Django Reinhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Django Reinhardt
Django Reinhardt (Gottlieb 07301).jpg
Django ca. november 1946
Information
Fødenavn Jean Reinhardt
Pseudonym(er) Django
Født 23. januar 1910
(Liberchies, Vallonien, Belgien)
Død 16. maj 1953 (43 år)
(Samois-sur-Seine, Frankrig)
Oprindelse Ungarsk sinti
Genre(r) Jazz
Beskæftigelse Komponist, musiker
Instrument(er) Guitar, banjo, violin
Aktive år 1928-1953
Associerede acts Stéphane Grappelli, Quintette du Hot Club de France

Jean Baptiste "Django" Reinhardt (23. januar 191016. maj 1953) var en fransk/belgisk jazzguitarist, der var en af de første fremtrædende europæiske jazzmusikere, som blev berømt pga. sit nyskabende og karakteristiske spil.

Hvert år bliver der afholdt en festival til ære for ham i Samois-sur-Seine, hvor han boede i de sidste år af sit liv.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Django var sintimusiker, der blev født i Liberchies, Vallonien, Belgien . Han tilbragte det meste af sin barndom i romabeboelser i nærheden af Paris, hvor han levede af at spille banjo, guitar og violin i Bal-musette i Paris.

I 1928 blev han såret i en brand i den vogn han sov i og mistede en del af førligheden i venstre hånd, og lægerne mente ikke at Django ville kunne komme til at spille musik igen. Hans bror Joseph Reinhardt, som selv var en dygtig guitarist, købte en ny guitar til Django et års tid senere, og Django lærte at spille igen, selvom hans lillefinger og ringfinger på venstre hånd var så skadet at han stort set måtte nøjes med at bruge to fingre på venstre hånd til at spille med.

Han gik på pension i 1951 og flyttede til Samois-sur-Seine i Frankrig i nærheden af Fontainebleau. Der boede han indtil 16. maj 1953, hvor han døde af en hjerneblødning uden for sit hus.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Django udviklede sin egen stilart på guitar, den såkaldte Jazz Manouche, og han blev en inspiration for mange senere guitarister. Han mødte Savitry og Delaunay, som gav ham adgang til jazzscenerne i Paris. I 1934 dannede Django Quintette du Hot Club de France med violinisten Stephane Grapelli, Joseph Reinhardt og Roger Chaput på guitar og Louis Vola på bas. Quintette du Hot Club de France var en af få kendte jazzbands som udelukkende spillede på strenginstrumenter. Sammen med bl.a. Coleman Hawkins og Benny Carter spillede han i Paris i 1935 og på en efterfølgende turne i Europa. Blandt hans kendteste kompositioner er Nuages fra 1940 og Djangology. Django satte pris på amerikanske jazzmusikere som Charlie Parker og Dizzy Gillespie på et tidligt tidspunkt. Efter krigen rejste Django til USA på turne, og spillede som gæstesolist med Duke Ellingtons orkester i Carnegie Hall et par gange. Django vendte tilbage til Frankrig og spillede med bl.a. Stephane Grapelli. Han spillede af og til elektrisk guitar i den sidste del af sit liv.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]