Romanov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lesser Coat of Arms of Russian Empire.svg
Nikolai II, Ruslands sidste kejser

Huset Romanov var Ruslands sidste tsar og senere kejser-dynasti. Familien herskede i mere end 300 år, fra 1613-1917.

Siden 1762 har den korrekte betegnelse været Holsten-Gottorp-Romanov, da den daværende kejser, Peter 3., var søn af hertug Karl Frederik af Holsten-Gottorp.

Romanoverne var oprindelig en bojarslægt (adelsslægt) fra Moskva. Det ældste kendte medlem af slægten var , Andrej Ivanovitj Kobyla, som levede i 1300-tallet. Den første Romanov på tronen var Mikael 1. (1613- 1645) og den sidste var Nikolaj 2. (1894-1917). Mikael 1. kom på tronen efter en tid med voldsomme uroligheder i landet, og han blev valgt af en bojar-forsamling.

Fra 1613 til 1721 regerede Romanoverne over det der blev kaldt Zar-rusland, og fra 1721 til 1917 regerede familien over det Russiske Kejserrige

Blandt familiens mest kendte medlemmer tæller Peter 1. af Rusland, der grundlagde det moderne Rusland og forvandlede landet til en europæisk stormagt, samt Katharina 2. af Rusland, begge med tilnavndet den store

Romanov-dynastiet mistede magten ved den russiske revolution i 1917, hvorefter hele kejserfamilien (Nikolai 2., Alexandra af Hessen og deres fem børn) d. 17. juli 1918, blev henrettet i deres fængselsvillas kælder i Jekaterinburg i Sibirien, og derpå brændt og kastet i en mineskakt i en nærliggende skov.

Mange andre familiemedlemmer af den vidtforgrenede slægt blev ligeledes dræbt af Bolsjevikkerne. De Romanover der overlevede revolutionen slog sig ned forskellige steder i Europa.

I Europa boede der ligeledes allerede en del familiemedlemmer og de undgik revolutionens kugler.

Lige fra starten af Romanov-familiens eksil, var de forskellige medlemmer delt i spørgsmålet om hvem der skulle overtage posten som familiens overhoved, og senere hvem der egentlig tilhørte dynastiet.

Der findes mange efterkommere af Romanoverne verden over i dag, bl.a. i Danmark, men der er stor uenighed om, hvorvidt de kan regnes for egentlige Romanover.

Den nuværende tronprætendent er Maria Vladimirovna af Rusland. Hendes status er dog bestridt af flere efterkommere af familien.

Dén danske forbindelse[redigér | redigér wikikode]

Den vigtigste danske tilknytning til familien kom, da Kong Christian den 9.s næstældste datter Dagmar giftede sig ind i familien i 1866. Hun antog navnet Marie Feodorovna, og blev kejserinde fra 1881.

Dagmar var første forlovet med den russiske tsarevitj Nikolai Alexandrovitj af Rusland, Alexander 2. af Ruslands ældste søn, men da han døde under forlovelsen, blev hun efter familiernes ønske gift med den næstældste søn, den senere Alexander 3. af Rusland Det blev trods den utrolige start et lykkeligt ægteskab, parret fik seks børn. Den ældste, Nikolaj, blev Ruslands sidste kejser.

Enkekejserinde Dagmar og hendes datter, storfyrstinde Olga Alexandrovna af Rusland flyttede efter revolutionen til Danmark, hvor Dagmar døde i 1928 i sin og søsterens, Alexandra af Danmarks bolig Hvidøre. Dagmars anden datter Xenia Alexandrovna af Rusland bosatte sig i England.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Zarens fane Stub
Denne artikel om Ruslands historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie