Dobbeltdrabet på Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dobbeltdrabet på Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland
Tid og sted
Sted Toubkal nær bjergbyen Imlil
Land Marokko
Koordinater 31°07′N 7°55′V / 31.11°N 7.92°V / 31.11; -7.92Koordinater: 31°07′N 7°55′V / 31.11°N 7.92°V / 31.11; -7.92
Dato 17. december 2018
Overblik
Mål Turister
Angrebstype Mord
Våben Knive
Døde Louisa Vesterager Jespersen
Maren Ueland
Motiv Islamisk ekstremisme
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Den 17. december 2018 blev ligene af 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige norske Maren Ueland fundet ved deres telt ved bjerget Toubkal, som ligger tæt på bjerglandsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko.[1]

Marokkansk politi har anholdt 18 personer i alt i forbindelse med drabene.[2] Drabene er blevet beskrevet som en terrorhandling, da de fire hovedmistænkte i en video sværger troskab til terrororganisationen Islamisk Stat (IS).[3]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Louisa Vesterager Jespersen voksede op i Ikast. Hun gik på Vestre Skole og blev student fra Ikast-Brande Gymnasium i 2013.[4] Hun både surfede, besteg bjerge og raftede. Tidligere havde hun været på rejser til steder som Argentina, Peru og Norge.[5] De sidste par år boede hun i Norge, hvor hun var ved at uddanne sig indenfor friluftsliv, natur- og kulturveiledning. Hun ansøgte om deltage i Fjällräven Polar Ekspedition i 2017 og 2018.[6]

Maren Ueland var fra Bryne i Norge og var uddannet social- og sundhedsassistent. Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland læste begge bachelor i friluftsliv, kultur- og naturvejledning på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.[7] De to veninder rejste 9. december sammen til Marokko, hvor de skulle tilbringe julen med at rejse rundt i Marokko.

Marokko anses normalt for at være et sikkert rejsemål for turister. Drab på udlændinge er ekstremt sjældne, og det seneste terrorangreb fandt sted i 2011, da 17 personer blev dræbt af en bombe på en restaurant i Marrakech. Efter attentatet i 2011 oprettede regeringen for første gang et antiterrorkorps, og i 2015 blev Marokkos Centrale Retslige Efterforskningsenhed, BCIJ, stiftet som et led i terrorbekæmpelsen. Foranstaltningerne er blevet suppleret med lovgivning, som har gjort det nemmere at slå hårdt ned på terrorrelateret aktivitet og fængsle borgere, som regeringen mistænker for terrorforbindelser i blandt andet Libyen, Syrien og Irak.[8] Men Marokko har et voksende problem med radikalisering af unge og det hænger sammen med mindst 1.600 marokkanere, der i årene fra 2011 til 2016 rejste til Syrien, Irak og Libyen for at gå i ”hellig krig” for Islamisk Stat.[9]

Drabene og efterforskning[redigér | redigér wikikode]

Bjergbyen Imlil

Det var et fransk kærestepar på vandretur, der fandt ligene af Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland den 17. december 2018.[10] De blev fundet på et plateau ved bjerget Toubkal, der er Nordafrikas højeste bjerg, og som ligger tæt på bjerglandsbyen Imlil, som er en populær turistdestination. De formodede gerningsmænd camperede angiveligt 600 meter fra Louisa og Maren. Efter drabet flygtede de fra gerningsstedet og forlod deres telt, hvor en af dem glemte sit id-kort.[11] Ifølge New York Post blev den ene af kvinderne fundet uden for teltet og den anden inde i teltet.

Marokkanske myndigheder foretog allerede den 18. december den første anholdelse. Tre marokkanere blev anholdt om morgenen den 20. december. De tre blev anholdt, da de på Place Al Mourabitine i centrum af Marrakech var steget på en rutebus mod Agadir længere sydpå.[12] De var i besiddelse af flere store knive da de blev anholdt. Disse fire mænd er hovedmistænkte for drabet, og mindst tre af dem optræder på en video, der har floreret på de sociale medier, hvor fire mænd sværger troskab til Islamisk Stat. Denne video, og en anden der viser drabet på en af de to kvinder, er ifølge både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og den norske politi efterretningstjeneste Kripos formentlig ægte.

Den marokkanske antiterrorenhed BCJI anholdt yderligere ni mistænkte den 21. december. Marokkanske myndigheder foretog yderligere 5 anholdelser den 24. december og dermed er der i alt 18 anholdte.[13] De fire mænd, der anses for hovedmistænkte og som er anholdt og sigtet for dobbeltdrabet på to skandinaviske kvinder, gik målrettet efter at dræbe turister. Det fortalte marokkansk politi på et pressemøde den 23. december. Politiet mener dog, at det er tilfældigt, at det lige netop var den 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og den 28-årige norske Maren Ueland, der blev dræbt.[14] På pressemødet kom det desuden frem, at en af de fire mistænkte for drabene tidligere har afsonet en to år lang fængselsstraf for terrorrelaterede forbrydelser. Manden blev anholdt i 2013 for at rekruttere ekstremister, og han blev idømt to års fængsel. I 2015 blev han løsladt igen.[15]

Reaktioner[redigér | redigér wikikode]

 • Danmark Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen udtalte "Meget tyder nu på, at drabene kan være politisk motiverede og dermed en terrorhandling. Det fylder mig med vrede og afsky, og jeg tager på det skarpeste afstand fra disse barbariske og bestialske handlinger."[16]
 • Norge Norges statminister Erna Solberg udtalte "Dette er et brutalt og meningsløst angreb på uskyldige, som vi møder med afsky og fordømmelse."[17]
 • Marokko Marokkos talsperson for regeringen Mustapha El Khalfi udtalte "Regeringslederen fordømmer fuldstændigt denne kriminelle terrorhandling. Det er uacceptabelt og passer ikke ind i de marokkanske værdier og traditioner - heller ikke for det lokalområde, som drabene blev begået i."[18]

Flere steder i Marokko blev der holdt mindehøjtideligheder for de dræbte.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Kasper B. Andreasen, Emil Færch og Thomas Stærmose (20. dec. 2018). "Dobbeltdrab i Marokko - det ved vi, og det mangler vi svar på". nyheder.tv2.dk. 
 2. ^ Ritzau & Flemming Christensen (25. dec 2018). "Dobbeltdrab i Marokko: Nu 18 anholdt i sagen". TV Midtvest.  Tjek datoværdier i |date= (hjælp)
 3. ^ Michael Lund (20. december 2018). "Mistænkte for drab i Marokko sværger troskab til Islamisk Stat". Berlingske. 
 4. ^ Bo Lundgaard (18. december 2018). "Den 24-årige dræbte kvinde er vokset op i Ikast". Berlingske. 
 5. ^ PETER ASTRUP (22. dec. 2018). "Louisa og Maren levede for eventyret". BT. 
 6. ^ Marie Jensen & Kasper B. Andreasen (21. dec. 2018). "Mor talte med danske Louisa på hendes fødselsdag – hun drømte om Arktis". nyheder.tv2.dk. 
 7. ^ HEIDI PEDERSEN (18. dec. 2018). "Norsk rektor om drab på unge kvinder: 'Vækker minder fra Utøya'". BT. 
 8. ^ Frederik Timm Bentsen (21. december 2018). "Marokko har siden 2011 været fri for terror. I hvert fald ind til nu". Dagbladet Information. 
 9. ^ EVA PLESNER (20-12-2018). "Mindst 1.600 marokkanere sluttede sig til IS: Nu har Marokko et problem med "hellige krigere"". Jyllands-Posten. 
 10. ^ Thomas Aagaard (20. december 2018). "Et kærestepar på vandretur fandt Louisa og Maren: »Det var forfærdeligt«". Berlingske. 
 11. ^ JESPER VESTERGAARD LARSEN, PETER VOERGAARD (19. dec. 2018). "Dobbeltdrabet på 24-årige Louisa og 28-årige Maren efterforskes som terror". BT. 
 12. ^ ANDREAS LINDQVIST (20. DEC. 2018). "Mistænkte for drab på skandinaviske turister i Marokko anholdt med store knive". dr.dk.  Tjek datoværdier i |date= (hjælp)
 13. ^ Thomas Stærmose Hansen (24. dec. 2018). "Fem nye anholdelser i sag om dobbeltdrab i Marokko". nyheder.tv2.dk. 
 14. ^ Thomas Østerlin Koch (23. dec. 2018). "Marokkansk politi: Mistænkte for drab på dansk og norsk kvinde gik efter at slå turister ihjel". nyheder.tv2.dk. 
 15. ^ "Marokkansk politi: De fire mistænkte var der for at dræbe turister". BT. 23. dec. 2018. 
 16. ^ "Løkke: Bestialske drab i Marokko fylder mig med vrede". dr.dk. 20. DEC. 2018.  Tjek datoværdier i |date= (hjælp)
 17. ^ SOFIE DYJAK (20. DEC. 2018). "Norsk statsminister: De skyldige for brutalt angreb i Marokko skal stilles til ansvar". dr.dk.  Tjek datoværdier i |date= (hjælp)
 18. ^ STINE DELFS (20. DEC. 2018). "Marokkos regering: Alle mistænkte er i politiets varetægt". dr.dk.  Tjek datoværdier i |date= (hjælp)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]