Frédéric Joliot-Curie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. maj 2014, 10:05 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Fil:Curie Joliot 1934 London.jpg
Irène Curie + Frédéric Joliot (1934)
Nobelprisen i kemi
1935

Jean Frédéric Joliot-Curie født Joliot (19. marts 190014. august 1958) var en fransk fysiker og nobelprismodtager.

Biografi

Tidlige år

Født i Paris, Frankrig, han tog kandidateksamen fra École supérieure de physique et de Chimie Industrielles de la Ville de Paris. I 1925 blev han assistent til Marie Curie på Curie Instituttet (Radium Instituttet) i Paris. Han blev forelsket i Irène Curie, og kort tid efter deres ægteskab i 1926 ændrede de begge deres efternavne til Joliot-Curie. Efter pres fra Marie opnåede han en anden bachelorgrad og en doktorgrad i videnskab, med sin afhandling om elektrokemi af radio-elementer.

Karriere

Mens han var lektor ved Paris Naturvidenskabelige Fakultet, havde har samarbejdet med sin kone om forskning i strukturen i atomer, især på fremskrivning af cellekerner, som var et vigtigt skridt i opdagelsen af neutronen. I 1935 blev de tildelt Nobelprisen i kemi.

I 1937 forlod han Radium Institut for at blive professor ved Collège de France og arbejdede med nukleare kædereaktioner og kravene til en vellykket opførelse af en atomreaktor, der bruger kontrolleret nuklear fission til at generere energi ved hjælp af uran og tungt vand. Joliot-Curie var en af de videnskabsmænd, der nævnes i Albert Einsteins brev til præsident Roosevelt som en af de førende forskere på vej til at skabe kædereaktioner. 2. verdenskrig satte dog stort set Joliots forskning i stå, ligesom hans efterfølgende administrative opgave efter efterkrigstiden.

Da den nazistiske invasion i 1940 skete, formåede Joliot-Curie at smugle sine arbejdsdokumenter og materialer til England sammen med Hans von Halban og Lew Kowarski. Under den franske besættelse deltog han aktivt i den franske modstandsbevægelse som medlem af Front National.

Se også

Eksterne henvisninger

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabelige biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi