Efraín Ríos Montt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Efraín Ríos Montt

Ex General Efrain Rios Montt testifying during the trial.jpg

Personlig information
Født 16. juni 1926Rediger på Wikidata
HuehuetenangoRediger på Wikidata
Religion KristendomRediger på Wikidata
Politisk parti Guatemalan Republican Front[1]Rediger på Wikidata
Børn Zury Ríos Montt[2],
Риос Соса, Адольфо Омеро[3]Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Escuela Politécnica (polyteknisk skole)Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kristent embede, officer, politikerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

José Efraín Ríos Montt (født den 16. juni 1926) er en tidligere de facto præsident for Guatemala, diktator, general og tidligere præsident i Kongressen, som blev dømt i 2013 for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Den 7. marts 1982 vandt general Ángel Aníbal Guevara det guatemalanske præsidentvalg. Den 23. marts 1982 tog Ríos Montt magten i et statskup sammen med flere andre højtstående generaler i den guatemalanske hær. Dette statskup blev i det stille støttet af det amerikanske CIA. En militær junta blev oprettet med Rios Montt som leder og statsoverhoved.

Noget af det første, juntaen gjorde, var at erklære grundloven ugyldig og afsætte den lovgivende forsamling, oprette flere hemmelige domstole, og at føre en aggressiv kampagne mod politiske dissidenter og modstandere af regimet. Kampagnen medførte kidnapninger, tortur og drab, som aldrig blev efterforskede.

Imidlertid blev Ríos Montt væltet af sin forsvarsminister, Óscar Humberto Mejía Victores i et andet statskup den 8. august 1983.

I 2003 stillede han uden held op til præsidentvalget, som kandidat for Guatemalas Republikanske Front (FRG).

I 2007 vendte Ríos Montt tilbage til et offentligt embede som medlem af Kongressen, og fik anklagemyndighedens immunitet, også i et par langvarige retssager mod ham om krigsforbrydelser. En række af hans tidligere ministre og rådgivere fik ligeledes immunitet. [4][5] Ríos Montt's immunitet sluttede den 14. januar 2012, da hans embedsperiode løb ud. Den 26. januar 2012 mødte Ríos Montt op i retten i Guatemala og blev formelt tiltalt for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden. [6]

Retssager[redigér | redigér wikikode]

I Spanien[redigér | redigér wikikode]

I 1999 præsenterede guatemalanske Nobels fredspris-prismodtageren Rigoberta Menchú en række af forbrydelser som tortur, folkemord, ulovlig tilbageholdelse og statsstøttet terrorisme begået af Ríos Montt og fire andre pensionerede guatemalanske generaler, to af dem tidligere præsidenter. Tre andre civile, der var embedsmand i 1978 og 1982, blev også tiltalt.

I september 2005 fastslog Spaniens forfatningsdomstol, at spanske domstole kan prøve dem anklaget for forbrydelser mod menneskeheden, selv om ofrene ikke var af spansk oprindelse. I juni 2006 rejste den spansk dommer Santiago Pedraz til Guatemala for at afhøre Ríos Montt og de ​​andre som er tiltalt i sagen. Men mindst 15 klager indgivet af forsvarsadvokater, forhindrede Pedraz i at udføre disse undersøgelser.'

Den 7. juli [år?] udstedte Pedraz en international arrestordre mod Efraín Ríos Montt og de tidligere præsidenter Óscar Humberto Mejía Victores og Romeo Lucas García (sidstnævnte døde i maj 2006 i Venezuela ). En arrestordre blev også udstedt imod de pensionerede generaler Benedicto Lucas García og Aníbal Guevara. Tidligere indenrigsminister Donaldo Álvarez Ruiz og ex-politichefer tyske Chupina Barahona og Pedro García Arredondo er også på de internationale arrestordrer. For sin del, indrømmede Ríos Montt i en juli 2006 på en pressekonference, at der var "udskejelser" begået af hæren under hans styre, men han benægtede ihærdigt sin skyld i disse. [7]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Navnet er anført på russisk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  4. ^ Rigoberta Menchu et al. v. Rios Montt et al. ('Guatemala Genocide case') Hentet 19. oktober 2012
  5. ^ CASO CONTRA ALTO MANDO DE RÍOS MONTT Hentet 19. oktober 2012
  6. ^ Doyle, Kate (Spring 2012). "Justice in Guatemala". NACLA Report on the Americas 45 (1): 37–42. Hentet 25. marts 2012. 
  7. ^ [1] (Webside ikke længere tilgængelig)