Diskussion:UNESCO's Verdensarvsliste (Europa)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Verdensarv Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Verdensarv, et forsøg på at koordinere oprettelsen af verdensarvsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Seneste ændring i denne artikel blev begrundet sådan:

UNESCOs -> UNESCO's jf. RO

Nu har jeg kun den næstnyeste udgave af RO, men som jeg læser §21 (3) b, så var den oprindelige stavning også korrekt. UNESCO hører ihvertfald til gruppen af forkortolser, som jeg helt personligt udtaler som et egentligt ord. Er jeg galt på den?--Heelgrasper 13. maj 2005 kl. 18:21 (CEST)

Jeg udtaler også forkortelsen som et ord. Desværre har jeg også kun næstnyeste udgave af Retskrivningsordbogen. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 13. maj 2005 kl. 18:35 (CEST)
Jeg har den gældende udgave af RO. Både UNESCO's og UNESCOs er korrekt. Byrial 13. maj 2005 kl. 20:31 (CEST)
Det er faktisk korrekt. Jeg var lidt for hurtig, men hvilken skal vi så vælge? --Maitch 13. maj 2005 kl. 20:43 (CEST)
Jeg mener at det er op til den enkelte bidragsyder at vælge mellem sidestillede, korrekte skrivemåder. Byrial 13. maj 2005 kl. 21:45 (CEST)

Europaarvsliste[redigér wikikode]

Denne artikel beskæftiger sig kun med Europa. Jeg forslår at listen i denne artikel flyttes til Verdensarvsliste (Europa), og at denne artikel udelukkende beskæftiger sig med dens emne, nemlig verdensarvslisten og hvad dette er for en størrelse, plus henvisninger til de forskellige lister, som desuden kunne være: Verdensarvsliste (Afrika), Verdensarvsliste (Asien-Australien) og Verdensarvsliste (Amerika) (istedet for længere titler som Verdensarvområder i Nord- og Sydamerika) --Anjoe (Anders) 4. jul 2005 kl. 12:27 (CEST)

Man kunne også nøjes med at have en side: Verdensarvsliste, med både en liste over alle lokaliteterne samt en beskrivelse af hvad verdensarv er. Dette vil gøre det nemmere at henvise til siden fra andre sider da navnet vil være kortere.Santac 26. okt 2005 kl. 14:53 (CEST)

Bajkalsøens beliggenhed[redigér wikikode]

Bajkalsøen ligger ganske vist i Rusland, men i Sibirien, og Sibirien er Asien. Der er i hvert fald tre steder i Rusland: Altai, Kamtjatka og Bajkalsøen, der bør flyttes til en (kommende) side om UNESCO's Verdensarvsliste (Asien og Australien). --Brams 22. dec 2005 kl. 09:51 (CET)

Og Jakobshavn Isfjord er ganske vist i Kongeriget Danmark, men på Grønland = Nordamerika, så den bør også flyttes.
Man kunne også lave lister over "arven" stat for stat og have fx Rusland og Danmark samlet ét sted - men så skal Færøerne ikke have en selvstændig overskrift (og de bør under alle omstændigheder slettes, da Kirkjubøur slet ikke er på listen (endnu)). --Thathánka Íyotake 27. maj 2008, 20:15 (CEST)

Estiske områder[redigér wikikode]

Hvad er Sangfestivalerne og Øen Kihnu under Estland?

UNESCO side og engelsk wiki kender ikke noget til dem. Santac 3. dec 2006 kl. 08:43 (CET)

Oprydning og estiske områder[redigér wikikode]

Så vidt jeg ved, er UNESCO også begyndt at registrere verdens ikke-materielle kulturarv og opererer med en liste, hvor bl.a. de estiske sangfestivaler og folkloren på øen Kihnu indgår. Denne liste har dog ikke noget at gøre med den "egentlige" verdensarvsliste.

Det forekommer mig i det hele taget, at listen rummer flere eksempler på dels immateriel kulturarv (den "anden" liste), dels steder, der slet ikke er optaget på listen, men blot kandiderer (hvis Kirkjubøur skal med, skal Chistiansfeld også) eller er mere eller mindre midlertidigt fjernet fra den.

Alt i alt er en grundig oprydning nødvendig. Jeg tagger artiklen. --Thathánka Íyotake 27. maj 2008, 19:59 (CEST)

Jag känner mig osäker om Kirkjubøurs status. Jag har nu läst UNESCOsidorna, och såvitt jag förstår skall en kandidat för att tas upp till behandling stå på någon av de anslutna staternas egen lista över kulturarv. Danmark men inte Färöarna räknas upp i listan över anslutna stater. (Det råder ju tydligen inte heller full enighet om huruvida Färöarna är en "stat" av flera inom "konungariket".) På Danmarks egenpresenterade kandidatlista hittar jag inget objekt på Färöarna; däremot två från Grönland, två från det egentliga Danmark, och en som tycks omfatta delar av Danmark, Tyskland, Nederländerna och Nordsjön. En av de "rent danska" objekten är mycket riktigt Chistiansfeld.
Jag undrar om Färöarna fallit mellan stolarna på grund av dess delvis omtvistade juridiska status. I vilket fall har jag på de:wp frågat Arne List om han minns sina källor för Kirkubøurs kandidatur.
En möjlighet är att man på slutet tillfogar litet text både om kandidater och om listor över immateriella kulturarv, och flyttar ner de icke belagda objekten till att bli "exempel" under denna nya avdelning. Jörgen B 20. sep 2008, 18:55 (CEST)

Jeg er begyndt at opdatere listen[redigér wikikode]

Jeg er begyndt at opdatere listen med udgangspunkt i UNESCOs egen liste. Jeg hopper nok midlertidigt over de "største" lande, men det fremgår tydeligt, hvad jeg har nået. Hvor skabelonen {{flagland| er indsat, har jeg kontroleret! mvh Per (PerV) (diskussion) 18. jan 2014, 18:02 (CET)

Grønland[redigér wikikode]

Her er Grønland medtaget som del af Danmark, så det bør i det mindste nævnes i denne artikel. --Palnatoke (diskussion) 1. feb 2014, 17:14 (CET)

Yes er rettet, da jeg fandt ud af at UNESCO placerer Grønland under dk, er tilføjet med anmærkning.! mvh Per (PerV) (diskussion) 1. feb 2014, 19:45 (CET)

Overskrifter[redigér wikikode]

Hvilken nytte gør flaget i overskriften? Og tilsvarende med kilde-linket? Man kan alligevel ikke se mere end et par flag ad gangen, og kilde-linket gør det bare mere omstændeligt at linke til afsnittet. Med mindre der kommer særdeles gode argumenter for at beholde det som det er nu, vil jeg fjerne flagene og flytte kilde-linket ned i det enkelte afsnit. --Palnatoke (diskussion) 1. aug 2018, 13:34 (CEST)

Enig i at referencer i en overskrift er en dårlig ide, så flyt genre dem. Flagene har jeg i denne sammenhæng ikke nogen særlig holdning til. - Nico (diskussion) 1. aug 2018, 13:41 (CEST)
Hermed gjort. I lidt flere omgange end ønsket, fordi jeg kom til at lave søg-og-erstat forkert i første hug. --Palnatoke (diskussion) 1. aug 2018, 17:40 (CEST)