E-cigaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Forskellige typer af e-cigaretter.
To modeller. Fra toppen og ned: RN4072 "pen-style" and M401. Et ekstra batteri er vist under hver model.

En e-cigaret (forkortelse for elektronisk cigaret) også kaldet en dampcigaret er en elektrisk anordning, der indeholder en patron med væske (e-væske), et varmelegeme/coil (forstøver eller fordamper) og et batteri. Disse enheder producerer en damp der kan indåndes.

Elektroniske cigaretter er ikke omfattet af rygeloven. Dog har flere kommunale arbejdspladser, hospitaler og offentlige transportmidler forbudt brugen af e-cigaretter på lige fod med almindelige cigaretter. Mange lufthavne og flyselskaber har ligeledes forbudt 'dampning' af e-cigaretter, da personalet har svært ved at skelne dampen fra e-cigaretter og røgen fra normale cigaretter.[1][2]

Konstruktion[redigér | redigér wikikode]

Elektroniske cigaretter kommer i mange forskellige modeller, både cigaretlignende og modeller som slet ikke minder om cigaretter, men består generelt af tre komponenter:

  1. Tank: Dette er en beholder, som indeholder væsken, der skal fordampes og hvorpå der også sidder et mundstykke.
  2. Fordamper: Dette giver varme til e-væsken som danner dampen.
  3. Batteri: Dette giver strøm til den elektroniske cigaret. Eller et såkaldt “mod” som består af flere dele dels til beskyttelse så den ikke sprænger og og til at reguler ohm osv men den består af moddet og helt op til fore batterier

Batteriet leverer den nødvendige strøm til en forstøver, som igen opvarmer væsken i patronen, som producerer en damp.

Dampen har tilnærmelsesvis samme udseende som tobaksrøg. E-væske kommer med forskellige smagsvarianter og nikotinstyrker. Til den elektroniske cigaret følger en oplader til enten USB-port eller til alm. strømstik.

E-væske[redigér | redigér wikikode]

E-væske eller e-juice er den væske, der dampes i e-cigaretter. Til tider benyttes også navne som E-liquid, Nicotine solution eller juice. De vigtigste ingredienser i e-væske er en blanding af forskellige tilsætningsstoffer som propylenglycol (PG), glycerin (G), og / eller polyethylenglycol 400 (PEG 400), undertiden med forskellige niveauer af alkohol blandet med koncentrerede eller udvundne aromaer og eventuelt en variabel koncentration af nikotin. E-væske fås med forskellige koncentrationer af nikotin og det er op til forbrugeren at vælge. Nikotinfri e-væske findes også.[3] Aromaerne kan være naturlige eller kunstige. Smagsvarianterne kan eksempelvis være jordbær, lakrids eller mentol.

I følge Sundhedsstyrelsen kan rygevæsker med nikotin medføre alvorlige forgiftninger ved indtagelse. Småbørn er særligt udsatte og få milliliter rygevæske med nikotin kan medføre alvorlig forgiftning ved flydende indtagelse[4][5].

Salg af e-væske med nikotin[redigér | redigér wikikode]

I Danmarks har Sundhedsstyrelsen klassificeret e-væske med nikotin som et lægemiddel, hvilket gør det ulovligt at sælge uden særlig tilladelse.

I december 2013 blev der vedtaget nye regler omkring salg af e-væske med nikotin i hele EU. Reglerne var en del af tobaksdirektivet og aftalen betyder, at det fremover kun er lovligt at sælge e-væske med et nikotin indhold på max. 20 mg nikotin per milliliter.

I 2015 blev der sendt et lovforslag til høring omkring e-væske med nikotin i Danmark. Det betyder, at alle forhandlere skal søge om godkendelse for at sælge e-væske hos Sikkerhedsstyrelsen mod et gebyr på ca. 30.000 kr samt et årligt fornyelsesgebyr på ca. 10.000 kr. for hver smagsvariant og nikotinstyrke. Det gøres ligeledes forbudt at sælge e-væske i beholdere, der rummer mere end 10 ml. og den max. tilladte nikotinstyrke bliver anført til 20 mg. nikotin per milliliter. Forslaget blev fremsat i april med virkning pr. 1. november 2015.[6]

E-cigaretter og sundhed[redigér | redigér wikikode]

Ambox scales.svgDette afsnits neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

E-cigaretter påstås at være et mindre sundhedsskadeligt alternativ til almindelige tobakscigaretter. E-cigaretter er faktisk hele 95% mindre skadelig end almindelige cigaretter. Mange af bekymringerne til e-cigaretter vedrører om det kan lade sig gøre, at få vand i lungerne med en e-cigaret. Flere undersøgelser viser dog, at e-cigaretter ikke giver vand i lungerne. Sundhedsstyrelsen giver ligeledes deres mening til, hvor sunde e-cigaretter er og, hvordan de bør bruges.

Det er dog ikke kun dig selv, der er under risiko for at opleve en masse bivirkninger ved at ryge almindelige cigaretter. Din omgangskreds bliver udsat for passiv rygning, hvilket er yderst skadelig. Når du ryger en almindelig cigaret, opstår der en masser giftstoffer i luften, som er til stor skade for andre. Med en e-cigaret udsætter man ikke andre for den samme fare. Med en e-cigaret, opstår der ikke afbrænding af giftstoffer, som der gør ved en almindelig cigaret. Forskere har samtidig fundet ud af, at inhaleringen fra en almindelig cigaret er langt mere skadelig end at direkte indånde den. Dette betyder, at passive rygere er langt mere udsat end, hvad man før har antaget. [7]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]