Glycoconjugat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Glykokonjugat)
Spring til navigation Spring til søgning
Skematisk tegning af en cellemembran. 1. Glycolipid. 2. Glycopeptid. 3. Oligosakkarid. 4. Fosfolipid. 5. Membranprotein. 6. Transmembran alfa-helix. 7. Kolesterol. Både 1, 2, 5 og 6 er glycoconjugater

Glycoconjugater er den kemiske benævnelse for forbindelser hvori kulhydrater indgår. Den biokemiske syntese af glycoconjugater betegnes som glycosylering. En defekt i et enzym i glycosyleringen optræder som en arvelig sygdom.

Glycoconjugater er kemiske forbindelser med vigtige funktioner i biologien og biokemien. Glycoconjugater tilhører en del forskellige kategorier glycoproteiner, glycopeptider, peptidoglycaner, glycolipider, glycosider og lipopolysaccharider. De indgår i mange vigtige biologiske/biokemiske reaktioner som celle-celle-reaktioner, celle-matrix-reaktioner og i afgiftningsreaktioner.

Generelt spiller kulhydrat-delen en væsentlig rolle i et glycoconjugats funktion. Prominente eksempler herpå er Neuronal cell adhesion molecule, nCAM og serumproteiner hvor fine strukturelle detaljer I kulhydratdelen bestemmer hhv. celle-binding og levetiden I cirkulation.

Skønt de vigtige bio-molekyler DNA, RNA, ATP, cAMP, cGMP, NAD+, NADPH og coenzyme A alle indeholder en kulhydratdel, regnes de normalt ikke som glycoconjugater.

Eksempler på glycoconjugater[redigér | redigér wikikode]

Prominente eksempler på glykokonjugater er

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]