Spring til indhold

Diskussion:Glødelampe

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Flytteforslag: Glødelampe

Se evt. på Wikipedia:Flytteforslag

Artiklen omhandler komponenten en glødepæren - alene - dvs lyskilden. En glødelampe er en lampe med en glødepære. Citat lampe: "En lampe (fransk lampe, fra græsk λαμπάς lampás „fakkel“)[1] er en opfindelse, der grundlæggende består af en lyskilde og noget tilbehør [fatning + pind/stage], der bærer lyskilden". (hvis en glødelampes glødepære udskiftes med fx en lysdiodepære, er 'glødelampen' nu en lysdiodelampe). Så det er stærkt misvisende at artiklen hedder glødelampe. --Glenn (diskussion) 9. jul 2020, 20:16 (CEST)
Det foreslås ydermere at Glødelampe peger på lampe - og det behandles der i artiklen lampe. --Glenn (diskussion) 9. jul 2020, 20:23 (CEST)

Nej. Det er ikke Dawiki's opgave at omdefinere det danske sprog. Citat fra DDO: https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=gl%C3%B8delampe "pæreformet glaskolbe der lyser ved at en metaltråd inden i den gløder når tråden tilsluttes elektrisk strøm". Dette er præcist hvad artiklen Glødelampe handler om. Lad dig ikke forvirre af at orddele benyttes med let forskellige betydninger i forskellige sammenstillinger og sammenhænge. --Madglad (diskussion) 9. jul 2020, 21:13 (CEST)
 Kommentar - Man kan finde så meget betydningsfnidder på nettet: synonymbog.com: glødelampe Citat: "...Synonymer for glødelampe...glødepære, elektrisk pære, pære, halogenlampe, lyskilde...". --Glenn (diskussion) 9. jul 2020, 21:23 (CEST)
Der er 3 forekomster af 'glødepære' i KorpusDK, så du er ikke alene. Til gengæld er der 61 forekomster af 'glødelampe'. Lad os huske på Wikipedia:Navngivning: "Brug de mest almindelige navne". --Madglad (diskussion) 9. jul 2020, 21:36 (CEST)
  •  Flyt ikke - Jeg mener ikke, at der er den sondring, som du lægger op til Glenn. En glødelampe har for mig også omfattet det, som er "pæren" og ikke "pæren + det uden om". Opslag i Ordbog over det Danske Sprog på glødelampe viser, at glødelampe defineres som "lampe, der bestaar af en lufttom glasbeholder, hvori en kul- ell. metaltraad bringes til at gløde ved elektrisk strøm", d.v.s. præcist det, som artiklen handler om. Opslag på ordet "lampe" viser, at "lampe" ikke nødvendigtvis omfatter det "uden om", men blot udgøres af selve lyskilden. --Pugilist (diskussion) 14. jul 2020, 14:23 (CEST)
Konklusion:
Der er ikke konsensus om at gennemføre denne flytning.--Kjeldjoh (diskussion) 15. feb 2021, 14:48 (CET)

Glødelampe eller -pære?

[rediger kildetekst]

Bruger:212.27.27.211 argumenterer at Den korrekte betegnelse på dansk har altid været 'glødelampe', ikke 'glødepære'. Se også alle de andre sprog: glødelampe (no/nn), glödlampa (sv), Glühlampe (de), gloeilamp (nl), Лампа накаливания (ru) m.fl. dog islandsk ljósapera.

Jeg skulle mene at man i nutidig, almindelig dansk sprogbrug skelner mellem en lampe og en pære. Artiklen handler om el-pæren – og ikke en lampe. --|EPO| COM: 12. jan 2013, 16:10 (CET)
Der er flere ting der taler for 212.27.27.211s synspunkt, dog måske ikke som den korrekte betegnelse, så dog den der (formodentlig) har været brugt eller vundet hævd op gennem 1900-tallet:
  • Salmonsen kender kun 'glødelampe' [1] - Google,
  • Den Store Danske henviser fra glødepære til artiklen om glødelampen ('glødepære, se glødelampe'.)
  • Ordnet.dk betragter dem som synonymer [2]
Det er sikkert heller ikke let at finde billeder der kunne vise forskellen : "Her ses en glødelampe med en glødepære" ?
-- Mvh PHansen (diskussion) 12. jan 2013, 17:50 (CET)