Felipe Quispe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Felipe Quispe Huanca "El Mallku" (Aymara: "kondoren") er en boliviansk aktivist og politiker af aymara-etnicitet.[1] Han er leder af bevægelsen Pachakuti Indigenous Movement (MIP) og har været generalsekretær for den "Forenede Union af Bolivias Arbejdende Bønder (CSUTCB).

I 1984 var han en af de ledende personer i oprørsbevægelsen Tupac Katari Guerrilla Army, en fejlslagen oprørsbevægelse, der kampede imod Bolivias regering. Quispe blev arresteret for sin involvering i bevægelsen den 19. august 1992.

Quispe er aktiv i arbejdet for at etablere en uafhængig republik, der skal omfatte de områder i Bolivia, hvor der er et fletal af aymaraer. Navnet på republikken skal være "Qullasuyu" opkaldt efter Inkarigets provins, der var placeret i det nuværende Bolivias højland.

Quispe er en indædt modstander af den Den Internationale Valutafond og på den økonomiske opfattelse, der har fundet udtryk i det såkaldte Washington consensus, der indeholder anbefalinger af, hvorledes bl.a. de økonomiske problemer i Latinamerika bedst løses. Quispe er endvidere stærk modstander af forsøgene på at begræsne dyrkningen af coca-planten, som han anser for at være en central del af aymaraernes kultur. Han var væsentligt indblandet i den bolivianske gaskrig.

Quispe stillede op til præsidentvalget i 2005, hvor Evo Morales, leder af Movimiento al socialismo (MAS) blev valgt til præsident. Quispes partie opnåede blot 2,2% af stemmerne. Quispe har været en stærk kritiker af Evo Morales socialistiske regering, som han omtaler som værende "neoliberalistisk med et indiansk ansigt".[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Teo Ballve and Vijay Prashad. Dispatches from Latin America. LeftWord Books. s. 158. ISBN 81-87496-58-4. 
  2. ^ Farthing & Kohl 2014, s. 148.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Farthing, Linda C.; Kohl, Benjamin H. (2014). Evo's Bolivia: Continuity and Change. Austin: University of Texas Press. ISBN 978-0292758681. 

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

PolitikerStub
Denne politikerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi