Hvalpsund (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Hvalpsund. Opslagsordet har også en anden betydning, se Hvalpsund.
Hvalpsund
M/F Mary Hvalpsund Station
MF Mary.jpg HvalpsundStationVejsideS.JPG
Hvalpsund.jpg
Gadeparti fra Hvalpsund, tv. færgekroen
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Vesthimmerlands Kommune
Sogn Louns Sogn
Postnr. 9640 Farsø
Demografi
Hvalpsund by 666[1] (2019)
Kommunen 37.121[1] (2019)
 - Areal 771,8 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.hvalpsund-by.dk

Koordinater: 56°42′1″N 9°12′0″Ø / 56.70028°N 9.20000°Ø / 56.70028; 9.20000 Hvalpsund er en færgeby i Himmerland med 666 indbyggere (2019)[1], beliggende 20 km vest for Aalestrup, 12 km sydvest for Farsø og 25 km sydvest for Aars. Byen hører til Vesthimmerlands Kommune og ligger i Region Nordjylland.

Hvalpsund hører til Louns Sogn. Louns Kirke ligger i landsbyen Lovns 3 km sydøst for Hvalpsund.

Sundet[redigér | redigér wikikode]

Byen Hvalpsund ligger ved sundet af samme navn. Hvalpsund forbinder Risgårde Bredning mod nord med Lovns Bredning og Skive Fjord mod syd. Sundet er kun 1 km bredt, men har Limfjordens største dybde på 27 meter.

Bilfærgen M/F Mary sejler mellem byen Hvalpsund og færgelejet SundsøreSalling. Den kan medbringe 30 personbiler eller 2 lastvognstog og 14 personbiler. Overfartstiden er 10 minutter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Færgekroen[redigér | redigér wikikode]

Den første kongelige tilladelse til at drive færgeri på sundet er fra 1532. Pga. den stærke strøm var færgen en slags pram, der blev roet af 4 mand. I 1549 beordrede kongen, at færgen skulle sættes i stand, og et færgehus opføres til de vejfarende. 20. juli 1669 blev Hvalpsund Færgekro kongelig privilegeret, og kromanden skulle stå for både færgeriet og kroen, hvilket han allerede havde gjort i nogle år. Først i 1716 fik kromanden et decideret kronprivilegium, der også gav ham ret til at servere mad, øl og brændevin for de lokale beboere.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Aars-Nibe-Svenstrup Jernbane, der blev åbnet i 1899, blev i 1910 forlænget fra Aars til Hvalpsund og skiftede navn til Aalborg-Hvalpsund Jernbane. Som banens endestation fik Hvalpsund en tosporet remise med drejeskive og to logihuse til overnattende jernbane- og postpersonale.

Banen blev nedlagt i 1969. Stationsbygningen er bevaret på Havnepladsen 64. På havnen ses også remisen, der nu er busgarage, og logihuset, der i 2012 blevet indviet som et lille museum for jernbanen, færgefarten og fiskerihavnen. Desuden har Hvalpsund Borgerforening lånt en gammel godsvogn af Mariager-Handest Veteranjernbane.

1,3 km af banetracéet er bevaret som asfalteret sti fra Illerisøre mod nordøst.

Motorfærgerne[redigér | redigér wikikode]

I 1927 indsatte jernbaneselskabet Danmarks mindste jernbanefærge Hvalpsund, der kunne overføre 4 godsvogne eller 22 personbiler mellem Hvalpsund og Sundsøre, hvor der blev lagt skinner hen til en lille station med pakhus og ventesal.

Overførslen af jernbanevogne stagnerede i 1960'erne og stoppede helt ved banens lukning. Men overførslen af biler blev videreført af Sundsøre og Farsø Kommune, efter kommunalreformen i 2007 Skive og Vesthimmerlands Kommune med sidstnævnte som administrator af færgeselskabet. Den gamle færge fra 1927 sejlede helt til 1980, hvor den blev afløst af en færge fra den nedlagte Sallingsund Færgefart. 22. marts 2006 blev den nuværende færge Mary indsat.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Byen har foruden færgekroen mulighed for overnatning på campingplads og i lystbådehavn. Der er Dagli'Brugs, pengeautomat og turistkontor.

1 km syd for byen ligger Hessel, Danmarks eneste bevarede stråtækte herregård. Den ejes af Vesthimmerlands Kommune og drives som landbrugs- og interiørmuseum. Længere ude på Lovns-halvøen ligger Skovbakkerne med afmærkede naturstier og shelters til primitiv overnatning.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]