Gørlev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gørlev
Gørlev Station Veterantog og sukkerfabrik
GørlevStationVejside.JPG HøngVærslev56GørlevStationS.JPG
Gørlev 4.jpg
Runestenene i Gørlev Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Kalundborg Kommune
Sogn Gørlev Sogn
Postnr. 4281 Gørlev
Demografi
Gørlev by 2.443[1] (2020)
Kommunen 48.436[1] (2020)
 - Areal 604,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.kalundborg.dk
Oversigtskort

Gørlev er en by på Nordvestsjælland med 2.443 indbyggere (2020)[1], beliggende 7 km nordvest for Høng, 19 km nord for Slagelse og 20 km syd for Kalundborg. Byen ligger i Kalundborg Kommune og hører til Region Sjælland.

Gørlev ligger i Gørlev Sogn, og Gørlev Kirke ligger i byen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I kirkens våbenhus findes Gørlevstenene, to runesten fra Vikingetiden med bl.a. det fuldstændige runealfabet. De overgås i Danmark kun af Jellingstenene.

Omkring 1870 beskrives byen således: "Gjørlev med Kirken, Skole samt en Haandgjerningsskole for Piger, en Gaard (oprindelig Præstegaard) af 136 Td. L. med 16 Tdr. Htk., en Veirmølle".[2]

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Gørlev Station er anlagt i 1898, da Slagelse-Værslev-banen blev etableret. Allerede før 1898 var der dog sket en vis bydannelse, især langs Kalundborg-vejen nord for vejgaffelen. I 1896 fandtes der farveri, bageri, købmandshandel, maskinfabrik og andelsmejeri samt – sydvest for byen – en vindmølle. Med baneanlægget opstod en vis bebyggelse øst for og omkring stationen med hotel, valgmenighedskirke m.v.

Stationen og banen Gørlev-Værslev blev nedlagt i 1971, men strækningen Høng-Gørlev var godsbane indtil 1994.[3]. Nu kører Vestsjællands Veterantog, der er en del af Dansk Jernbane-Klub, på denne strækning.

Stationsbygningen er bevaret på Jernbanegade 3. Skinnerne blev taget op i 1992, og 14 km af banens tracé er nu en del af Værslevstien fra Østerled i Gørlev til øst for Værslev, hvor stien drejer mod vest til Kalundborg.[4][5]

Gørlev Sukkerfabrik[redigér | redigér wikikode]

En afgørende vækstperiode for byen indtrådte i 1912-13 med opførelsen af sukkerfabrikken Vestsjælland, der i 1934 blev overtaget af De Danske Sukkerfabrikker. Fabrikkens bygninger med den tilhørende klynge af funktionærboliger dominerer fortsat den sydøstlige del af byen. Sukkerfabrikken var en af jernbanens største kunder og supplerede jernbaneskinnerne med et over 100 km langt net af roebaner. Efter åbningen af Hørve-Værslev Jernbane i 1918 kørte der under roekampagnen også et dagligt godstog fra Odsherred med sukkerroer til Gørlev.

En del af sukkerfabrikkens bygninger blev i juni 2008 revet ned.

Biografen[redigér | redigér wikikode]

De første filmforevisninger i Gørlev fandt sted på det nu nedrevne Gørlev Hotel, der blev opført på Søndre Allé 18 i 1897. Omkring 1913 blev byens første rigtige biograf åbnet på Algade 19. Indehaveren Cilius Petersen rejste rundt til flere nabobyer og viste film i bl.a. Høng og Ruds Vedby, og i 1916 opførte han Biografen på Østerled 25. Den fik i starten af tyverne navneforandring til Kinoteater og havde gennem årene fem forskellige ejere indtil Gørlev Kommune i 1987 købte ejendommen. Året efter blev den åbnet som medborgerhuset Den Gamle Biograf, hvor der nu bl.a. er filmklub.[6]

Kommunalreform[redigér | redigér wikikode]

Gørlev var hovedby i Gørlev Kommune, der med kommunalreformen i 2007 blev en del af Kalundborg Kommune. Martin Damm fra Gørlev har fra 2010 været den nye Kalundborg Kommunes borgmester.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]