El-Alamein

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kort over Al Alamayn

El-Alamein (eller Al Alamayn) er en by i det nordlige Egypten, beliggende ved Middelhavskysten. Byen ligger 106 km vest for Alexandria, og 240 km nordvest for Cairo.

Historie[redigér | redigér wikikode]

El Alamein (som byen på den tid stavedes) spillede en stor rolle for udfaldet af 2. verdenskrig, da to store slag blev udkæmpet her:

  • Ved det andet slag om el-Alamein (23. oktober – 4. november, 1942) brød de allierede tropper, ledet af Montgomery, gennem aksemagternes linjer og tvang dem på et tilbagetog til Tunesien og derefter helt ud af Afrika.

Sejren var den første sejr for de vestallierede og var et vendepunkt i krigen. Churchill udtalte om sejren i en tale: "Dette er ikke enden. Det er ikke engang begyndelsen til enden, men måske er det enden på begyndelsen".

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Commonwealth War Cemetery, El Alamein

Der er et krigsmuseum i byen, med udstillinger fra slaget om El-Alamein og andre nordafrikanske slag. Der ligger en militærkirkegård for faldne der kæmpede på britisk side i krigen. Man kan også besøge de italienske og tyske militærkirkegårde ved Tell el-Eisa, lige udenfor byen.

I 2004 åbnede den schweitziske hotelkæde Mövenpick et fornemt 5-stjernet hotel i El-Alamein. Hotellet regnes som et af de mest luksuriøse ved middelhavskysten. Flere andre hotelkæder har vist interesse i at åbne hoteller samme sted.

Trivia[redigér | redigér wikikode]

En australsk militærbase i det sydlige Australien, nær Port Augusta er opkaldt efter slaget ved El-Alamein.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 30°50′N 28°57′E / 30.833°N 28.950°Ø / 30.833; 28.950