Downton Abbey

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Downton Abbey
Highclere Castle (April 2011) 2.jpg
Highclere Castle
Information
Genre Drama
Skrevet af Julian Fellowes
Medvirkende Julian Ovenden,
Phyllis Logan,
Lily James,
Joanne Coyle,
Hugh Bonneville,
Maggie Smith,
Jessica Brown Findlay,
Allen Leech,
Elizabeth McGovern,
David RobbRediger på Wikidata
Spilletid 65 min.
Sprog Engelsk
Serie information
Antal sæsoner 6
Antal episoder 52
Sæsonliste Afsnit af Downton Abbey
Relaterede shows Herskab og tjenestefolk
Produktion
Selskab Carnival Films, Masterpiece[1]Rediger på Wikidata
Produktionsland Storbritannien Storbritannien
Instruktør James Strong,
Jeremy Webb,
Catherine Morshead,
David Evans,
Brian PercivalRediger på Wikidata
Teknisk information
Billedformat HDTV
Oprindelige kanal DR
Premiere 26. september 2010
Sidst sendt 25. december 2015
Musik
Temamusik komponist John Lunn
Temamusik "Did I Make the Most of Loving You?"
Links
Officiel hjemmesideRediger på Wikidata
Downton AbbeyAllMovie (Engelsk)Rediger på Wikidata
Downton AbbeyIMDb (Engelsk)Rediger på Wikidata
@DowntonAbbeyTwitterRediger på Wikidata
downtonabbeyFacebookRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Downton Abbey er en britisk tv-dramaserie skrevet af Julian Fellowes i foreløbig seks sæsoner. Serien er produceret af det britiske, Carnival Films. Lokationerne til slottet fandt sted i Highclere Castle. Serien udspiller sig i Yorkshire, England, i årene under- og omkring første verdenskrig.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Serien handler om slottet Downton, som ejes af familien Crawley. Robert Crawley (Hugh Bonneville) og hans kone, Cora (Elisabeth McGovern), er gamle og ønsker, at slottet forbliver i familiens eje. De ønsker at se deres ældste datter, Mary (Michelle Dockery), blive gift med den rette arvtager til Downton (da Robert og Cora ikke har fået drengebørn, deres døtre kan ikke automatisk arve slottet). Cora forsøger at udfordre arvefølgen med hjælp fra Roberts mor, Violet Crawley (Maggie Smith), og får kontakt til en ung mand, der viser sig kun at være ude efter pengene. Den rette arvtager, Matthew Crawley (Dan Stevens), som ikke er opvokset i så fine omgivelser, bliver af Robert, som faktisk ikke vil udfordre arvefølgen, inviteret til at bo i byen. Matthew mener ikke, at det er nødvendigt med en påklæderske, og desuden har han et job og holder "weekend", hvilket Mary synes er for malplaceret i en rig familie som familien Crawley. Matthews mor, Isobel Crawley (Penelope Wilton), med sin sygeplejerskebaggrund fra de sydafrikanske krige, begynder med et projekt på et nærliggende hospital med stor modstand fra enkefruen Violet. Men selvom enkefruen ikke går ind for projektet på hospitalet, ønsker hun alligevel – og med stor opbakning fra resten af familien – at Mary gifter sig med Matthew.

Egentlig skulle Mary giftes med en grandfætter Patrick, der var den rette arvtager til slottet. Men eftersom både han og en onkel omkom på Titanic, må Mary finde sig en ny. Men Mary er ikke nem, og hendes yngre søster, Edith (Laura Carmichael), har det med at snuppe de kasserede. Imens dukker en ny person op hos tjenestefolkene. Bates (Brendan Coyle) er en af grevens bekendte, og han får arbejde som kammertjener, hvilket han klarer rigtig skidt på grund af et dårligt knæ. De andre tjenestefolk, blandt andet Thomas (Rob James-Collier) og Carson (Jim Carter), er imod det. Thomas, fordi han selv ønsker status som kammertjener, og Carson fordi han ikke mener Bates kan klare det.

Personer[redigér | redigér wikikode]

Zoe Boyle
  • Robert Crawley (Hugh Boneville) er greve af Grantham. Han er far til Mary, Edith og Sybil, og Coras mand. Han ejer Downton Abbey, og er familien Crawleys overhoved.
  • Cora Crawley (Elisabeth McGovern) er grevinde af Grantham. Hun er mor til Mary, Edith og Sybil, og Roberts kone.
  • Mary Crawley (Michelle Dockery) er den ældste af de tre døtre af Robert og Cora Crawley. Hun skal finde en mand i familien, så slottet kan forblive familien Crawleys. Hun er kæreste med redaktør Carlisle (Iain Glen) så han sørger for at rygterne om at et gæst af slottet døde i lady Marys seng, bliver dysset ned. Hun er selvstændig og ikke en mainstreamer.
  • Edith Crawley (Laura Carmichael) er den mellemste af døtrene. Så snart storesøster Mary har smidt en udkåren væk, tager hun over. Hun er usikker på sig selv og genert.
  • Sybil Crawley (Jessica Brown Findlay) er den yngste. Hun er forelsket i chaufføren Branson, og er villig til at trodse sin familie for at blive gift med ham.
  • Violet Grantham (Maggie Smith) er mor til Robert Crawley og Rosamund Painswick (Samantha Bond). Hun er humoristisk men bestemt.
  • Matthew Crawley (Dan Stevens) er forelsket i Mary, og hun i ham, men skal giftes med Lavinia Swire (Zoe Boyle). Da hun dør af sygdom, bliver han gift med Mary.
  • Isobel Crawley (Penelope Wilton) er mor til Matthew, og sørger for at Downton Abbey i krigstiden bliver lavet om til rekreationshjem.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se citater fra
Downton Abbey
i engelsk Wikiquote.
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.