Diskussion:Champagne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Antiguo-Artículo bueno-blue.svg Artiklen Champagne er blevet afvist som lovende artikel. Artiklen er altså blevet vurderet til ikke at være klar til at blive forbedret til god artikel inden for en overskuelig fremtid. Hvis du er uenig i dette, kan du efter reglerne foreskrevet i udvælgelsesproceduren for lovende artikler enten gennominere eller indberette en klage.
Emblem-star.svg Artiklen Champagne har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 1, 2009.

Stock post message.svg Huskeliste for Champagne: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Udvid indledningen. Halvanden linje er alt for lidt til en LA. Toxophilus (diskussion) 15. feb 2017, 19:20 (CET)
  • Flere kilder - flere kapitler er helt uden - og opbyg referencelisten efter stilmanualens forskrifter. A Short History of Wine bør henvises til som "Philips (2000) s. 242" i reflist, og så en litteraturliste. Toxophilus (diskussion) 15. feb 2017, 19:20 (CET)
  • Overvej afsnittet om trykket i de forskellige flasker. Det findes ikke på engelsk, og jeg ved ikke hvor relevant det er. Toxophilus (diskussion) 15. feb 2017, 19:20 (CET)
  • Generelt er der inspiration at hente i den engelske artikel. Toxophilus (diskussion) 15. feb 2017, 19:20 (CET)
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Frankrig Denne artikel er en del af WikiProjekt Frankrig, et forsøg på at forbedre artikler om Frankrig på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hvordan kan mindre ilt føre til mere gæring?[redigér wikikode]

Generelt er magnumflasker mere fermenterede på grund af det større væske/luft volumenforhold (og dermed mindre iltindhold pr. liter champagne) og regnes for at være af højere kvalitet. Der er dog ingen empiri for dette.

Ovenstående formulering fra afsnittet om champagneflasker undrer mig lidt. Hvordan kan mindre ilt føre til mere gæring? Jeg får en mistanke om, at der er tale om en virkelig dårlig oversættelse fra den engelske artikel, hvor der står:

In general, magnums are thought to be higher quality, as there is less oxygen in the bottle, and the volume to surface area favors the creation of appropriately-sized bubbles. However, there is no hard evidence for this view.

Er der nogen med større viden om emnet end mig, der kan afklare, om vores artikel er galt på den? --Heelgrasper 17. nov 2007, 16:57 (CET)

Fordi fermentering (eller alkoholgæring om man vil) er en anaerob proces. Det fremgår også af artiklen Fermentering:
"Gærsvampes anaerobe gæring/alkoholfermentering er et godt eksempel. Her nedbryder de sukker (saccharose) til ætanol (ethanol) og kuldioxid (carbondioxid)."
--Hebster 17. nov 2007, 20:27 (CET)

Jeg forstår stadig ikke, hvordan manglen på ilt direkte fremmer processen. Og især ikke, hvordan dette kan være udokumenteret ("ingen empiri"). Det vil da føre til en højere alkolholprocent, som er ganske enkel at måle? --Heelgrasper 17. nov 2007, 20:42 (CET)

Mon ikke der er tale om den såkaldte malolaktiske gæring (se f.eks.Fermentation_malolactique), der er det andet og anaerobe trin i gæringsprocessen, og det, der skaber boblerne i champagne, sekt, cremant, spumante...osv.--Sten Porse 17. nov 2007, 21:07 (CET)
Jo lige præcis. Den sekundære fermentering som nævnes i linje 1 af artiklen, er netop denne malolaktiske fermentering. --Hebster 19. nov 2007, 08:24 (CET)