Gulv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Et parketgulv.

Et gulv er den del af en bygning/bolig, som man går på. Gulve bestod oprindeligt af jord, som blev stampet. Senere kom ler, sten, klinker, træ og terrazzo. Gulvet kan desuden beklædes med linoleum, vinyl, kork eller gulvtæpper.

Konstruktion[redigér | redigér wikikode]

Et gulv under opførelse.

Konstruktionen af et gulv er forskelligt alt efter, om det er i en kælder eller på første sal. Et gulv nederst i en bygning består af et kapilærlag, der skal sørge for dræn, et lag af isolering, et klaplag eventuelt med gulvvarme samt et overgulv til at gå på.

Et gulv med gulvvarme.

Typer af gulve og beklædning[redigér | redigér wikikode]

Træ- og laminatgulve[redigér | redigér wikikode]

Traditionelle trægulve af lange parallelt liggende planker kaldes et plankegulv. Er det af mindre stave, kaldes det et parketgulv. Stavene kan lægges i forskellige mønstre: sildeben eller mosaik.[1] I dag købes planker og stave typisk med fer og not i både sider og ender, så de kan lægges uden at fastgøres til underlaget. Planker lagt med en gummifuger kaldes skibsplanker.

Et laminatgulv er en spånplade med en påklæbet plastfilm.[2] Denne plastfilm kan ligne et gulv af andre materialer: et parket- eller klinkegulv. Et laminatgulv kan hverken slibes eller lakeres.

En kombination af parketgulv og laminatgulv, hvor tyndt træ limes på en spånplade med not og fer, kaldes for lamelplank eller lamelparket. For ikke at forveksle de "rigtige" planke- og parketgulve med lamelgulve benyttes begreberne massiv parket og massiv lamel.

De lægges på et eksistrende betongulv og er derfor ikke-bærende. Plankegulve med en tykkelse, der kan bære vægten, kan også lægges på strøer og kaldes derfor et bærende gulv. Hvis gulvet ikke er fastgjort til underlaget, kaldes det et svømmende gulv.

Gulvopklodsning[redigér | redigér wikikode]

Gulvopklodsning sørger for at gulvet er helt vandret og korrekt nivelleret; tidligere ved hjælp af små træklodser, der savedes til, så de passede under den lagte strø. I dag med kiler.

Vedligeholdelse[redigér | redigér wikikode]

Vedligeholdelsen af gulve afhænger af typen. De fleste gulve kan støvsuges og gulve med hård overflade kan oftest vaskes. Trægulve kan olieres eller lakeres.

Der er stor forskel på vedligehold af trægulv om de er olieret eller lakeret, lakeret gulve er meget nemmere at holde rene og vedligeholde udtrykket gulvet havde fra ny. Olieret gulve skal have olie behandling alt efter lys indfald, ved meget stor lys indfald og hyppig gulv vask oven på gulv varme tørre et olieret gulv hurtigt ud, derved hyppigere olie behandling.

Et gulv i meget dårlig stand.

Gulvafslibning er en proces, der fjerner de øverste millimeter overflade, så gulvet fremstår med færre ridser og buler. Terrazzogulve kan også afslibes.

Gulvafslibning foretages som regel af en professionel gulvafsliber med elektrisk maskinel med en slags sandpapir.

Gulvafhøvling udføres ligeledes maskinelt med små knive. Gulvafhøvling benyttes ved svært beskadigede eller slidte gulve, hvor det er nødvendigt at slibe dybere end under gulvafslibning.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:
  1. ^ Illustreret Byggeordbog – Parketgulv
  2. ^ Illustreret Byggeordbog – Laminatgulv
Arkitektur Stub
Denne arkitekturartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.