Mrs. Miniver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mrs. Miniver
Greer teresa pidgeon miniverpic.jpg
Teresa Wright, Walter Pidgeon og Greer Garson.
Overblik
Originaltitel Mrs. Miniver
Dansk titel Mrs. Miniver
Genre Drama/Romantik/Krig
Instrueret af William Wyler
Produceret af Sidney Franklin
William Wyler
Manuskript af Arthur Wimperis
George Froeschel
James Hilton
Claudine West
Musik af Herbert Stothart
Fotografering Joseph Ruttenberg
Klip Harold F. Kress
Medvirkende Greer Garson
Walter Pidgeon
Teresa Wright
Dame May Whitty
Reginald Owen
Distributør MGM
Udgivelsesdato 4. juni 1942
Længde 134 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk/Tysk
Budget $1.344.000
Nomineringer og priser
6 Oscars
· Bedste Film
· Bedste Kvindelige Hovedrolle
· Bedste Kvindelige Birolle
· Bedste Instruktør
· Bedste Filmatisering
· Bedste Cinematografi (sort-hvid)
Links
på IMDb
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Mrs. Miniver er en amerikansk film fra 1942 instrueret af William Wyler. Filmen er baseret på Jan Struthers fiktionelle karakter om Fru. Miniver som blev bragt i klummer i The Times. Historierne var inspireret af Struthers egne familiær oplevelser.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Selvom hun ikke er så "socialt privilegeret" som i bogen, lever fru. Kay Miniver (Greer Garson) i filmversionen stadig som et relativt behageligt liv i et hus kaldet "Starlings" i en by udenfor London. Huset har en stor have, med en privat hængebro på Themsen.

Hendes mand Clem (Walter Pidgeon) er en succesfuld engelsk arkitekt (trods hans nordamerikanske accent). De har tre børn: den yngre Toby og Judy (Christopher Severn og Clare Sandars), og en ældre søn Vin (Richard Ney), der går på universitetet. De har intensiv hjemmehjælp: Gladys (Brenda Forbes) og kæresten Ada (Marie De Becker).

Da Anden Verdenskrig lurer i baggrunden, Vin hjem fra universitetet og møder Carol Beldon (Teresa Wright), barnebarn af den aristokratiske Lady Beldon (Dame May Whitty) fra den nærliggende Beldon Hall. Trods indledende uenigheder, kontrasten mellem Vins idealistisk holdning til klasseforskelle og Carols praktisk altruisme, bliver de kærester: Vin foreslår Carol ved middagstid efter sin yngre bror Toby pinligt lod sig glide, at han skulle gøre det, hvis de var forelskede. De giftes til sidst. Mens krigen kommer tættere på hjem føler Vin, at han skal gøre sin pligt, til at deltage i RAF som pilot, og får, da han kvalificerede sig til stillingen ved en base nær sine forældres hjem.

Clem bruger sin motorbåd til at hjælpe med evakueringen af Dunkerque. Familiescener fra et luftangreb vises, hvor Mr. Foley (Reginald Owen), butiksholder og hjemmesikkerhedsofficer råder dem til at trække deres gardiner for; og de henvises i deres eget hjemmebygget bunker i haven. Kay, alene i huset, finder en skadet tysk pilot (Helmut Dantine) i sin have. Hun giver ham mad og plejer ham roligt og tilkalder politiet.

Efter blomsterfestivalskonkurrencen, hvor stationforstanderens (Henry Travers) rose kaldte "Mrs. Miniver" vinder over Lady Beldons rose, Kay kører med Carol Vin til sin skvadron lige som et luftangreb begynder. På vej hjem stopper Kay bilen: Carol er skadet efter et angreb fra et tysk fly, og hun dør kun få minutter efter at de er kommet hjem. Lokalbefolkningen samles i den stærkt bombarderede kirke, hvor deres præst (Henry Wilcoxon) vidner om deres overbevisning i en stærk prædiken.

Montering stå sammen og synge "Fremad, kristne soldater" for lungerne, mens flyet efter fly synlige gennem gabende hul i udbombede kirke i V-formation.

Wilcoxon og instruktør William Wyler skrev og omskrev det talte prædiken / tale aftenen før sekvensen blev optaget - som havde en sådan indflydelse, det blev brugt af præsident Roosevelt som en bedstefar lup bygherre og en del af det blev brugt som en base for foldere skrevet i forskellige sprog og udgivet i hele det besatte territorium.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film