Nobelprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Nobelpris)
Gå til: navigation, søg
Alfred Nobel (1833-1896), Nobelprisens stifter

Nobelprisen er en hæderspris, der uddeles årligt på Alfred Nobels dødsdag, den 10. december, i henhold til Nobels testamente. Første gang prisen blev uddelt var i 1901.

Prismodtagerne i fysik og kemi vælges af Kungliga vetenskapsakademiens nobelkommitté, i fysiologi og medicin af Karolinska institutets nobelkommitté, i litteratur af Svenska akademiens nobelkommitté og Nobels fredspris af Norske Stortings Nobelkomité. Priserne tages af Nobel-stiftelsens midler. I 1968 indstiftede Sveriges Riksbank en Nobel-pris i økonomi, som uddeles hvert år af Kungliga Vetenskapsakademien. Nobelpriserne bliver uddelt i Stockholm med undtagelse af Nobels fredspris, som uddeles i Norge. Grunden er, at Norge og Sverige var i union, og Sverige styrede udenrigspolitikken. Nobel mente, at risikoen for politisk korrumpering ville være mindre, hvis Norge forestod fredsprisuddelingen.

Der uddeles følgende Nobelpriser:

Prisens størrelse[redigér | redigér wikikode]

De første beløb, der blev uddelt i 1901, var på 150.782 svenske kroner. I 2015 var beløbet for hver fulde Nobelpris 8 mio. svenske kr. Det er 98 % af den oprindelige købekraft.[1] Er der flere modtagere af en Nobelpris, deler de.

Prismodtager statistik[redigér | redigér wikikode]

Der er to personer der har fået tildelt Nobelprisen to gange: Marie Curie i fysik (1903) og derefter i kemi (1911), og John Bardeen i fysik (1956) og (1972).[2]

Danske Nobelprismodtagere[redigér | redigér wikikode]

Følgende danskere har modtaget en Nobelpris:

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]