Fredrikke Qvam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Fredrikke Qvam

Fredrikke Marie Qvam.jpg

Personlig information
Født 31. maj 1843Rediger på Wikidata
TrondheimRediger på Wikidata
Død 10. september 1938 (95 år)Rediger på Wikidata
SteinkjerRediger på Wikidata
Politisk parti VenstreRediger på Wikidata
Ægtefælle Ole Anton QvamRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Suffragette, politikerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Fredrikke Marie Qvam, født Gram (31. maj 184310. september 1938) var en norsk forkæmperinde for kvindesagen, 1865 gift med Ole Anton Qvam.

Fru Qvam har i en lang årrække stået som en af de ledende kræfter for kvindesagen i Norge. 1899 — 1903 var hun formand i Norsk kvindesagsforening og ledede som sådan den skandinaviske kvindekongres i 1902. Under hendes ledelse var det også, at foreningen oprettede sin fagskole i huslig økonomi i Kra. Hun tog initiativet til og har været formand i Norske kvinders sanitetsforening fra dens stiftelse 26 feb. 1896; hun har her udfoldet en storartet organisatorisk virksomhed, som har vundet stor anerkendelse, særlig efter at foreningen i 1901 optog arbejdet for tuberkulosesagen. For kvindens stemmeret har fru Q. kæmpet energisk, først i kvindestemmeretsforeningen, siden i landskvindestemmeretsforeningen, som hun var med at stifte, og hvis formand hun har været siden 1898. Fru Q. er ligeledes formand i Norsk nationalkomité til modarb. af den hvide slavehandel og viceformand i Norske kvinders nationalraad.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]