Spring til indhold

Diskussion:Thor

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Thor er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.

Milepæle
TidsmarkeringMilepælResultat
Nomineret til ugens artikel Afslået
Nomineret til lovende artikel Vedtaget
Huskeliste for Thor: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Uden overskrift[rediger kildetekst]

Muligvis er der overset noget meget nærliggende i afsnittene om stednavne som har noget med Thor at gøre, efter sigende findes der nemlig et land som hedder Donnersmark, eller noget meget tæt på det :-) 2.104.68.60 18. jan 2016, 03:22 (CET)

Og hvorfor skulle Danmark være navngivet på Tysk?Maunus (diskussion) 18. jan 2016, 20:53 (CET)
Det ville jo imo være bedre at kalde Danmark for Folkvang :-)

og mht. navnet Danmark: Det kan jo være fra plattysk eller fra anglere, eller måske fordi nogle af de første landkorttegnere i Danmark, måske kom fra Tyskland.2.104.68.60 21. jan 2016, 22:15 (CET)

Navnet "Danmark" er ældre end de første kort - Jellingstenene skriver tanmarkar/tanmaurk ᛏᛅᚾᛘᛅᚢᚱᚴ. Som overhovedet ikke tyder på nogen forbindelse med Thor eller det tyske ord Donner.Maunus (diskussion) 21. jan 2016, 23:02 (CET)
(Kopieret fra Brugerdiskussion:Hjart):

Hej Hjart. Er der noget jeg har misforstået hvis jeg mener asen hedder Tor og ikke Thor? Det er jo kun på engelsk der er "h" i torsdag. Eller låses indholdet fast på overskriften?

Simonbosun (diskussion) 1. apr 2020, 14:42 (CEST)

Jeg har altid ment den rette stavemåde er "Thor" og du bør ikke foretage sådanne ændringer uden angivelse af vægtige begrundelser. --Hjart (diskussion) 1. apr 2020, 14:49 (CEST)
"Du har altid ment" er altså en vægtig begrundelse? Simonbosun
Ikke nødvendigvis, men jeg vil gætte på at langt de fleste opfatter "Thor" som den rette stavemåde eller i hvert fald langt den mest almindelige og derfor skal du have fat nogle vægtige begrundelser for at ændre det eksisterende navn i artiklen. At der ikke er et "h" i torsdag er ikke en vægtig begrundelse.--Hjart (diskussion) 1. apr 2020, 19:02 (CEST)
Retskrivningsordbogen indeholder som regel ikke navne. Dog ordet thi, som formodentligt skrives sådan for at undgå forveksling med talordet. Ellers forekommer Th- i stednavne (konkret Thisted, men Stednavneudvalget har nok flere), og ord afledt af dem. Og i fremmedord. Og te skrives i øvrigt heller ikke the.
Umiddelbart vil jeg mene at kan bruge begge dele. Wikipedia har artikler om personer med begge stavninger af navnet. Th- får det til at give et gammeldags indtryk, hvilket næppe er meningen. Hvis man vil betone etymologien, kunne man bruge Þ-, og det er nok heller ikke godt på W., hvor der skrives på nudansk.
Og endeligt kan jeg ikke på KorpusDK komme til en hurtig konklusion på hvad, der er den mest almindelige stavning.
Og @Simonbosun: Dette emne bør diskuteres på Diskussion:Thor, ikke på en brugerdiskussionsside. --Madglad (diskussion) 1. apr 2020, 19:58 (CEST)
(Kopi slut.)
Jeg antager, at der på et tidspunkt, er fundet konsensus om stavemåden Thor, og jeg er helt enig. Den alternative stavemåde, Tor, nævnes også til en start i artiklen, som vi nromalt gør, hvis et emne kendes under flere navne. Dertil vil jeg tilføje, at Nationalmuseet, Den Store Danske og Aarhus Universitet alle bruger stavemåden Thor. Det må tælle for meget, at fagkundskaben bruger denne stavemåde. På Historie-online.dk og i Valhalla er det ligeledes Thor der bruges, bare for at komme med nogle andre eksempler. Toxophilus (diskussion) 1. apr 2020, 21:12 (CEST)