Félix Houphouët-Boigny

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Félix Houphouët-Boigny

(juli 1962)
Personlige detaljer
Født 18. oktober 1905, 16. oktober 1905
N’Gokro, Elfenbenskysten
Død 7. december 1993
Yamoussoukro, Elfenbenskysten
Dødsårsag Kræft
Politisk parti Parti Démocratique de Côte d’Ivoire
Ægtefælle Marie-Thérèse Houphouët-Boigny
Uddannelses­sted École de formation d’instituteurs William Ponty
Religion Romerskkatolske kirke
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Félix Houphouët-Boigny (født 18. oktober 1905 i Yamoussoukro, død 7. december 1993) var fra 1960 til 1993 den første præsident i Elfenbenskysten.

Ved valget efter Elfenbenskystens uafhængighed 27. november 1960 blev han valgt til præsident med 98 % af stemmerne[kilde mangler] . I 1983 lod Houphouët-Boigny Elfenbenskystens hovedstad flytte fra kystbyen Abidjan til sin fødeby Yamoussoukro inde i landet.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Houphouët-Boigny blev født i Yamoussokuro i den animistiske Akouès stamme og gennemførte sin folkeskoleuddannelse i den daværende hovedstad Bingerville, hvor han konverterede til kristendommen, og valgte at blive døbt som Félix. I 1921 læste han til læge hos École de médecine de l'AOF (French West Africa School of Medicine) i Senegal og praktiserede som sådan til 1940, hvorefter han fik rollen som chef de canton. Som lægeassistent stiftede Houphouët-Boigny i 1925 en forening for det indfødte personale i det hospital han arbejde i, en forening som det franske kolonistyre opfattede som en fagforening. Som konsekvens rykkede styren Houphouët til et mindre hospital i Guiglo i 1927.

I 1944 stiftede Houphouët i samarbejde med kolonistyren Syndicat agricole africain (Den Afrikanske Landbrugsunion)[1].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Felix Houphouet-Boigny, Ivory Coast's Leader Since Freedom in 1960, Is Dead". nytimes.com. 8. december 1993.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Napoleon BonaparteSpire
Denne artikel om Afrikas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Afrika
Wikimedia Commons har medier relateret til: