Dolly Parton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Dolly Parton
Dolly Parton 2011.jpg
Parton i 2011.
Information
Født Dolly Rebecca Parton
19. januar 1946 (74 år) i Sevier County, Tennessee, USA
Sevier County Rediger på Wikidata
Genre Country, countrypop, pop, bluegrass, gospel
Beskæftigelse Singer-songwriter, musikproducer, skuespiller, forfatter mm.
Aktive år 1956–
Pladeselskab Goldband, Mercury, Monument, RCA, Warner Bros., Columbia, Rising Tide, Decca, Sugar Hill, Dolly
Instrumenter
Vokal, guitar
Eksterne henvisninger
www.dollyparton.com
Dolly Parton på Grand Ole Opry i 2005.

Dolly Rebecca Parton (født 19. januar 1946 i Sevierville, Tennessee) er en amerikansk sangskriver, sangerinde og tv- og filmskuespiller. Hun synger pop men har mest slået sine folder indenfor countrymusik, hvor hun begyndte. Dolly Parton er bl.a. kendt for numre som "Coat of many Colours" "Jolene", "Nine to Five" og "I Will Always Love You". Hun har til dato skrevet mere end 3.000 sange.

Dolly Parton er desuden medejer af en i 1961 startet forlystelsespark, "Dollywood". Dolly Parton blev medejer i 1986 og i den forbindelse ændrede parken navn til det nuværende navn. Parken har i dag cirka 3.000 ansatte og er områdets største virksomhed. Den årlige omsætning er på ca. 200 millioner dollars.

Hun er en ud af 12 børn af Robert Lee Parton, der dyrkede tobak og Avie Lee Parton. Det var et udpræget fattigt hjem, hun voksede op i. Allerede som 12-årig var hun i lokalt TV i Knoxville, og som 13-årig begyndte hun at indspille for et mindre pladeselskab og optrådte på Grand Ole Opry. Hun rejste til Nashville i 1964 for at styrke sin karriere som countrysanger og giftede sig i 1966 med en asfaltfabriksejer, Carl Dean.

I 1967 blev hun opdaget af Porter Wagoner og hyret til at medvirke i hans TV-shows. Det blev et længere samarbejde, og deres duetter er legendariske i dag. Da hun i 1970 fik et solohit med Joshua, gik der ikke lang tid, inden hendes popularitet overhalede hans, og hun fik snart anerkendelse som singer/songwriter, og hun har vundet adskillige priser. Hun har især sin styrke i sange om sin egen barndom og de spor, som den har efterladt.

Fra 1977 udviklede hendes musik sig mere i retning af pop, og i 1980 debuterede hun på film med Nine to Five, hvor hun også havde skrevet og sang titelsangen. Det blev til en længere karriere i Hollywood, men så gik hun alligevel country igen, da hun indsang et trioalbum i 1987 med sine to med-dronninger i countryen, Linda Ronstadt og Emmylou Harris. Hun gentog det i 1994 med veteranerne Tammy Wynette og Loretta Lynn, det gav disse et comeback.

I 1999 indspillede hun et bluegrassalbum med nogle af de dygtigste musikere i den genre, The Grass is Blue, det fik en efterfølger i 2001 med Little Sparrow. Det medførte en klar tilbagevenden til country, hvad hendes sidste udgivelser må siges at være.

Nu til dags kan man også se hende i tv-serien Hannah Montana, hvor hun spiller sammen med sin guddatter Miley Cyrus

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

SkuespillerStub
Denne amerikanske sangerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi