Frekvensplan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et eksempel på en båndplan over mellemfrekvens.

En båndplan eller frekvensplan er en plan over et bestemt frekvensbånd af radiofrekvenser, som er en del af det elektromagnetiske spektrum. Hver frekvensplan definerer et frekvensinterval som omfattes, hvilke radiokanaler som defineres - og hvad som kan anvendes på disse kanaler. Typiske definitioner som indeholdes i en frekvensplan er:

De aktuelle bemyndigede frekvensplaner er defineret af ITU[1] og de lokale lovgivende myndigheder såsom den danske telemyndighed (fra 2015 Energistyrelsen)[2][3] - og Federal Communications Commission (FCC) i USA.[4]

Amatørradio[redigér | rediger kildetekst]

Frekvensplaner for amatørradio bliver internationalt håndteret af International Amateur Radio Union (IARU). Disse frekvensplaner er anbefalinger og ikke lovgivning. En frekvensplan beskriver hvilke dele af radioamatørbåndet kan anvendes til hvilke modulationsarter og maksimal anvendt båndbredde.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ ITU-R: frequency-plans, backup
  2. ^ danskelove.dk: Frekvensloven: Lov om radiofrekvenser, backup
  3. ^ "Frekvenser | Energistyrelsen". Arkiveret fra originalen 21. december 2016. Hentet 10. november 2020.
  4. ^ "fcc.gov: Federal Communications Commission". Arkiveret fra originalen 11. november 2020. Hentet 10. november 2020.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FjernsynSpire
Denne artikel om radio- og fjernsyns-teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.