Liberalerna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Folkpartiet liberalerna)
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Liberalerna
Liberalerna
 
Partileder Jan Björklund
Partisekretær Maria Arnholm
Gruppeformand i Folketinget Erik Ullenhag
 
Grundlagt 5 august 1934
Antal medlemmer 15 283
Ungdomsorganisation Liberala ungdomsförbundet (LUF)
Studenterorganisation Liberala studenter (LS)
 
Politisk ideologi Socialliberalisme
Liberalfeminisme
Europæisk samarbejdsorgan Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (parti)
Partigruppe i Europaparlamentet Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa
 
Website www.liberalerna.se

Liberalerna (tidligere Folkpartiet og Folkpartiet liberalerna) er et svensk politisk parti, stiftet i sin nuværende form i 1934, men partiet har sine rødder i Frisinnade landsföreningen som blev grundlagt i 1902. Partiet definerer liberalismen og særligt socialliberalismen som sin ideologi. Folkpartiet indgår siden oktober 2006 i Sveriges regering, hvor partilederen Jan Björklund er undervisningsminister.

Liberalernas forgængere[redigér | redigér wikikode]

Liberalerna har rødder tilbage i 1700-tallet, hvor den finlandssvenske præst, filosof og politiker Anders Chydenius (1729–1803) var fortaler for liberale ideer.

Chydenius virkede for afskaffelse af handelsmonopoler. I 1766 fik han indført verdens første lov om trykkefrihed og anerkendt princippet om offentlighed i forvaltningen. Desuden arbejdede han for sociale reformer til gavn for den fattige landalmue i Sverige og Finland.

I året 1809 opstod verdens første liberale parti i den svenske rigsdag. Partiet fik kun en kort levetid, men da rigsdagen netop dette år skulle vælge en ny konge og revidere grundloven, fik de liberale alligevel stor indflydelse. De liberale fik genindført trykkefriheden. Desuden fik de indført verdens første embede som ombudsmand.

Omkring år 1900 blev de liberale ideer forfægtet af forskellige frisindede og liberale partier. Disse partiers kernevælgere var frikirkefolk på landet samt liberale i byerne. Det var frikirkefolkene og de liberale, der fik den svenske militærnægterlov vedtaget i 1909.

Politisk partiStub
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.