Herbert Hoover

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Herbert Hoover
31. amerikanske præsident
Embedsperiode
4. marts 1929 – 4. marts 1933
Vicepræsident Charles Curtis
Foregående Calvin Coolidge
Efterfulgt af Franklin D. Roosevelt
3. handelsminister i USA
Embedsperiode
5. marts 1921 – 21. august 1928
Præsident Warren G. Harding
Calvin Coolidge
Foregående Joshua W. Alexander
Efterfulgt af William F. Whiting
Personlige detaljer
Født 10. august 1874
West Branch, Iowa
Død 20. oktober 1964 (90 år)
New York City, New York
Dødsårsag Tyktarmskræft, indre blødning
Gravsted Herbert Hoover Presidential Library and Museum
Fulde navn Herbert Clark Hoover
Nationalitet Amerikaner
Politisk parti Republikaner
Ægtefælle(r) Lou Henry Hoover
Børn Herbert Clark Hoover
Allan Henry Hoover
Mor Hulda Randall Minthorn
Far Jesse Hoover
Uddannelses­sted Stanford University
Profession Ingeniør (Mining, Civil), Businessman, Humanitarian
Religion Kvæker
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Herbert Clark Hoover (født 10. august 1874, død 20. oktober 1964) var USA's 31. præsident (19291933).

Erhvervskarriere[redigér | rediger kildetekst]

Han var ingeniør og arbejdede med dybdegående geologiske studier. Han gjorde sig bemærket som formand for Den belgiske Hjælpekomité, som oprettedes af diverse Londonkomitéer ved udbruddet af 1. verdenskrig. Ved USA's indtræden i krigen blev han indsat som formand for en kommission, der skulle kontrollere de neutrale landes tilførsler.

Politisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

Som handelsminister i 1920'erne under præsidenterne Warren G. Harding og Calvin Coolidge forfremmede Hoover partnerskaber mellem regeringen og erhvervslivet under rubrikken "økonomisk modernisering" og spillede en betydelig rolle i afhjælpningen af nøden i Europa efter 1. verdenskrig.

USA's 31. præsident[redigér | rediger kildetekst]

Ved præsidentvalget i 1928 vandt Hoover let den republikanske nominering, trods manglende erfaring som folkevalgt. USA var på højden af en økonomisk boble, da Hoover trådte til, hvilket lettede hans jordskredssejr over demokraten Al Smith. Han var USA's præsident, da den store verdenskrise brød ud 1929, og det kom til at præge hele hans embedsperiode.

Hoover var stærk tilhænger af "Efficiency Movement", som fastslog, at regeringen og økonomien blev undergravet af ineffektivitet og spild, og burde ledes af eksperter, som kunne identificere problemerne og løse dem. Han troede også på vigtigheden af frivilligt arbejde, og af den rolle individer spiller i samfundet og økonomien. Hoover havde skabt sig en formue ved spekulation i minedrift. Da Wall Street-krakket i 1929 ramte mindre end otte måneder efter han tiltrådte, forsøgte Hoover at bekæmpe den efterfølgende store depression med tvangsindsatser, bl.a. offentlige arbejdsprojekter som Hoover Dam. Disse initiativer resulterede dog ikke i en økonomisk genopretning. I 1932 tabte han præsidentvalget til Franklin D. Roosevelt.

Kritiker af New Deal[redigér | rediger kildetekst]

I løbet af 30'erne og 40'erne kritiserede Hoover Roosevelts New Deal-politik og præsidentens internationalistiske udenrigspolitik. Hoover var i den sidste del af sit liv en førende isolationist indenfor det republikanske parti.

Rejse i det besatte Tyskland[redigér | rediger kildetekst]

Efter Roosevelts død blev han rådgiver for den nye præsident, Harry S. Truman, der i 1946 udpegede den tidligere præsident til at rejse til Tyskland for at undersøge fødevaresituationen dér.

Hoover rejste rundt i dét, der skulle blive Vesttyskland, i Hermann Görings gamle togvogn og skrev en række rapporter, der var kritiske over den amerikanske besættelsespolitik. Økonomien Tyskland var "faldet til det laveste niveau i hundrede år". I en rapport udtalte han:

Det er en illusion, at det nye Tyskland efter anneksionen kan reduceres til en "pastoral tilstand". Det kan ikke gøres, medmindre vi udrydder eller flytter 25.000.000 mennesker fra Tyskland.

Hooverkommisionerne[redigér | rediger kildetekst]

1947 udnævntes ekspræsidenten til at lede en kommission, Hooverkommissionen, der havde til opgave at gennemgå regeringsorganisationen. Præsident Eisenhower udnævnte ham til formand for den anden Hooverkommission med en lignende mission i 1953.

På trods af sit venskab med præsident Truman kritiserede han dennes udenrigspolitik overfor Europa, og mente at præsidenten i stedet skulle opruste forsvaret af USA, især i søværnet. Han var en hård antikommunist og mente, at den vestlige verden skulle stå sammen mod den "gudløse kommunisme".

Støtte til den konservative Barry Goldwater[redigér | rediger kildetekst]

Kort før sin død i 1964 gav han sin støtte til den republikanske præsidentkandidat, den konservative Arizonasenator Barry Goldwater.

Herbert Hoover led ligesom sin efterfølger Franklin D. Roosevelt af triskaidekafobi, som er angsten for tallet 13.[1]

Kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:
  1. ^ Dictionary.com Word of the Day Archive


Foregående:

USA's 31. præsident
1929-1933
Efterfølgende:
Calvin Coolidge
1923-1929
Franklin Delano Roosevelt
1933-1945


USASpire
Denne artikel om en amerikansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker