Diskussion:Offentlig ret

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Privat ret[rediger kildetekst]

Det fremgår (forhåbentligt), at alt, som ikke er omfattet af begrebet "offentlig ret", derimod er omfattet af begrebet "privat ret". Med andre ord så følger det ex negativo. Ovenstående er skrevet af MacApps 16. apr. 2023, 11:18 (CEST)MacApps MacApps (diskussion) 16. apr. 2023, 11:18 (CEST)[svar]

Wikipedia indeholder en kategori om privat ret:

https://da.wikipedia.org/wiki/Kategori:Privatret

MacApps (diskussion) 17. apr. 2023, 18:20 (CEST)MacApps[svar]

Privatret omfatter især[rediger kildetekst]

Inden for privatrettens område behandles konflikter imellem private personer, grupper af personer, organisationer og virksomheder. Privatrettens område er betydeligt større end den offentlige rets, eftersom det vedrører alle konflikter af ikke-kriminel karakter, der opstår imellem personer. Privatretten kaldes nogle steder for civilretten for at skabe en kontrast til kriminalretten. Denne benævnelse har dog intet med den civilretlige tradition at gøre.

Inden for den internationale privatret (engelsk: private international law) behandles konflikter som de ovenfor nævnte, omend med den modifikation, at hver af parterne befinder sig i forskellige stater. Selvom en række traktater behandler konflikter af denne karakter, er området præget af en betydelig mængde uskreven ret.

Privatret omfatter især formueret, da det vedrører retsforholdene for fysiske aktiver såvel som for krav, der opstår i eller udenfor kontraktforhold. Familie- og arveret hører også til privatretten. Endvidere hører finansret også til kategorien privat ret.

I Danmark inddeler man typisk formueret i to kategorier:

Privatretten indeholder dog også anden (og mere speciel) regulering, eksempelvis selskabsret. Immaterialret er ligeledes vanskelig at placere i denne kategorisering.

Procesret[rediger kildetekst]

Procesret er det retsområde, der omhandler juridiske processer ved domstolene. Det er såvel et forvaltningsområde, der forvaltes jævnfør retsplejeloven, men kan også anskues som noget mellem offentlig ret og privatret befindende, specielt som relationen mellem offentlige myndigheder og borgere. Procesretten inddeles typisk i: