Diskussion:Chile

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Denne artikel er en del af WikiProjekt Verdens lande, et forsøg på at forbedre artikler om verdens lande på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Chile er en god artikel. Det vil sige at den har gennemgået en proces og bliver anset som værende god som kundskabskilde og inspiration til andre artikler. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Chile har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 26, 2014.

 

Huskeliste for Chile: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Første kvindelige, folkevalgte præsident?[rediger kildetekst]

212.10.33.171 har i dag indsat oplysning om, at Chiles præsident er den første kvindelige, folkevalgte præsident i verden. Det var uden kilde, så jeg fjernet det. Jeg mener iøvrigt heller ikke, at det er rigtigt (f.eks. blev Vigdís Finnbogadóttir valgt til Islands præsident allerede i 1980). --Sir48 (Thyge) 9. jun 2009, 11:18 (CEST)

Stor opdatering[rediger kildetekst]

Jeg har gennem et par måneder arbejdet mig gennem en større opdatering af artiklen, hovedsageligt med baggrund fra den tilsvarende artikel på en-wiki. Materialet derfra er suppleret med indhold fra nogle af de engelske underartikler, hvor jeg syntes, at hovedartiklen var svag. Måske er den dermed blevet for lang. Under alle omstændigheder vil korrekturlæsning og -rettelser blive hilst velkommen! --Arne (Amjaabc) (diskussion) 15. apr 2014, 00:17 (CEST)

Jeg synes at artiklen mangler materiale og kilder om uddannelsen af folk i statskup og tortur på School of America i USA og om CIA's rolle i dette, herunder forsyning af våben, torturinstrumenter og penge. --Madglad (diskussion) 19. maj 2014, 14:21 (CEST)Svar[svar]

Der er en del problemer i artiklen[rediger kildetekst]

Bl.a. dette "Chilean Court Confirms Allende Suicide on 39th Anniversary of Coup" http://www.argentinaindependent.com/currentaffairs/chilean-court-confirms-allende-suicide-on-39th-anniversary-of-coup/

og den kendsgerning, at Allende blev "valgt" af 36% af de afgivne stemmer, med kun ca. 35.000 stemmer flere end kandidat nr. 2. Derefter truede han kongressen til at kåre ham til præsident, ellers ville hans væbnede tilhængere indtage kongresbygningen.

Desværre ligger min omfattende Chile-historiebog i øjeblikket i Chile, men når jeg kommer tilbage, skal jeg lave en del tilføjelser og rettelser. John.St (diskussion) 26. jun 2014, 03:10 (CEST)

Jeg synes ikke at dine oplysninger stemmer særligt godt overens med den engelske Wikipedia. --Madglad (diskussion) 27. jun 2014, 08:19 (CEST)
Jeg kan godt se, at der er flere referencer til den retslige afgørelse af, at Allendes død skyldes selvmord. Hvilken instans, der har afgjort det, kan jeg dog ikke se.
Din omtale af Allendes valg med brug af gåseøjne antyder, at du har en politisk tilgang til emnet. Kendsgerningen er vel, at han blev valgt efter en lovlig folkeafstemning, uanset hvor snæver en sejr det var. Den sidste påstand om trusler fra Allendes side kræver i hvert fald grundig og neutral dokumentation. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 27. jun 2014, 15:19 (CEST)
Jeg har nu rettet formuleringen om Allendes død, så det er tydeligt, at han begik selvmord. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 27. jun 2014, 15:29 (CEST)
Jeg har ikke en politisk, men en objektiv tilgang til præsidentvalget. Allende blev ikke valgt. Når ingen kandidat opnåede flertal, var der tradition for (uden lovhjemmel), at den med flest stemmer af kongressen blev kåret til præsident. Min omfattende Chilehistorie er skrevet af to professorer med speciale i Sydamerikansk og Chilensk historie. Ud fra en politisk betragtning var Allende en dygtig og velmenende koalitionspræsident (3 partier), som ikke kunne styre den rabiate, bevæbnede fløj af Socialistpartiet. John.St (diskussion) 30. jun 2014, 07:33 (CEST)
Jeg har derimod en politisk tilgang til Pinoshit, som han kaldes af de fleste chilenere. John.St (diskussion) 30. jun 2014, 07:37 (CEST)
John St., du har en politisk tilgang til Chile-problemet. Wikipedia prøver at være så objektektive som muligt. Jeg har aldrig hørt om "Pinoshit" fra andre end dig, selv ikke fra de eksil-chilenere vi husede i Danmark dengang. At jeg ikke på nogen måde bryder mig om Pinochet afholder mig ikke fra at undlade at bruge nedsættende øgenavne på W. --Madglad (diskussion) 30. jun 2014, 08:16 (CEST)
Madglad. I modsætning til mig har du tydeligvis ikke boet i Chile i nogle år. Jeg kommer stadig på besøg hos mine venner i Santiago, Valparaiso, Viña del Mar, La Serena og Paihuano et par gange om året. Derved bliver jeg holdt informeret om forholdene før og nu. Til din påstand om, at jeg har en politisk tilgang til Chile-problemet må jeg sige: sorry, you ain't got it John.St (diskussion) 2. jul 2014, 06:10 (CEST)
John, jeg har aldrig været været i Chile, men har mødt en del flygtninge under Pinochet-regimet. Og for nyligt husede jeg et par kvinder fra Chile et par måneder. Pinoshit er efter min mening et fint øgenavn (som jeg ikke er stødt på), men husk at vi forsøger at holde en objektiv tone på W, og ikke driver grundforskning. Så hvis du har kilder, så referer til dem. God morgen fra --Madglad (diskussion) 2. jul 2014, 07:29 (CEST)
Nu er det her jo en diskussionsside, og der må være lidt friere rammer for, hvordan man udtrykker sig, end på artikelsiderne. Problemet kan nogen gange være, at satirisk (eller hvad det nu er) sprogbrug kan mudre budskabet. Heldigvis kan man opklare mange uklarheder i diskussionen, og personligt har denne diskussion givet mig et mere nuanceret billede af Johns første budskab, og jeg glæder mig til at se mere nuanceret beskrivelse af de famøse begivenheder omkring Allende/Pinochet med passende kildeangivelser. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 2. jul 2014, 09:49 (CEST)