Final Fantasy XIII

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Final Fantasy XIII
Del af Final Fantasy-serien
Generelle oplysninger
Udvikler Square Enix[1]
Udgiver Square Enix
Serie Final Fantasy
Regissør Motomu Toriyama Rediger på Wikidata
Designer Yoshinori Kitase
Motomu Toriyama
Toshiro Tsuchida
Isamu Kamikokuryo
Eiji Fujii
Yoshiki Kashitani
Producent Yoshinori Kitase Rediger på Wikidata
Komponist Masashi Hamauzu Rediger på Wikidata
Distributør Microsoft Store
Steam
App Store
Humble Store
Google Play Rediger på Wikidata
Motor Crystal Tools
Udgivet Japan 17. december 2009[2]
USA 9. marts 2010[3]
Den Europæiske Union 9. marts 2010[4]
Australien 9. marts 2010
Genre RPG
Spiltype Singleplayer
Platforme PlayStation 3
Xbox 360[5]
Medier Blu-ray Disk
DVD-DL
Input DualShock 3/SIXAXIS Controller
Xbox 360 Controller
Final Fantasy–kronologi
Efterfulgte Final Fantasy XII
Eksterne links
Final Fantasy XIIIs hjemmeside
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Final Fantasy XIII (ファイナルファンタジーXIII Fainaru Fantajī Sātīn) er et konsol rolle-spil videospil udviklet og publiciteret af Square Enix til Playstation 3 og Xbox 360. Udgivet 2009 i Japan og 2010 i nord Amerika og PAL regionerne, det er den 13 spil i Final Fantasy serien, Spillet introduceret et par innovationer til serien: et tempofyldt kampmekanik, et nyt system der bestemmer hvilke evner karakterne udvikler bliver kaldt "Crystarium" og et skræddersyet Paradigm system til at kontrollere hvilke evner der bliver brugt af karakterene. Final Fantasy XIII inkludere elementer fra de tidligere spil i serien så som Hidkaldning's monstre (Summon som nu hedder Eidolon's), Chocobos og Luftskibe.

Spillet tager sted på den fiktive svævende verden Cocoon, hvis regering, The Sanctum, som giver ordre til en udslettelse fra civilister som har angiveligt kommet i kontakt med Pulse, den frygtede verden nedenunder. Den tidligere Guardian Corps, Soldat Lightning begynder hendes kamp mod Regeringen for at kunne rede hendes søster som er blevet mærket som en ufrivillig slave til en gud-lignede ting fra Pulse, hvilket gør hende til en fjende af Cocoon. Lightning for hurtigt en bande allierede med sig mod sin egen vilje, sammen bliver gruppen mærket af det samme Pulse Monstre. De står sammen mod The Sanctum imens de prøver på at opdage hvad deres "Focus" er og om de kan undgå at blive til monstre eller Krystaller når de har nået deres focus.


udviklingen begyndte i 2005 og spillet blev for første gang fremvist på E3-messen i maj 2006. Final Fantasy XIII er flagskib's titlen for Fabula Nova Crystallis kollektionen af Final Fantasy spillene og er det første spil der bruger Square Enix's Crystal Tools spilmotor. Ved E3 messen i 2008 annoncerede Microsoft til stor overraskelse at spillet nu står til udgivelse på både PlayStation 3 og Xbox 360 konsollen. Final Fantasy XIII fik næsten-universsale højt anmeldelses score af Videospil Publikationer, hvilke roste spillet's grafik, præsentation, og kamp system. Anmeldere var mere mikset i deres meninger om spillet's historie og lineatet Samlignet med tidligere spil i serien. fra maj 2010 blev der afsendt 5,5 millioner eksemplare på verdensplan, og blev det hurtigst-sælgene titel i serien. den 18 Januar 2011 annoncerede Square-Enix efterfølgeren Final Fantasy XIII-2 som bliver udgivet i denne vinter i Japan og resten af verden må vente til 2012.

Gameplay[redigér | rediger kildetekst]

Spilleren kontrollere on-screen karakteren gennem et 3'ede persons perspektiv for at integrere med mennesker, objekter og fjender igennem spillet. spilleren kan også dreje kameraet rundt om karakteren hvilket giver et 360° vinkel af omgivelserne. spilleren navigere gennem verdenen til fods eller på Chocobos. spilleren kan gemme sit spil via Save Stationer hvor spilleren også kan købe ting så som potion eller opgradere deres våben. et In-game Datalog giver dig en Bestiary og tilfældige oplysninger om verdenen af Final Fantasy XIII

Kamp System[redigér | rediger kildetekst]

Som i Final Fantasy XII er fjenderne intrigeret i åbne landskab og kan blive angrebet eller undvigedet af spilleren men når spilleren's karakter røre en fjende, går skærmen i overgang fra landskabs kortet til et separat Kamp kort lige som i Final Fantasy X.

Navnet på kamp systemet er "Command Synergy Battle" (CSB) og bruger en variant af seriens "Aktiv Tids Kamp" Active Time Battle (ATB) system som første gang blev brugt i ''Final Fantasy IV'' under dette system, vælger spilleren en Kommando fra kamp menu'en så som Angrib (Attack), Magi (Magic) og Item. I modsætning til de tidligere spil i serien styre spilleren kun hovedkarakteren imens de sidste 2 bliver styret af spillet's kunstige intelligens. Hver handling kræver et hvis antal af ATB Baren, som automatisk genfyldes, ATB baren bliver gradvist større gennem spillet fra 2 til 6 barre. Spilleren kan vælge at bruge mindre end det maximale ATB. Spilleren kan vælge Auto Kamp Kommando "Autobattle Command" hvilket vælger en række kommandoer for dig. Visse handlinger kan ikke bruges udenfor kampen, og karakterenes liv bliver automatisk fyldt efter kampen.

Karakterer[redigér | rediger kildetekst]

Hovedpersoner[redigér | rediger kildetekst]

Lightning (ライトニング Raitoningu)

En tidligere soldat fra Cocoon militeret. Lightning har langt jordbær-blond hår og er 175 cm høj, til hendes design blev karakter designeren Tetsuya Nomura bedt om at lave en kvindelig version af Cloud Strife fra Final Fantasy VII. Under udviklingen beskrev han hende som "ikke særlig feminin". Lightning bærre en kombination af et gevær og et sværd,og hun kan manipulere tyngdekraften med en lille anordning hun har på sin tommelfinger. Hun er adræt og bruger meget mere akrobatiske bevægelser end størstedelen af karaktererne i spillet. Hendes mærke er lidt over hendes ventre bryst. Hun kan også summon (hidkalde) Eidolon Odin til at kæmpe ved hendes side, og hendes japanske stemme er Maaya Sakamoto


Snow Villiers (スノウ・ヴィリアース Sunō Viriāsu)

Snow er lederen af Team Nora, en modstands gruppe mod Cocoon. Efter at han blev en L'cie, får han Eidolon Shiva søsterne Nix (二クス Nikusu) og Styria (スティリア Sutiria) som kan kombinere sig til en motorcykel form som Snow kan køre på imens han bære på en stor pistol/gevær. Han er en muskuløs karakter og kan løbe samtidig med at han bærer to personer, og bliver kaldt "Mr. 33cm" af Square Enix's Final Fantasy 13 personale som en hentydning til hans sko størelse. I det ugelige Shonen Jump magazin i oktober 2008 blev der sagt at han bruger kræfter relateret til hans tattoo på han's ene overarm. Han bruger sine hænder til at bekæmpe sine fjender. Sammenlignet med den hurtige og adrætte Lighting fokuserer Snow mere på kraft og styrke. Socialt referer han til Lighting som "Big Sister/Store søster", da han er forlovet med Lightnings lille søster Serah og dette er en engelsksproget tradition, når man referere til fx sin sviger søster. Hans mærke er på hans ventre overarm. Hans japanske stemme er Daisuke Ono.


Oerba Dia Vanille (ヲルバ・ダイア・ヴァニラ Oruba Daia Vanira)

Vanille er en ung pige, med rød-brunt hår sat i rotte haler, og bor i Pulse. Hendes våben minder om en fiskestang, og det kan folde sig ud til transportation. I en trailer ser man hende blive fanget af Cocoons hær og man ser hende gå ved en kiste. I demo'en og i tidligere trailere har hun næsten altid været med. Man ser hende første gang, hvor Snow giver hende et gevær, for at forsvare resten af dem, der bliver tvunget til at forlade Cocoon. Man ser hende også sammen med en dreng, Hope. Som en L'cie kan hun hidkalde Eidolon Carbuncle. Hendes japanske stemme er Yukari Fukui og hendes engelske stemme er Georgia Van Cuylenburg


Sazh Katzroy (サッズ・カッツロイ, Sazzu Kattsuroi)

Sazh er en middelaldrende mand med en afrofrisure. Sazh bruger duel pistoler som kan kombineres til en riffel, og hans stærke side er at skyde fjenderne fra afstand. Hans L'cie mærke er midt på brystkassen. Han har en 6årig søn som hedder Dajh. Dajhs mor døde 3 år før spillet. Sazh bliver adskilt fra sin søn i løbet af spillet, og at blive genforenet med sin søn er hans største motivation. Han har også et kæledyr, en baby Chocobo som lever på toppen af hans afro. Sazh er beskrevet som havende god moralsk dømmekraft. Han har en blid personlighed og har nemt til tårer. Han slutter sig til holdet tidligt i spillet. Hans Eidolon er Brynhildr, en kvindelig ild-element ridder i dette spil, som kan transformere sig til en racer bil. Hans japanske stemme er Masashi Ebara.


Hope Estheim (ホープ・エストハイム, Hōpu Esutohaimu)

Hope er en 14 årig dreng som har sølv-blond hår og orange, gult og grønt tøj på. Han bruger sammenklappelige boomeranger i kamp. Under udrensningen tilbyder hans mor at hjælpe Snow og Team Nora med at bekæmpe PSICOM. Hun dør i løbet af kampen og selvom Snow ærer hendes sidste ønske om at passe på hendes søn, hader Hope dog Snow i et sorginficeret raseri for Snows forbindelse til hans mors død. Hopes Eidolon er en hellig-element Alexander, som transformerer sig om til et slotlignende væsen i Gestaltmode og er i stand til at skyde fjender fra meget lang afstand med sine kanoner. Hans mærke er på ventre håndled. Han er også den yngste af gruppens medlemmer. Hopes Japanske stemme er Yūki Kaji og hans engelske stemme er Vincent Martella.


Oerba Yun Fang (ヲルバ=ユン・ファング, Woruba-Yun Fangu)

En sorthåret kvinde iført tøj der ligner en traditionel indisk sari prydet med tribal tilbehør og bærer mærket af L'cie på sin venstre skulder. Som det fremgår af Tatsuya Nomura i et interview i de tidliger faser af udviklingen skulle hun have været en mandlig karakter. Selvom hun er en L'Cie fra Pulse, arbejder hun for Cocoonsanctum under Cid. Hun bruger et spyd der kan forvandle sig til Sansetsukon i kamp, og hendes Eidolon er Bahamut. I hans Gestaltmode går han i luften (Flyver). Mabuki Andou har lagt stemme til hende i den japanske version af spillet.

Andre karakterer[redigér | rediger kildetekst]

Serah Farron (セラ・ファロン, Sera Faron)

selvom hun blev kendt ved hendes fornavn i tidligere nyheder, bekræftede Yoshinori Kitase hendes udseende og fulde navn ved Gamescom 2009. Serah er den første Pulse L'Cie i Cocoon og hendes mærke er på venstre arm. Serah er Lightning's yngre søster og er forlovet med Snow, et forhold som Lightning ikke godkender, men der sker noget med hende som tvinger Lightning og Snow til at slå sig sammen for at redde hende. Selvom hun spiller en central rolle i spillet, er hun ikke en spilbar karakter, selvom dette var tiltænkt i starten. Square Enix skar dette element ud af spillet. Minako Kotobuki er Serah's Japanske stemme


Jihl Nabaat (ジル・ナバート, Jiru Nabāto)

En intelligent men grusom kvinde med knæ-langt blond hår og briller, der er oberstløjtnant af PSICOM. Hun er først set i spørgekriterierne de bundne Vanille og Sazh i trailere. Hun ser L'cie som undermennesker og er opsat på at udrydde dem. Mie Sonozaki er Jihl's Japanske stemme.


Yaag Rosch (ヤーグ・ロッシュ, Yāgu Rosshu]

En skræmmende udseende mand med et ar på hans pande og sølv hår, der er bundet tilbage i en hestehale. Yagg er Nabaat's højre hånd i PSICOM og Lightning's tidligere overordnede. I modsætning til Jihl, er Yagg begyndt at sætte spørgsmålstegn ved sin ordre fra den hellige regering, selvom han føler at han skal følge han's ordre af hensyn til sit folk. Hiroki Tōchi er Yagg's Japanske stemme


Cid Raines (シド・レインズ, Shido Reinzu)

En Air Force brigadegeneral fra Sanctum der kommandere krigsskibet Lindblum og bruger en Blaze Edge som sit våben. Ligesom Yaag tvivler Cid regeringen i dens nuværende tilstand, og ser Cocoon bør køres af sin befolkning i stedet for fal'Cie. Senere ender han med at blive en l'Cie og sener et Cie Corpe efter ikke at kunne opfylde sin Focus. Han's japanske stemme er Yuichi Nakamura


Rygdea (リグディ, Rigudi)

En kaptajn, der arbejder under Cid Raines' kommando. han's japanske stemme er Yasuyuki Kase og han's engelske stemme er Josh Robert Thompson


Galenth Dysley (ガレンス・ダイスリー, Garensu Daisurī)

Den ledende figur i Sanctum af Cocoon. han's stemme på japansk er Masaru Shinozuka


Dajh Katzroy (ドッジ・カッツロイ, Dojji Kattsuroi)

Sazh søn, hvis mor døde, da han var tre. Chocobo babyen der sidder i Sazh's afro tilhører faktisk Dajh, der her købt den i en butik i løbet af deres rejser sammen. Men da han blev gjort til en l'Cie ved fal'cie Kujat, Dajh bliver taget fra Sazh af Jihl Nabaat som en martyr for Cocoon til at bruge sin magt sensing "Pulse" for at opspore andre l'Cie. Shōtarō Uzawa er Dajh's japanske stemme


Team Nora

Jump Festa 2009 og den officielle globale trailer, tre karakter der er en del af Snow's modstand gruppe, Nora. De tre første karakter er designet af Nao Ikeda, som byggede deres tøj på sport, der er inspireret af NBA, beachvolley og snowboard mode, hhv. De fire kendte medlemmer af NORA er med i Final Fantasy XIII demo, men Maqui deltager ikke i kampe.

Gadot (ガドー, Gadō): en mand med orange hår og mørk oliven hud. Han bruger et maskingevær i kamp, der giver hurtig assistance, når det kommer til at udføre combos.

Lebreau (レブロ, Reburo): en sorthårede kvinde med en sommerfugl tatoveret på hendes skulder og en følelse af uovervindelighed. Hun bruger et haglgevær i kamp, og fungerer som holdets healer. Gadot og Lebreau siges at være barndomsvenner med Snow.


Maqui (マーキー, Mākī): en relativt yngre, blond hår, bekymrende mand med briller på hovedet. Han blev venner med Serah forud for mødet med Snow, som han forguder til det punkt, hvor han vil ligne en mini udgave af Snow.

Yuge (ユージュ, Yūju): En unge mand med halvlangt blåligt hår. Han er omkring samme alder som Maqui, som også er en af hans nære venner. I den første trailer var Yuge en ret normalt useende ung mand, og ligner mest af alt en af "baggrunds figurerne". Hans særpræget hår og useende er først blevet tilføjet langt senere.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Final Fantasy XIII Description". GamePro. Arkiveret fra originalen 28. februar 2008. Hentet 25. februar 2008.
  2. ^ Robinson, Andy (8. september 2009). "Final Fantasy XIII out December 17 in Japan". Computer and Video Games. Arkiveret fra originalen 20. februar 2012. Hentet 8. september 2009.
  3. ^ Square Enix (5. november 2009). "Face Your Destiny on March 9, 2010 – Final Fantasy XII Launches in North America". Pressemeddelelse. Hentet 14. november 2009. Arkiveret fra originalen den 22. oktober 2018.
  4. ^ "Final Fantasy XIII: Aussie Date Announced for PS3 11 March". IGN. 9. marts 2010. Arkiveret fra originalen 18. juni 2010. Hentet 10. marts 2010.
  5. ^ Jimmy Thang (14. juli 2008). "IGN: E3 2008: Final Fantasy XIII Coming to Xbox 360". Arkiveret fra originalen 14. september 2008. Hentet 24. september 2008.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


computerspilSpire
Denne computerspilsrelaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.