Romanov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lesser Coat of Arms of Russian Empire.svg
Nikolai II, Ruslands sidste kejser

Huset Romanov var Ruslands sidste tsar og senere kejser-dynasti. Familien herskede i mere end 300 år, fra 1613 til 1917.

Siden 1762 har den korrekte betegnelse været Holsten-Gottorp-Romanov, da kejser, Peter 3. var søn af hertug Karl Frederik af Holsten-Gottorp.

Romanoverne var oprindelig en bojarslægt (adelsslægt) fra Moskva. Det ældste kendte medlem af slægten var Andrej Ivanovitj Kobyla i 1300-tallet. Den første Romanov på tronen var Mikael 1. (1613- 1645) og den sidste var Nikolaj 2. (1894-1917). Mikael 1. kom på tronen efter en tid med voldsomme uroligheder i landet, og han blev valgt af en bojar-forsamling.

Fra 1613 til 1721 regerede Romanoverne over Zar-rusland, og fra 1721 til 1917 regerede familien over det Russiske Kejserrige

Blandt familiens mest kendte medlemmer begge med tilnavndet den store er Peter 1. af Rusland, der grundlagde det moderne Rusland og forvandlede landet til en europæisk stormagt, og Katharina 2. af Rusland.

Romanov-dynastiet mistede magten ved den russiske revolution i 1917, hvorefter Nikolai 2., Alexandra af Hessen og deres fem børn d. 17. juli 1918 blev henrettet i deres fængselsvillas kælder i Jekaterinburg i Sibirien, brændt og kastet i en mineskakt i en nærliggende skov.

Mange andre familiemedlemmer af den vidtforgrenede slægt blev ligeledes dræbt af Bolsjevikkerne. De Romanover der overlevede revolutionen slog sig ned forskellige steder i Europa.

I Europa boede der allerede en del familiemedlemmer, der undgik revolutionens kugler.

Fra begyndelsen af Romanov-familiens eksil, var de forskellige medlemmer delt i spørgsmålet om, hvem der skulle være familiens overhoved, og senere hvem der egentlig tilhørte dynastiet.

Der er mange efterkommere af Romanoverne, bl.a. i Danmark.

Den nuværende tronprætendent er Maria Vladimirovna af Rusland. Hendes status er dog bestridt af flere efterkommere af familien.

Den danske forbindelse[redigér | redigér wikikode]

Den vigtigste danske tilknytning til familien kom, da Kong Christian den 9.s næstældste datter Dagmar giftede sig i 1866. Hun antog navnet Marie Feodorovna og blev kejserinde i 1881.

Dagmar var først forlovet med den russiske tsarevitj Nikolai Alexandrovitj af Rusland, Alexander 2. af Ruslands ældste søn, men da han døde, blev hun efter familiernes ønske gift med den næstældste søn, den senere Alexander 3. af Rusland. Det blev trods den utrolige start et lykkeligt ægteskab og de fik seks børn. Den ældste, Nikolaj, blev Ruslands sidste kejser.

Enkekejserinde Dagmar og hendes datter, storfyrstinde Olga Alexandrovna af Rusland flyttede efter revolutionen til Danmark, hvor Dagmar døde i 1928 i sin og søsterens, Alexandra af Danmarks bolig Hvidøre Slot. Dagmars anden datter Xenia Alexandrovna af Rusland bosatte sig i England.

Yderligere forbindelse mellem Romanov og det danske kongehus, var Dronning Alexandrine, Danmarks dronning 1912 - 1947 (død 1952). Dronning Alexandrines moder var storfyrstinde Anastasia Mikhailovna af Rusland.


Se også[redigér | redigér wikikode]

Zarens fane Stub
Denne artikel om Ruslands historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie