Flyvevåbnets Officersskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Flyvevåbnets Officersskole
Flos sommerdag.jpg
Aktiv 1. august 1951
Land Danmark Danmark
Værn Flyvevåbnet
Rolle Uddannelse
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Forsvarsakademiet
Størrelse 48 ansatte
Del af Forsvaret
Placering Jonstruplejren, Ballerup
Kaldenavn FLOS
Motto Per Doctrinam Vis
(da: Ved styrke viden)[1]
Webside Forsvaret.dk/FLOS
Ledere
Nuværende
leder
OB Hans Christian E. Nielsen

Flyvevåbnets Officersskole (forkortet FLOS) er en uddannelsesinstitution under Forsvarsakademiet, der uddanner officerer til Flyvevåbnet samt videreuddanner premierløjtnanter til kaptajner.

FLOS lå fra midten af 1950'erne og indtil 1995 lige syd for Flyvestation Værløse i bygninger der blev overtaget fra Jonstrup Statsseminarium. I 1995 flyttede skolen ind i de nuværende faciliteter i Jonstruplejren med adresse på Jonstrupvej 240, 2750 Ballerup. Der er 48 ansatte faglærere og støttepersonel i skolens stab, og skolen har kapacitet til at optage godt 50 kadetter om året. På videreuddannelsen starter hvert år 30-35 elever, som typisk vender tilbage for at gennemgå videreuddannelsen, når de har været premierløjtnanter i 3-4 år. Desuden gennemfører skolen en række korterevarende kurser af 1-4 ugers varighed for officerer i Flyvevåbnet.

Primære uddannelser[redigér | redigér wikikode]

  • Grundlæggende Officersuddannelse (GRO), hvor der er mulighed for fire linjer:
    • Combat Support Officer – opstilling på fremmede flyvepladser, nærsikring og andre støtteopgaver.
    • Kontrol- og varslingsofficer – overvågning og kontrol af militær og civil flytrafik.
    • Pilot – jagerpilot, helikopterpilot eller pilot på transportfly.
    • Teknisk officer – leder af værksteder o.lign.
  • Videreuddannelsestrin I for ledere (VUT I/L), der kvalificerer til graden kaptajn

Grundlæggende Officersuddannelse[redigér | redigér wikikode]

Uddannelsen er meget fleksibel, og man vælger selv, om man vil tage en kort udgave (GRO1), der varer 2½-3 år eller en længere udgave (GRO2), der varer 1 år længere. GRO1 er primært møntet på dem, der vil nøjes med en korttidskontrakt på 5 år efter endt uddannelse, mens GRO2 primært er møntet på dem, der gerne vil tegne en tjenestemandskontrakt og forventer at forblive ansat til de er godt 60 år. Det er dog ingen betingelse – man kan til enhver tid vælge at sige sin stilling op, idet der ikke er bindingsperiode efter endt uddannelse. For piloter er det obligatorisk at gennemgå GRO2, og piloter har en bindingsperiode på 12 år efter endt uddannelse. Den grundlæggende officersuddannelse starter med en basisuddannelse og en grundlæggende sergentuddannelse samt en periode i praktik som sergent og gruppefører. Denne første del af uddannelsen er ens for GRO1 og GRO2, varer 10 måneder og foregår i Karup. Er man optaget på pilotlinjen, skal man herefter ½ år på Flyveskolen i Karup, hvor man lærer at flyve. Det er også her, at godt 50% af pilotaspiranterne falder fra, fordi de ikke kan bestå de mange prøver, der er undervejs i pilotforløbet. Den anden del af uddannelsen, som er den, der foregår i Jonstruplejren, er den der adskiller GRO1 fra GRO2. GRO1 delen varer 8 måneder, mens GRO2 varer 1 år mere. Der er primært tale om en teoretisk del, hvor der dog er en del idræt på skoleskemaet, ligesom der også er forskellige projekter i praktisk ledelse. Indholdet af den teoretiske uddannelse har luftoperationer og ledelse i centrum, men også fag som statskundskab, kulturforståelse og engelsk indgår bl.a. i skemaet. Den tredje og sidste del af uddannelsen, også kaldet funktionsuddannelsen, er primært en praktisk uddannelse, hvor indholdet afhænger af den linje man vælger. Denne del af uddannelsen varer mellem 12 og 18 måneder. For pilotaspiranter foregår uddannelsen i USA eller Canada. Kadetter på de øvrige linjer uddannes i Karup. Efter bestået uddannelse udnævnes man til løjtnant efter GRO1 eller premierløjtnant, hvis man også har gennemført GRO2.

Bemærk at der er en ny uddannelse under udvikling, baseret på en Bachelor uddannelse og som kun varer 1½ år.

Videreuddanelsestrin I for ledere[redigér | redigér wikikode]

På uddannelsen optages premierløjtnanter, der har mindst 3 års erfaring. Uddannelsen varer 11 måneder, hvoraf de 2 måneder består af værnsfælles uddannelse, der gennemføres sammen med de to øvrige værns officersskoler. Uddannelsen foregår på FLOS i Jonstruplejren. Siden 2008 har skolen gennemført uddannelsen som et delvist internetbaseret forløb, hvor ca. 35% af forløbet kan gennemføres via internettet som problembaseret projektorienteret læring. Uddannelsen er modulopbygget og tilbydes også som en 2-årig deltidsuddannelse, hvilket vælges af ca. 40% af de studerende. Ud over de værnsfælles moduler indeholder uddannelsen temaerne ledelse, statskundskab og konfliktteori samt luftoperationer, og endelig skal der skrives et speciale. Uddannelsen er på niveau med en civil diplomuddannelse.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skolens officielle websted

Militær Stub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 55°45′12″N 12°20′46″Ø / 55.753375°N 12.34607°Ø / 55.753375; 12.34607