Fabergé-æg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kroningsægget, et af de mest berømte og ikoniske Fabergé-æg.

Et Fabergé-æg (russisk: Яйца Фаберже́, yaytsa faberzhe) er et smykkeæg, der er skabt af huset Fabergé i Sankt Petersborg i Det Russiske Kejserrige. Der blev muligvis produceret helt op til 69 stk, hvoraf 57 er bevaret til i dag. De blev alle fremstillet under vejledning af Peter Carl Fabergé mellem 1885 og 1917, hvor de mest berømte er de 50 "kejser"-æg, hvoraf 43 er bevaret til i dag, der alle blev fremstillet til de russiske zarer Aleksandr 3. og Nikolaj 2. som påskegaver til deres hustruer og mødre.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det første Fabergé-æg blev fremstillet til zar Aleksandr 3., der havde besluttet at give sin hustru, Maria Fedorovna, en gave i form af et påskeæg i 1885, hvilket muligvis også var for at fejre deres 20 års forlovelsesdag. Selvom der ikke er nogle officielle kilder, der beskriver zarens inspiration, så mener mange, at han fik ideen fra et æg, som kejserindens tante, Vilhelmine af Danmark, ejede, og som Maria havde været fascineret af som barn. Det allerførste Fabergé-æg blev fremstillet i guld og blev kendt som Første Hønseæg. Den gennemsigtige hvide emalje-"skal" kan åbnes og afslører en guld blomme i guld. Dette kan igen åbnes, og indeni findes en flerfarvet høne i guld, der også kan åbnes. Hønen indeholdt en krone med diamanter, som var en replica af kejserkronen, hvorfra en lille rubin hang. De to sidste genstande er gået tabt..[1]

Maria blev så glad for gaven, at Alexander udnævnte Fabergé som "guldsmed særligt udnævnt af den Kejserlige krone" og han bestilte endnu et æg året efter. Efter dette fik Peter Carl Fabergé tilsyneladende fuldstændig kreativ frihed over udformningen af de fremtidige kejserlige påskeæg, og deres designes blev mere detaljerede og omfattende. Ifølge Fabergés familiehistorie kendte ikke engang zaren, hvilken form æggene ville få - det eneste krav var, at de alle skulle indeholde en overraskelse, og at de skulle være unikke. Efter Fabergé havde godkendt det oprindelige design blev arbejdet udført af en grumme håndværkere, heriblandt Michael Perkhin, Henrik Wigström og Erik August Kollin.

Efter Alexander 3.s død den 1. november 1894, gav hans søn, Nikolaj 2., Fabergé-æg til både sin hustru, Alexandra Fedorovna, og sin moder, enkekejserinde Maria Fedorovna. Optegnelser viser, at af de 50 kejserlige æg blev de 20 givet til Alexandra og 30 til Maria. Æggene blev fremstillet hvert år bortset fra i 1904 og 1905 under den russisk-japanske krig.[2]

De kejserlige æg blev meget berømte, og Fabergé blev bestilt til fremstille lignende æg til private kunder, inklusive hertuginden af Marlborough, Rothschildfamilien og Yusupovfamilien. Fabergé blev også hyret til at fremstille 12 æg til industrialisten Alexander Kelch, men kun syv af disse synes at være blevet færdiggjort.

Efter revolutionen og nationaliseringen af Fabergés værksted i Sankt Petersborg af bolsjevikkerne i 1918 forlod familien Rusland. Fabergé-varemærket er siden blevet solgt adskillige gange, og mange virksomheden har solgt ægge-relaterede produkter i Fabergé-navnet. Den tyske guldsmedevirksomhed Victor Mayer producerede en begrænset antal Fabergé-æg autoriseret under Unilevers licens fra 1998 til 2009. Varemærket ejes i dag af Fabergé Limited, som fremstiller smykker med ægge-tema.[3]

I 2015 annoncerede ejerne af varemærket, at man ville skabe et nyt "Fabergé"-æg, designet i samme stil som kejseræggene, og derfor det første kejseræg i 100 år Fabergé Pearl æg. Det skulle sælges Qatar efter en fem dage lang udstilling i 2017. En talsperson for virksomheden udtalte, at man regnede med at ægget ville blive solgt for mindst $2 mio., og muligvis meget mere. På trods af at det blev kaldt "kejserligt" har det ingen forbindelse til den russiske kejserfamilie, men det er i stedet tæt forbundet med dynastier i Golfstaterne.[4] Motivet er beskrevet som "flosset", men mønstrene på kurverne og linjer er afledt af girih og arabiske mønstre, og hver af de seks vertikale segmenter inkluderer en stiliseret spids kuppel, og bliver associeret med de pendentive løgkupler og loftet i en arabisk moske.

I populærkultur[redigér | redigér wikikode]

Fabergé-æg er blevet et symbol på pragt, magt og rigdom i Romanovdynastiet og Det Russiske Kejserrige, uvurderlige skatte at jagte, stjæle osv. De har fungeret som plotpunkt i adskillige film og tv-serier som Octopussy (1983), Love Among Thieves (1987), Murder She Wrote episode "An Egg to Die For" (1994), Case Closed: The Last Wizard of the Century (1999), The Order (2001), Ocean's Twelve (2004), Thick as Thieves (2009), American Dad! episode "A Jones for a Smith" (2010), The Intouchables (2011), Hustle episode "Eat Yourself Slender" (2012), Scooby Doo! Mystery Incorporated episode "The House of the Nightmare Witch" (2012),[5], Imperial Eight (2015),[6] Hooten & the Lady episode "Moscow" (2016),[7] og komedien Game Night (2018).

I Danielle Steeles "Zoya", er et Fabergé-æg et minde om de to sidste medlemmer af en adelsfamilie. Lilies of the Valley-ægget blev brugt i en episode af det britiske krimidrama Peaky Blinders, sæson 3, episode 5 (2016).

Det digital kortspil Cabals: Magic & Battle Cards har et Fabergé-ægg som et samlerkort.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Article on the first Hen egg". wintraecken.nl. 13. november 2008. Hentet 26. marts 2012. 
  2. ^ "Current whereabouts of the fifty Fabergé Imperial eggs". pbs.org. 1999. Hentet 20. januar 2016. 
  3. ^ Corder, Rob (18. november 2011). "Faberge: A Regal Renaissance". ProfessionalJeweller.com. Hentet 26. marts 2012. 
  4. ^ American Free Press (24. februar 2015). "Faberge unveils first Imperial egg in 99 years". Daily Mail. 
  5. ^ Cook, Victor (31. juli 2012), The House of the Nightmare Witch, hentet 29. marts 2016. 
  6. ^ "Road's End Films". www.roadsendfilms.com. 
  7. ^ "Hooten & the Lady". Hentet 30. august 2017. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]