Rygeloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Rygeloven, egentlig Lov om røgfri miljøer, er en lov, som giver personer som færdes og opholder sig indendørs på arbejdspladser, og på skoler, uddannelsessteder, offentlige institutioner og restauranter et retskrav på ikke at blive udsat for passiv rygning. Det sker ved at forbyde tobaksrygning uden for eventuelle rygerum som ikke må tjene andre funktioner end rygning. Loven blev vedtaget den 29. maj 2007 af alle partier i Folketinget på nær Det Radikale Venstre der stemte blankt, da de ikke mente loven var restriktiv nok. Henriette Kjær (K) og Irene Simonsen (V) var de eneste der stemte imod. Loven trådte i kraft 15. august 2007.

Professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger vurderer, at 320.000 danskere blev røgfri på grund af loven i de 10 år umiddelbart efter vedtagelsen.[1]

Lovens indhold[redigér | redigér wikikode]

Loven fastsætter en række minimumsstandarder, der gør det muligt lokalt at fastsætte mere vidtgående regler end lovens. Loven skal revideres i folketingsåret 200910.

Restauranter[redigér | redigér wikikode]

Der er generelt rygeforbud indendørs på restauranter, caféer, barer og diskoteker der har et offentligt tilgængeligt serveringsareal på over 40 kvadratmeter. Hvis arealet er større, skal der indrettes en separat rygeafdeling, hvor der ikke må serveres eller medbringes mad og drikkevarer.

Skoler og uddannelsesinstitutioner[redigér | redigér wikikode]

skoler og institutioner, der fortrinsvis optager børn og unge under 16 år, er det ikke tilladt for børn og unge at ryge på institutionens område. På skoler og institutioner, der fortrinsvis optager unge i 15-16 års alderen og derover, og som derudover også fungerer som bolig (eksempelvis kostskoler og efterskoler) for de unge, kan det besluttes, at der må ryges i rygerum og på de unges egne værelser.

På andre uddannelsesinstitutioner, bl.a. inden for de videregående uddannelser, kan det besluttes, at elever og studerende må ryge i lokaler, som er stillet til rådighed som studieplads og kun benyttes af en elev eller studerende ad gangen. Derudover kan det besluttes at indrette rygerum og rygekabiner, hvor elever og studerende må ryge.

Offentlige institutioner[redigér | redigér wikikode]

Sygehuse og hospitaler kan vedtage, at rygning er tilladt for patienter og pårørende, såfremt andre ikke bliver udsat for passiv rygning. På plejehjem, døgninstitutioner, botilbud m.v. er det op til de enkelte beboere, om der må ryges i deres boliger – dog kan beboere pålægges ikke at ryge, når personalet opholder sig i rummet. Det samme gør sig gældende for borgere, der i deres private hjem modtager offentlig service som f.eks. hjemmepleje. I fængsler bestemmer den enkelte indsatte, om der må ryges i vedkommendes opholdsrum.

Arbejdspladser generelt[redigér | redigér wikikode]

Som følge af loven er det ikke længere tilladt at ryge på indendørs arbejdspladser. Dog er rygning i enkeltmandskontorer fortsat tilladt. Arbejdspladserne har også mulighed for at indrette rygerum eller rygekabiner. Arbejdspladserne skal udarbejde en skriftlig rygepolitik.

Sanktioner[redigér | redigér wikikode]

Arbejdsgivere og restauratører kan straffes med bøde, hvis loven overtrædes. Første gang er bøden på 5.000 kr., anden gang 10.000 kr. og tredje gang 20.000 kr.

Kritik og modstand[redigér | redigér wikikode]

Loven har medført massiv kritik, ikke mindst fra værtshusejerne. En gruppe østjyske restauratører vil via Restauratørforeningen af 1881 således sagsøge staten for ulovlig indgriben i den private ejendomsret[2]. Andre restautører bygger om, således at deres serveringsareal lige præcis holder sig under de 40 kvadratmeter[3], og nogle går til civil ulydighed ved at egentligt ignorere loven.[4]

Arbejdsgiverorgansisationen Danmarks Restauranter & Cafeer frygter, at flere restauratører går konkurs som følge af loven.[5]

Politisk er loven blevet stærkt kritiseret af Det Radikale Venstre for at tvinge medarbejdere til at arbejde i lokaler fyldt med røg.[6] Partiet er tilhænger af et totalt rygeforbud.[7]

Noter og referencer[redigér | redigér wikikode]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]