kun fandtes et kendt, komplet eksemplar af denne bog i verden, som tilhørte Det Kongelige Bibliotek i København. I telefonen forhørte Christie's sig, om den bog, man stod med, stammede fra biblioteket.

Straks næste morgen tog to medarbejdere fra biblioteket af sted til London, og da de nåede frem, viste det sig, at Christie's lå inde med flere bøger indleveret til salg på en kommende auktion, som viste sig at tilhøre Det Kongelige Bibliotek.

Meget hurtigt blev opklaringen sat i system. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, der konverterede det gamle seddelbaserede mangelkatalog til en søgbar database, og med den kunne en håndfuld medarbejdere hurtigt få et overblik over, hvad der manglede i bogsamlingerne. Desuden blev der foretaget ransagninger i Danmark og Tyskland, og flere bibliotekarer arbejdede på Politigården sammen med kriminalfolkene under opklaringsarbejdet.

Foreløbig er 1.600 af de 3.200 stjålne bøger dukket op.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Lea Korsgaard, Det store bogtyveri, København: Politikens Forlag 2005. ISBN 9788756774369.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Kongelige Kendetegn – Det Kongelige Biblioteks digitale oversigt over monogrammer, ejermærker og kendetegn på bøger i bibliotekets samlinger
  • Manglende bøger – Det Kongelige Biblioteks mangelliste udarbejdet efter opklaringen af det store bogtyveri
DanskStub
Denne artikel om Danmarks historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie