Django Reinhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Django Reinhardt
Django Reinhardt (Gottlieb 07301).jpg
Django ca. november 1946
Information
Pseudonym Django
Født Jean Reinhardt
23. januar 1910
(Liberchies, Vallonien, Belgien)
Pont-à-Celles Rediger på Wikidata
Oprindelse Ungarsk sinti
Død 16. maj 1953 (43 år)
(Samois-sur-Seine, Frankrig)
Samois-sur-Seine Rediger på Wikidata
Dødsmåde Naturlige årsager Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerneblødning Rediger på Wikidata
Gravsted cimetière de Samois-sur-Seine Rediger på Wikidata
Statsborger Belgien Rediger på Wikidata
Genre Jazz
Beskæftigelse Komponist, musiker
Aktive år 1928-1953
Associeret med Stéphane Grappelli, Quintette du Hot Club de France
Instrumenter
Guitar, banjo, violin
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Jean Baptiste "Django" Reinhardt (23. januar 191016. maj 1953) var en fransk/belgisk jazzguitarist, der var en af de første fremtrædende europæiske jazzmusikere, som blev berømt pga. sit nyskabende og karakteristiske spil.

Hvert år bliver der afholdt en festival til ære for ham i Samois-sur-Seine, hvor han boede i de sidste år af sit liv.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Django var sintimusiker, der blev født i Liberchies, Vallonien i Belgien . Han tilbragte det meste af sin barndom i romabeboelser i nærheden af Paris, hvor han levede af at spille banjo, guitar og violin i Bal-musette i Paris.

I 1928 blev han såret i en brand i den vogn han sov i og mistede en del af førligheden i venstre hånd, og lægerne mente ikke, at Django ville kunne komme til at spille musik igen. Hans bror Joseph Reinhardt, som selv var en dygtig guitarist, købte en ny guitar til Django et års tid senere, og Django lærte at spille igen, selvom hans lillefinger og ringfinger på venstre hånd var så skadet, at han stort set måtte nøjes med at bruge to fingre på venstre hånd til at spille med.

Han gik på pension i 1951 og flyttede til Samois-sur-Seine i Frankrig i nærheden af Fontainebleau. Der boede han til 16. maj 1953, hvor han døde af en hjerneblødning uden for sit hus.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Django udviklede sin egen stilart på guitar, Jazz Manouche, og han blev en inspiration for mange guitarister. Han mødte Savitry og Delaunay, som gav ham adgang til jazzscenerne i Paris. I 1934 dannede Django Quintette du Hot Club de France med violinisten Stephane Grapelli, Joseph Reinhardt og Roger Chaput på guitar og Louis Vola på bas. Quintette du Hot Club de France var et af få kendte jazzband som udelukkende spillede på strenginstrumenter. Sammen med bl.a. Coleman Hawkins og Benny Carter spillede han i Paris i 1935 og senere på en turne i Europa. Blandt hans kendteste kompositioner er Nuages fra 1940 og Djangology. Django satte tidligt pris på amerikanske jazzmusikere som Charlie Parker og Dizzy Gillespie. Efter krigen rejste Django på turne i USA og spillede et par gange som gæstesolist med Duke Ellingtons orkester i Carnegie Hall. Django vendte tilbage til Frankrig og spillede med bl.a. Stephane Grapelli. Han spillede af og til elektrisk guitar i den sidste del af sit liv.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg