Gilbert og Sullivan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

W.S. Gilbert og Arthur Sullivan var en britisk musikduo som er kendt for en serie af operetter, opført på The Savoy Theatre i London i slutningen af 1800-tallet. Gilbert var forfatter og Sullivan komponist. Deres samarbejde var vanskeligt og brød sammen ved flere lejligheder. Sullivan skrev også andre operetter uden Gilbert, men de blev dårligt modtaget af publikum.

Gilbert og Sullivans operetter forbindes ofte med D'Oyly Carte Opera Company, idet selskabet opførte mange af operetterne frem til det selv lukkede i 1982.

Gilbert og Sullivans største succes var The Mikado. Andre værker som er blevet klassikere i den engelsksprogede verden er The Pirates of Penzance og H.M.S. Pinafore; sidstnævnte er kendt i Danmark for Admiralens Vise (When I was a Lad).

Værkerne satiriserer hyppigt let genkendelige institutioner i samtidens Storbritannien, bl.a. Westminsterparlamentet, Overhuset og adelen. The Mikado indeholder f.eks. figuren "Pooh-Bah", som beklæder alle offentlige embeder i hans hjemby og hæver de tilhørende lønninger, i Iolanthe satiriseres Overhuset og i The Pirates of Penzance er generalmajoren uvidende om krigsførsel men skolet i geometri og Antikkens militærhistorie. I H.M.S. Pinafore har den britiske flådes admiral aldrig sat sine ben på et skib, i Trial by Jury har dommeren begået samme forbrydelse som den tiltalte, og i The Gondoliers er en spansk hertug i stand til at flygte fra kamp hurtigere end sin hær.

Selvom emnerne der karikeres er typisk britiske, er flere operetter hensat i eksotiske og fiktionelle omgivelser for at gøre satiren mere spiselig for publikummet på The Savoy; The Gondoliers foregår i Venedig og omhandler tronfølgen i "Barataria", og The Mikado er hensat til byen "Titipu" i Japan. Nedarvede privilegier er et hyppigt emne; i The Gondoliers må to gondolførere regere sammen, fordi det ikke kan afgøres, hvem af dem, der er den ægte tronfølger i "Barataria", og i H.M.S. Pinafore er skibets kaptajn og en menig sømand forvekslet ved fødslen, hvorefter de må bytte roller. Tilsvarende er socialt umulige forelskelser mellem figurer fra over- og underklassen et hyppigt tema.

I 1886 overværede et medlem af en sidegren til japanske kejserfamilie, Prins Komatsu Akihito, en opførsel af The Mikado, og fortalte at han havde moret sig. Under et statsbesøg i 1907 fra en anden japansk prins, Fushimi Sadanaru, blev The Mikado taget af plakaten for at undgå at fornærme ham, hvorefter han beklagede sig til sine værter over ikke at have kunnet se stykket.

Et særkende for operetterne er, at mange af dem indeholder en indlagt "patter song"; en tungebrækkende, ofte rimende, tekst, som synges under meget stor hastighed; særligt "I am the very model of a modern Major-General" (Generalmajoren, "The Pirates of Penzance"), "Nightmare Song" (Lord Chancellor, "Iolanthe"), "My Name is John Wellington Wells" (Troldmanden, "The Sorcerer") og "My eyes are fully open to my awful situation" (trio, "Ruddigore").

Der afholdes hver sommer en Gilbert & Sullivan-festival i Buxton i England.

Deres liv og samarbejde skildres i filmene Triumf i toner og Topsy-Turvy.

Operetter[redigér | redigér wikikode]

Film indeholdende musik af Sullivan (udvalg)[redigér | redigér wikikode]