Diskussion:Velgørenhedsorganisation

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En bruger har tilføjet UNICEF som et eksempel på en velgørenhedsorganisation. I min verdensopfattelse er UNICEF som en organisation under FN ikke en velgørenhedsorganisation på samme måde som Røde Kors og Rd Barnet, men jeg savner lidt argumentet. Problemet er måske en lidt upræcis definition af, hvad en velgørenhedsorganisation faktisk er. Der er desværre ikke så meget hjælp at hente på en-wiki, der udover at have en lidt (mindre) vag definition har "multiple issues", dvs. ikke er rigtig god. De-wiki har ligeledes et problem med definitionen. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 7. feb 2018, 10:14 (CET)

Efter min opfattelse klart nej. Men jeg har svært ved at finde støtte til det ene eller andet. Diverse ordbøger er ikke til megen hjælp.
Organisationen skriver om sig selv: "We collaborate with UN organizations to implement development and humanitarian programmes for the protection and promotion of children’s rights, as mandated by the Convention on the Rights of the Child (CRC)" og "UNICEF was created with a distinct purpose in mind: to work with others to overcome the obstacles that poverty, violence, disease and discrimination place in a child’s path." Det rækker efter min opfattelse langt længere end blot "velgørenhed", hvilket jeg opfatter som at "give penge til de fattige". UNICEF's mål rækker videre end blot at komme et plater på såret, idet organisationen arbejder for at opnå strukturelle ændringer for at nå sine mål, ligesom organisationen arbejder folkeretligt/politisk indenfor rammerne af en vedtaget FN Resolution. --Pugilist (diskussion) 7. feb 2018, 10:25 (CET).
UNICEF er på SKATs liste over almenvelgørende foreninger, dvs. man får skattefradrag for bidrag til organisationen, og udover sit mere politisk-strategiske arbejde organiserer UNICEF Danmark også nødhjælpsarbejde mv. Dermed falder den efter min vurdering ind under kategorien velgørende organisationer. Men da formålet her i artiklen blot er at give nogle letforståelige eksempler på nødhjælpsorganisationer, kan man vel erstatte den med en mere typisk en af slagsen, som f.eks. Folkekirkens Nødhjælp. Økonom (diskussion) 7. feb 2018, 19:13 (CET)
UNICEF Danmark beskriver sig selv som "verdens største hjælpeorganisation for børn". Så med mindre man skelner mellem en hjælpe- og velgørenheds-organisation, så ja, jeg vil mene at de hører med i kategorien. Men hvor f.eks. Røde Kors og Red Barnet er NGO'er, er UNICEF en IGO (mellem-statslig organisation). --Kjeldjoh (diskussion) 7. feb 2018, 21:28 (CET)