Emmylou Harris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Emmylou Harris
Emmylouharrissf2005.jpg
Information
Født 2. april 1947 (74 år) Rediger på Wikidata
Birmingham Rediger på Wikidata
Oprindelse Birmingham, Alabama, U.S.A.
Genre Country
Aktive år 1968 -
Emmylou Harris og Mark Knopfler i 2006

Emmylou Harris (født 2. april 1947 i Birmingham, Alabama) er en amerikansk country singer-songwriter og musiker. Hun forlod i slutningen af 60'erne The University of North Carolina, hvor hun studerede dramatik for at blive folkesanger i New York.

Hun kom for sent; Folkscenen var afløst af psykedelisk rock, men hun blev dog fast ingrediens på et af de få steder, der endnu var tilbage, Gerdes Folk City.

I 1969 udgav hun sin første LP, men pladeselskabet gik nedenom og hjem og det gjorde hendes ægteskab med musikeren Tom Slocum også.

Hun stod tilbage som enlig mor i Nashville uden pladekontrakt eller forbindelser. Det gik slet ikke og hun flyttede til omegnen af Washington D.C., hvor hendes forældre havde købt en farm.

Efter at være blevet restitueret begyndte hun igen at spille lokalt, og det førte til et samarbejde med Gram Parsons i 1971.

Som tidligere medlem af the The Byrds og The Flying Burrito Brothers var Parsons på det tidspunkt en af de stærkeste figurer i fusionen mellem country og rock.

Emmylou Harris optrådte som vokalist på Parsons to lp'er GP (1971) og Grievous Angel (1973) (begge countryrock-klassikere), inden han døde knap 27 år gammel i 1973.

Parsons manager opfordrede Harris til at fortsætte på egen hånd, og i 1975 brød hun endeligt igennem med lp'en Pieces of The Sky. Samtidig dannede hun The Hot Band, som eksisterede frem til begyndelsen af 90'erne og inkluderede musikere som James Burton, Rodney Crowell og Albert Lee. Samtidig steg efterspørgslen på hende som korsanger stadig støt. Fremhæves bør hendes følelsesladede sekvens i Martin Scorseses film The Last Waltz om The Band fra 1978.

I 1987 gik hun sammen med Linda Ronstadt og Dolly Parton om pladen Trio, en succes som blev gentaget i 1999. I 1991 dannede hun en bluegrass-baseret gruppe The Nash Ramblers, og på den nye cd Stumble Into Grace arbejder hun bl.a. sammen med Daniel Lanois og Kate and Anna McGarrigle.

I 1996 fik hun en Grammy for Wrecking Ball (Best Contemporary Folk Album) og i 2002 den eftertragtede Billboard ærespris Artist of the Century, en af de få priser i USA (og andre steder), som alene er en kunstnerisk vurdering.[1]

I 2006 udsendte hun sammen med Mark Knopfler albummet All the Roadrunning med tolv sange præget af countryrock, folkrock og bluegrass der blev fulgt op af livealbummet Real Live Roadrunning.

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Albums[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Emmylou Harris – dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 30. oktober 2009.