Fustage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
50 liter DIN fustage - med skæring så man se beholderens indre udstyr.

En fustage ligner af udformning en lille tønde, men er typisk lavet af rustfrit stål eller aluminium. Fustagen bliver brugt til at opbevare øl og især aftapning. En fustage indeholder normalt 25 til 30 liter øl, men kan være fra 5 til 50 liter. Fustagen er typisk under tryk på 1,7 bar typisk grundet kulsyre.

En fustage har en enkelt åbning i én ende. Et rør kaldet et "spear" løber fra åbningen til den anden ende. Der er en selvlukkende ventil som åbnes når koblingsudstyret skrues på fustagen. Der er også en åbning for oven nær "spear" som tillader gas (typisk kuldioxid) som driver øllet ud af fustagen. Koblingsudstyret har en eller to ventiler som styrer ølstrømmen ud af og gassen ind i fustagen. Fustagen skal stå i opret position, dvs med åbningerne opad, for at øllet kan tappes. Forskellen mellem fustage og traditionelle øltønder er, at øltønder har to eller tre åbninger og intet "spear". [1]

Fustage aftapning[redigér | redigér wikikode]

Der er to forskellige tilgængelige typer af aftapningsudstyr, festpumper og gasaftapning:

  • Festpumper anvender almindelig luft, som introducerer bakterier indeni fustagen og med sikkerhed også introducerer ilt, som vil oxidere øllet, hvilket får en våd papsmag, hvilket derfor sænker øllets kvalitet. Fustager som udstyres med festpumper skal anvendes indenfor 18-24 timer, ellers bliver øllet ubehageligt.
  • Gaspumper anvender normalt CO2, men visse bryggerier kræver andre gasblandinger (Guinness kræver 25% CO2 og 75% nitrogen). Gaspumper kan holde øllet drikbart i op til 120 dage, med den rigtige køling.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Briggs, D. E.; Boulton, C. A.; Brookes, P. A.; Stevens, R., Brewing, Science and Practice, CRC Press, ISBN 0-8493-2547-1

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: