Fustage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
50 liter DIN fustage - med skæring så man se beholderens indre udstyr.

En fustage er en lille tønde lavet af træ eller metal der bruges til transport og opbevaring af væsker, smør, krudt, sæbe, østers[1] og andet.

Drikkevarer[redigér | rediger kildetekst]

En fustage til drikkevarer er fremstillet i rustfrit stål, aluminium eller plastik, der tillader transport og opbevaring af samme i et sterilt miljø. Fustager produceres oftest i standardiserede stabelbar størrelser: 20, 25, 30, 40 og 50 L.

En drikkevarefustage har en ventil i toppen, der tillader tilslutning af en kobling. Ventilen er tilsluttet et rør, der løber til bunden af fustagen. Ventil og rør kaldes samlet for en anstikker. Ventilen tillader at der presses gas (typisk kuldioxid eller nitrogen) ind i fustagen, til at presse væsken ud af fustagen. Forskellen mellem en fustage og en traditionelle øltønder er, at øltønder har to eller tre åbninger og ingen indvendig teknik (anstikker).

Aftapning af drikkevare[redigér | rediger kildetekst]

Der er to forskellige typer aftapningsudstyr:

  • Festpumper fungerer som en luftpumpe, der presser almindelig atmosfærisk luft ned i beholderen - luft som indeholder bakterier og ilt. Bakterierne vil over tid nedbryde sukkerstoffet i drikkevaren og ødelægge drikken. I tilfælde af at fustagen indeholder øl, vil ilten oxidere øllet, samt tillade at kuldioxiden undslipper. Dette giver øllet en flad og kedelig smag. Fustager, som udstyres med festpumper, vil normalt også blive opbevaret ved normal stuetemperatur og skal typisk anvendes indenfor 18-24 timer, ellers kan indholdet blive ødelagt.
  • Gaspumper anvender normalt CO2, mens nogle øl kræver andre gasarter: (Guinness kræver 25% CO2 og 75% nitrogen). Ved at benytte en gas med det rette tryk, opretholdes en ligevægt i den omgivende atmosfære samt i øllet, så øllet ikke afgasses. Med den rigtige køling, vil en tilsluttet fustage kunne holde øllet serveringsklar i op til 3 uger.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Eksempel på østers i fustage". Arkiveret fra originalen 13. september 2018. Hentet 13. september 2018.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: