Flyvevåbnets Officersskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Flyvevåbnets Officersskole
FLOS dec2016.jpg
Aktiv 1. august 1951
Land Danmark Danmark
Værn Flyvevåbnet
Rolle Uddannelse
Myndighedsniveau IV
Overordnet myndighed Forsvarsakademiet
Størrelse 8 ansatte
Del af Forsvaret
Placering Svanemøllens kaserne, København
Kaldenavn FLOS
Motto Per Doctrinam Vis
(da: Styrke gennem viden)[1]
Webside Forsvaret.dk/FLOS
Ledere
Nuværende
leder
OB Hans Christian Enevold

Flyvevåbnets Officersskole (forkortet FLOS) er en uddannelsesinstitution under Forsvarsakademiet, der uddanner officerer til Flyvevåbnet samt videreuddanner premierløjtnanter til kaptajner.

FLOS lå fra midten af 1950'erne og indtil 1995 lige syd for Flyvestation Værløse i bygninger der blev overtaget fra Jonstrup Statsseminarium. I 1995 flyttede skolen til Jonstruplejren i Ballerup, hvor skolen havde tilhørssted frem til november 2016. Her flyttede skolen, som led i en organisatorisk sammenlægning med Forsvarsakademiet, til Svanemøllens kaserne i København. Der er otte ansatte i skolens stab, og skolen har kapacitet til at uddanne godt 50 kadetter om året. På videreuddannelsen starter hvert år ca. 20 elever, som typisk gennemgår videreuddannelsen, når de har været premierløjtnanter i 2-4 år. Desuden gennemfører skolen en række korterevarende kurser af 1-4 ugers varighed for officerer i Flyvevåbnet.

Primære uddannelser[redigér | redigér wikikode]

  • Grundlæggende Officersuddannelse (GRO), hvor der er mulighed for fire linjer:
    • Operationsstøtteoffier – opstilling på fremmede flyvepladser, nærsikring og andre støtteopgaver.
    • Kontrol- og varslingsofficer – overvågning og kontrol af militær og civil flytrafik.
    • Pilot – jagerpilot, helikopterpilot eller pilot på transportfly.
    • Teknikofficer – leder af værksteder og lignende.
  • Videreuddannelsekurser for ledere (VUK), der kvalificerer til graden kaptajn

Grundlæggende Officersuddannelse[redigér | redigér wikikode]

Uddannelsen består af en kombination af uddannelse og erhvervserfaring på 16 mdr. i Flyvevåbnet (Jylland) efterfulgt af en fuldtids diplomuddannelse på 1 år i Københavnsområdet. Der gives løn under hele uddannelsen. Kadetten, som den studerende kaldes, udnævnes til premierløjtnant, efter at have gennemført grunduddannelsen 28 måneder. 

Man kan enten blive officer ved at søge ind i Flyvevåbnet – efter fx afsluttet gymnasieuddannelse – og der gennemføre en sergentuddannelse efterfulgt af en tre års periode med kombinationen af arbejde i Flyvevåbnet og gennemførsel af en akademiuddannelse. Hvis man efter gymnasiet har taget en bachelor- eller professionsbacheloruddannelse, kan man søge direkte ind på officersuddannelsen. Officersuddannelsen på 28 mdr. starter i august hvert år. 

Pilotlinjen kan ansøges direkte efter afslutning af en gymnasial uddannelse. Pilotlejen er bygget lidt anderledes op end de tre andre linjer og tager op til fem år, afhængig af hvilken type fly man kommer til at flyve.  

Efter endt uddannelse udnævnes man til premierløjtnant.

Videreuddanelseskurser for ledere[redigér | redigér wikikode]

Forsvarets videreuddannelseskurser er en del af Forsvarets nye fleksible videreuddannelsesforløb og et stykke hen ad vejen afløser for det hidtidige VUT I for officerer. Videreuddannelseskurserne – også kaldet VUK -  er således adgangsvejen til et højere funktionsniveau for officerer, men det giver også  mulighed for som ekspert eller sagsbehandler at videreuddanne sig inden for specifikke militærfaglige områder, som ikke udbydes i det civile uddannelsessystem.  

Videreuddannelseskurserne er enkeltstående kurser, der udbydes løbende alt efter behovet i Forsvaret og som følge af den faglige udvikling på specifikke militære fagområder. Der vil  være en række kurser, som vi forventer at udbyde hvert eneste år, da de for mange officerers vedkommende vil udgøre en væsentlig kompetencemæssig baggrund for at søge stillinger på kaptajnsniveau.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skolens officielle websted

Militær Stub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 55°45′12″N 12°20′46″Ø / 55.753375°N 12.34607°Ø / 55.753375; 12.34607