Diskussion:Matematik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Artiklen bærer præg af at være en oversættelse. Her er nogle eksempler på udtryk som passer mindre godt med dansk sprogbrug:
de familiære naturlige tal -> de velkendte naturlige tal
Det for fysikerne vigtige koncept vektorer -> Det for fysikerne vigtige begreb vektorer
ikke euklidisk geometri -> ikke-euklidisk geometri
differentiel geometri -> differentialgeometri
Gruppe teori -> Gruppeteori
målbare størrelser -> målelige størrelser
differential ligninger -> differentialligninger
mængde teori -> mængdeteori [flere lignende eks. i det flg.].
Sebastjan

Du er velkommen til at ændre det hele, husk altid på nummer 7 af de mest almindelige begynderfejl på Wikipedia. -- Christian List 27. Jan 2003 kl.15:01 (CET)

Hvorfor kan billedet øverst på siden ikke vises i min browser? Mangler det eller er det bare mig? Det skulle være en fraktal, ser det ud til... --Troels.jensen 19. jun 2005 kl. 20:37 (CEST)

Det så ikke ud til, at billedet eksisterede hverken her eller på Commons, så jeg tillod mig at erstatte det med et, der praktisk taget hedder det samme.--Heelgrasper 19. jun 2005 kl. 21:23 (CEST)
Glimrende billede. Det ser godt ud - fænger virkelig! --Troels.jensen 19. jun 2005 kl. 21:39 (CEST)

Regning?[redigér wikikode]

Jeg sidder og skriver lidt om præliminæreksamen, hvor et af fagene var regning. Jeg overvejede lidt at lave en interwiki hertil, da regning ikke eksisterer som artikel og desuden ville være flertydig. Imidlertid er der, så vidt jeg forstår lidt forskel på, hvad man normalt inkluderer i regning og så matematik. Spørgsmålet er, om man ikke kunne tilføje lidt om, hvad der almindeligvis forstås ved regning, så denne artikel kunne dække betydningen faget regning?--Heelgrasper 22. jul 2005 kl. 00:08 (CEST)

Ifølge Nudansk Ordbog er regning at "løse talopgaver ved fx at lægge tal sammen, trække tal fra hinanden, gange el. dele tal med hinanden...". Ud fra dette vil jeg mene at regning dækker problemer, som udelukkende bliver løst med aritmetiske operationer. --Maitch 22. jul 2005 kl. 00:28 (CEST)
Underligt nok er der på engelsk mig bekendt ikke noget almindeligt brugt ord for "at regne". Det nærmeste jeg kan anføre er to do sums. Man taler om Arithmetic, som i danske ører lyder "finere" end Regning. -- Sebastjan 22. juli 2005 kl. 08:15 (CEST)

Historie[redigér wikikode]

For det første mener jeg, historieafsnittet kunne være meget længere. Måske burde det endda have sin egen artikel. For det andet mener jeg ikke, det er korrekt, at matematikken udelukkende opstod ud fra behovet for at lave beregninger i handel, for at opmåle land og for at forudsige astronomiske begivenheder. Så vidt, jeg ved, betragtede mange af de græske filosoffer, måske især Platon, geometri som en del af grundlaget for filosofisk tænkning; og den græske matematik/geometri udvikledes derfor primært af ikke-praktiske grunde. Jeg ville gerne selv gøre noget ved sagen, men måske nogen har større indsigt end jeg.--Nikolaj 19. jan 2006 kl. 18:03 (CET)

Kvaternioner/Quaternioner[redigér wikikode]

Jeg har tænkt på at oprette denne artikel, men hvad er den rigtige titel på dansk? Begge dele er der referancer til forskellig steder på wikien. /Esmil 23. mar 2006 kl. 17:06 (CET)

Jeg er ganske overbevist om, at Kvaternion er den korrekte, danske titel. --Morten Barklund [ disk / bidrag ] 23. mar 2006 kl. 17:11 (CET)

Billedadvarsel[redigér wikikode]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

-- CommonsTicker 24. sep 2006 kl. 00:14 (CEST)

Billedadvarsel[redigér wikikode]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

-- CommonsTicker 29. dec 2006 kl. 01:38 (CET)