Fandrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fandrup
Farsø Kirke Bevaret banetracé sydvest for Borgergade
Farsø Kirke.jpg Hvalpsundbanen94BorgergadeSV1.JPG
FandrupStation.JPG
Fandrup Station
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Vesthimmerlands Kommune
Sogn Farsø Sogn
Postnr. 9640 Farsø
Demografi
Fandrup by 204[1] (2019)
Kommunen 36.727[1] (2020)
 - Areal 771,8 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.fandrupby.dk
Oversigtskort

Fandrup er en by i det vestlige Himmerland med 204 indbyggere i byområdet (2019)[1]. Den har i de senere år svinget omkring de 200 indbyggere, som er Danmarks Statistiks definition på en by. Fandrup er beliggende 5 km nord for Ullits og 3 km vest for Farsø. Mellem udkanten af Fandrup og Farsø er der kun 1 km. Fandrup hører til Farsø Sogn og ligger i Vesthimmerlands Kommune i Region Nordjylland.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det nuværende Fandrup opstod ved udskiftningen i 1798, hvor 3 gårde, udvalgt ved lodtrækning, blev flyttet hertil fra det ældste Fandrup.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Fandrup havde stationHvalpsundbanen (1910-69). I det meste af stationsbytiden havde Fandrup en del butikker: brugsforening, købmand, fiskehandler, manufakturforretning, bager, snedker, tømmerhandel m.fl. Nu er der ingen tilbage.

Stationen blev nedrykket til trinbræt i 1968. Stationsbygningen er bevaret på Banevej 8. Den nordøstlige gren af Banevej er anlagt på banetracéet, og et stykke af tracéet er bevaret sydvest for Borgergade.

Skoler[redigér | redigér wikikode]

Fandrup skole blev bygget i 1911, men der har været skole i byen meget længere tilbage i tiden. Der blev også oprettet en friskole, som senere blev omdannet til forskole og derefter til missionshus.

Krudthuset[redigér | redigér wikikode]

Da et hus, der havde tilhørt Hjemmeværnet, i 2005 blev overflødigt ved sammenlægning af nogle distrikter, blev der dannet en forening for at købe huset og gøre det til Kultur- og Medborgerhus. Det temmelig forfaldne hus blev istandsat af frivillige, hovedsagelig med brugte materialer, og Krudthuset på Borgergade 49 blev indviet 1. maj 2006. Det har plads og køkkenfaciliteter til 70 gæster.[2]

Kendte personer fra Fandrup[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ farsoe.dk: Festlokaler, Krudthuset Fandrup

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]