Analogi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En analogi (af græsk analogia' overensstemmelse, lighed', af ana- og -logos i betydningen 'forhold')[1] er det at beskrive eller forklare noget ved at tage udgangspunkt i noget måske helt andet. Ideen er at hvis de to ting har en række væsentlige ligheder tilfælles, må alt hvad man kan analysere sig frem til om det ene, også gælde for det andet.

I tekstanalyser bruges analogier ofte til at finde budskaber i tekster – også de forfattervis utilsigtede. Det foregår ved at man trækker paralleller mellem elementer af virkeligheden og genstande, personer, steder, lidelser el.lign. i teksten. Handlingsforløbet omkring, eller forholdet imellem, elementerne i teksten skal have tydelige fællestræk med virkeligheden før analogien holder, men tilgengæld vil man så også kunne udlede forfatterens, eller måske bare tekstens, bud på hvordan virkeligheden forløber ved at bruge parallellerne til at fortolke tekstens videre handlingsforløb og slutningen. Hvis teksten har en morale kan også denne fortolkes og bruges som argument til hvordan man skal forholde sig til den del af virkeligheden man havde trukket paralleller til.

Ordet analogi bruges desuden inden for blandt andet biologi og jura, hvor betydningen varierer noget fra tekstanalysen.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Sprog og litteraturStub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.