Diskussion:Wolfgang Amadeus Mozart

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Artículo bueno-blue.svg Artiklen Wolfgang Amadeus Mozart er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.

Stock post message.svg Huskeliste for Wolfgang Amadeus Mozart: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Østrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Østrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Østrigrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Israel Philharmonic Orchestra.jpg
Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filharmoni, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filharmoni-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


..og så var han en af de minste (mindste) ?? Fortsættelse...???

ikke i nutid[rediger kildetekst]

det er altså irriterende at der er skrevet i Nutid i artiklen, istedet for i datid. jeg mener at biografier her på wikipedia, skal skrivas i datid, så der er mere fagliterært. Magnus95 18. jul 2007, 13:46 (CEST)


Jeg mener at have læst, at dengang Mozart blev bedt om at komponere Eine Kleine Nachtmusik, så fik han bestillingen en formiddag, og han havde værket klart sammen aften. Kan det bekræftes? BeerKing 11. feb 2009, 17:28 (CET)

Fjernet afsnit[rediger kildetekst]

Jeg har fjernet nedenstående afsnit, som er udokumenteret og spekulativt:

"Det er en skrøne, at Mozart skulle have forudanet sin egen død under arbejdet med Requiem. , sådan som det fx fremgår af filmen Amadeus af Milos Forman. I "Amadeus" er det Antonio Salieri, der står for Mozarts død. Salieri var sandsynligvis jaloux på Mozart og hans talent. Mozartforskere anser dog ikke Salieri som Mozarts banemand. Men der er adskillige konspirationsteorier om Mozarts død. Mozart var medlem af frimurerne og det siges bl.a. at hans mesterværk "Tryllefløjten" var stærkt inspireret af frimurerne. Andre hævder, at det var de konstante pengeproblemer, frimurerne hjalp Mozart ud af, som fik dem til at myrde ham. Men der er ingen der rigtigt ved hvad der skete ved hans død." --Sir48 (Thyge) 22. feb 2009, 18:40 (CET)

I artiklen står at Mozart har komponeret solokoncerter for bl.a. orgel. Hvis der ved "solokoncert" forstås "concerto", altså soloinstrument+orkester, mener jeg ikke rigtigt det holder. --Martin Bech 29. jan 2010, 16:54 (CET)

Gravsted.[rediger kildetekst]

Min musiklærer på gym fortalte at W.A. Mozart blev begravet et ukendt sted på de u kendtes grav. Så jeg blev en smule forvirret da jeg læste det sidste afsnit på din artikel om hans gravsted. Ville egentlig bare gerne have at vide hvor du har fundet ud af hvor hans grav ligger. Hilsen Rasmus

Hej Rasmus. Wikipedia er et fælles projekt, så der er ikke en enkelt forfatter til artiklen, den er lavet ved fællesarbejde fra en masse brugere. Jeg kan derfor ikke oplyse dig om på hvilken baggrund informationen om det fælles familiegravsted stammer fra, men på den tyske Wikipedias artikel står der at Mozart blev begravet i en unavngivet grav, men at man i 1855 så godt som det kunne lade sig gøre bestemte placeringen af hans grav, og at man derpå opførte et gravmindesmærke for ham. Jeg indsætter en "kilde mangler" skabelon på oplysningen om familiegravstedet, så er der forhåbentlig nogen der finder en kilde til påstanden. --Saddhiyama 6. okt 2011, 16:24 (CEST)

LA-nominering[rediger kildetekst]

I indledningen står der, at han spillede cembalo fra han var tre, og i første afsnit står der, at hans far lærte ham det, fra han var frem. Hvad er rigtigt? Lidt wikilinks til f.eks. partitur, menuet og allegro ville også hjælpe på forståelsen af artiklen for ikke-musikkyndige. Toxophilus (diskussion) 27. jan 2014, 09:35 (CET)

Det kan jeg godt se nu, den havde jeg overset. Jeg ser lige på det senere idag! Skrevet af Allan Nielsen - Bruger:Tjalland 27. jan 2014, 14:33 (CET) Yes check.svg Gjort
Jeg har omskrevet artiklen, så den nu er i datid, som vist plejer at være konsensus i biografier. Jeg har også tilføjet afsnit om Mozart i populærkultur, idet hans eftermægle og hvad han har påvirket også bør behandles. Afsnittet kan fint udvides fra Wolfgang Amadeus Mozart in fiction fra enwiki. Desuden vil jeg mene, at der stadig er en del påstande, som kræver kilder i artiklen. Måske ikke for at opnå LA-status, men så afgjort inden GA. Da jeg nu har bidraget til artiklen, bliver det ikke mig, der godkender den til LA. Toxophilus (diskussion) 27. jan 2014, 20:52 (CET)
Solidt arbejde det må jeg sige. Jeg mener også der skal mere til at få den oppe på GA- niveu, jeg forsøgte også at sammenligne så meget research som muligt, men der er nogle meget specifikke påstande som er svære at få opklaret, så der skal nok nogle bøger til med forksning. Skrevet af Allan Nielsen - Bruger:Tjalland 27. jan 2014, 23:58 (CET)
Så er den LA. --|EPO| COM: 27. feb 2014, 17:06 (CET)

Faktaboks: "Inspireret af".[rediger kildetekst]

Det kan ikke passe, at Mozart var inspireret af Wagner, Tchaikovsky, Stravinsky og Prokofiev, da disse komponister alle er født i 1800 tallet og efter Mozarts død. Han kan have været inspireret af Bach, Haydn of Händel, da disse har levet samtidig med eller er døde inden Mozarts fødsel. Muligvis har Wagner, Tchaikovsky, Stravinsky og Prokofiev været inspireret af Mozart, og Mozart har været inspireret af Bach, Haydn of Händel, således at afsnittet bør deles op, men så meget ved jeg ikke om Mozart og de øvrige komponister, at jeg kan sige det med sikkerhed eller henvise til kilder.

Jeg tror det er fordi at faktaboksen blev ændret på et tidspunkt. Hvilket betød at de komponister som jeg skrev ind hver for sig blev lagt sammen. men et skal jo ændres som gør at de som selføgelig er født efter Mozarts død står som "inspirerede" altså dem som han har inspireret. Skrevet af Allan Nielsen - Bruger:Tjalland 16. okt 2016, 03:19 (CEST)
Så er det hermed blevet rettet. Mange tak for din opmærksomhed. Skrevet af Allan Nielsen - Bruger:Tjalland 16. okt 2016, 04:23 (CEST)
Selv tak. Bruger:Steenlundhansen 16. okt 2016, 11:05 (CEST)