Fustage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
50 liter DIN fustage - med skæring så man se beholderens indre udstyr.

En fustage ligner af udformning en lille tønde. Den kan bruges til østers. Og til øl. Så er den lavet af rustfrit stål eller aluminium. Fustagen bliver brugt til at opbevaring til aftapning. En fustage indeholder normalt 25 til 30 l, men også 5 til 50 l. Fustagen er typisk under tryk på 1,7 bar pga. kulsyre.

En fustage har en åbning i den ene ende. Et rør (et "spear") løber fra åbningen til den anden. Der er en selvlukkende ventil, som åbnes når koblingsudstyret skrues på fustagen. Der er også en åbning foroven ved "spear" som tillader gas (typisk kuldioxid) at drive øllet ud af fustagen. Koblingsudstyret har en eller to ventiler, som styrer øllet ud af og gassen ind i fustagen. Fustagen skal med åbningen opad, for at øllet kan tappes. Forskellen mellem fustage og traditionelle øltønder er, at øltønder har to eller tre åbninger og intet "spear". [1]

Fustage aftapning[redigér | redigér wikikode]

Der er to forskellige typer aftapningsudstyr:

  • Festpumper anvender almindelig luft, som indfører bakterier i fustagen og ilt, som vil oxidere øllet, som får en våd papsmag og sænker øllets kvalitet. Fustager, som udstyres med festpumper, skal anvendes indenfor 18-24 timer, ellers bliver øllet ubehageligt.
  • Gaspumper anvender normalt CO2, men nogle bryggerier bruger andre gasarter: (Guinness kræver 25% CO2 og 75% nitrogen). Gaspumper kan holde øllet godt i 120 dage med den rigtige køling.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Briggs, D. E.; Boulton, C. A.; Brookes, P. A.; Stevens, R., Brewing, Science and Practice, CRC Press, ISBN 0-8493-2547-1

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: