Felipe Quispe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Felipe Quispe

Felipe Quispe en noviembre de 2019.png

Personlig information
Født 22. august 1942 Rediger på Wikidata
Achacachi, Bolivia Rediger på Wikidata
Død 19. januar 2021 (78 år) Rediger på Wikidata
El Alto, Bolivia Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjertestop Rediger på Wikidata
Nationalitet Bolivia Boliviansk
Politisk parti Pachakuti Indigenous Bevægelse Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fagforeningsperson, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Felipe Quispe Huanca "El Mallku" (Aymara: "kondoren") (født 22. august 1942, død 19. januar 2021[1]) var en boliviansk aktivist og politiker af aymara-etnicitet.[2] Han var leder af bevægelsen Pachakuti Indigenous Movement (MIP) og generalsekretær for den "Forenede Union af Bolivias Arbejdende Bønder (CSUTCB).

I 1984 var han en af de ledende personer i oprørsbevægelsen Tupac Katari Guerrilla Army, en fejlslagen oprørsbevægelse, der kæmpede imod Bolivias regering. Quispe blev den 19. august 1992 arresteret for sin involvering i bevægelsen.

Quispe var aktiv i arbejdet for at etablere en uafhængig republik, der skal omfatte de områder i Bolivia, hvor der er et fletal af aymaraer. Navnet på republikken skal være "Qullasuyu" opkaldt efter Inkarigets provins, der var placeret i det nuværende Bolivias højland.

Quispe var en indædt modstander af den Den Internationale Valutafond og af den økonomiske opfattelse, der har fundet udtryk i det såkaldte Washington consensus, der indeholder anbefalinger af, hvorledes bl.a. de økonomiske problemer i Latinamerika bedst løses. Quispe var endvidere stærk modstander af forsøgene på at begræsne dyrkningen af coca-planten, som han anså for at være en central del af aymaraernes kultur. Han var væsentligt indblandet i den bolivianske gaskrig.

Quispe stillede op til præsidentvalget i 2005, hvor Evo Morales, leder af Movimiento al socialismo (MAS) blev valgt til præsident. Quispes parti opnåede blot 2,2% af stemmerne. Quispe var en stærk kritiker af Evo Morales socialistiske regering, som han omtaler som værende "neoliberalistisk med et indiansk ansigt".[3]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bolivian Indigenous Leader Felipe Quispe 'El Mallku' Died at 78, Telesurenglish.net, 20. januar 2021, hentet 22. januar 2021
  2. ^ Teo Ballve and Vijay Prashad. Dispatches from Latin America. LeftWord Books. s. 158. ISBN 81-87496-58-4.
  3. ^ Farthing & Kohl 2014, s. 148.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Farthing, Linda C.; Kohl, Benjamin H. (2014). Evo's Bolivia: Continuity and Change. Austin: University of Texas Press. ISBN 978-0292758681.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi