Eiler Rasmussen Eilersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Eiler Rasmussen Eilersen
Foto: Budtz Müller

Eiler Rasmussen Eilersen (1. marts 1827 i Østerby i Svanninge SognFyn24. april 1912 i København) var en dansk landskabsmaler.

Eilersen var søn af gårdfæster og sognefoged Rasmus Eilersen (1788-1869) og født 1. marts 1827 i Østerby i Svaninge Sogn i Fyn; hans Moder hed Anne Hansdatter (1795-1873). Han opvoksede på landet som en af datidens bondesønner, men da han stadig viste lyst til tegning, kom han i malerlære i Faaborg og i 1847 til København, fordi han ville være kunstner, landskabsmaler. Treårskrigen afbrød dog snart hans studier, idet bondesønnen ”Ejler Rasmussen Østerby” var værnepligtig efter den ældre lov og måtte tjene to år som soldat. Derefter genoptog han sine studier, begyndte at udstille fra 1849 under navnet Rasmussen og arbejdede sig ved sin ihærdighed således frem, at han i 1858 fik Kunstakademiets rejseunderstøttelse for to år, som han for største delen tilbragte i Paris, Pyrenæerne og Schweiz og til sidst i Nordfrankrig og Belgien. Inden rejsen havde han i 1856 giftet sig med Eleonore Vinning fra Faaborg. I sine ungdomsår havde han en støtte i grev Preben Bille-Brahe og dennes søn, stiftamtmand, kammerherre Christian Bille-Brahe, som købte flere af hans arbejder; senere har han så vel her som i udlandet vundet et publikum for sine malerier. Det landskab, som Den Kongelige Malerisamling ejer, Parti af Frijsenborg Dyrehave, regner kunstneren selv ikke til sine bedre arbejder, i det han var svækket efter en større sygdom, da han malede det. Eilersen blev 1871 medlem af Kunstakademiet.


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 4. bind, side 463, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]