Till Uglspil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Spøgefuglen Till Uglspil, her vist med en ugle og et spejl på en illustration fra Strassburg udgaven 1515.
Till Eulenspiegel (Mölln)

Till Uglspil er titlen på en gammel folkebog med anekdoter og småhistorier om den lystige person, som bogen har fået navn efter.

Den er en oversættelse fra tysk. Uglspil hedder på plattyske "Ulenspegel" og på højtysk "Eulenspiegel". Navnet er blevet et fællesnavn (en uglspil, uglspil-streger), ligesom franskmændenes "espiègle" er at udlede heraf. I en direkte oversættelse til dansk betyder "Eulenspiegel" uglespejl.

Det fortælles, at bogens helt var en virkelig person, der efter mange vandringer døde 1350 i Mölln i Lauenburg, hvor hans gravsten med en ugle og et spejl fremvises.

Bogen indeholder omtrent 100 historier: både meget grove og noget artigere vandreanekdoter. Uglspil ligner italienernes Bertoldo. Den første plattyske udgave kom i 1483. Det bestrides, at humanisten Thomas Murner skulle have bearbejdet den på højtysk.

Udgaven fra Strassburg er fra 1515 (på ny udgivet ved H. Knust, Halle 1885); næste udgave (1519) er optrykt med gode noter af Lappenberg (Leipzig 1854); den er med i Simrocks Deutsche Volksbücher (1878).

Fischart har versificeret den, og andre digtere som Hans Sachs har benyttet personen, og bogen er oversat til mange sprog. En gammel fordanskning, Underlig og selsom Historie om Tiile Ugelspegel, en Bondes Søn, barnfød udi det Land Brunszvig, Saare kortvillig at læse, udkom flere gange "prentet i dette Aar" (omkring 1805). Den blev fotografisk genoptrykt i 1930 i 11. bind i serien Danske Folkebøger.

En ny, rimet dansk oversættelse blev forsøgt i 1843 med træsnit efter tegninger af Lorenz Frølich, men den blev aldrig fuldendt. I 1991 udkom historien genfortalt af Ebbe Kløvedal Reich.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Danske Folkebøger, bind 11, Gyldendal, 1930.
  • Till Uglspil, genfortalt af Ebbe Kløvedal Reich, Klematis, 1991. ISBN 87-7721-089-1.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.