God forvaltningsskik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

God forvaltningsskik kan beskrives som "et uskrevet sæt af handlenormer for forvaltningen, der udspringer af etikken: grundlæggende værdiforestillinger om forholdet mellem forvaltning og borgerne og om ”korrekt” adfærd i forvaltningen."[1]

EU[redigér | redigér wikikode]

Den Europæiske Kodeks for God Forvaltningsskik blev godkendt af Europa-Parlamentet i september 2001, og Den Europæiske Ombudsmand vedtog i 2012 en række principper for offentlig tjeneste, som supplerer den europæiske kodeks. Udgivet som pdf-publikation: Den Europæiske Kodeks for God Forvaltningsskik i 2013.[2]

Hvad er god forvaltningsskik?[redigér | redigér wikikode]

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, gav ved en en konference i DGI-byen, 6. november 2013 følgende definition på god forvaltningsskik:

"Et uskrevet sæt af handlenormer for forvaltningen, der udspringer af etikken: grundlæggende værdiforestillinger om forholdet mellem forvaltning og borgerne og om ”korrekt” adfærd i forvaltningen."

Alternativ: "Begrebskategori til at opfange de normer, som nødvendigvis må gælde, men som ikke har støtte i andre retskilder, og som vanskeligt kan lovfæstes. At oversætte normer for almindelig god opførsel til handleregler for forvaltningen."

Variabler

  • I tilknytning til retsregler/i konkrete sager (udvidet begrundelsespligt).
  • I tilknytning til retsregler/som generel adfærd (forbud mod gaver).
  • Uden tilknytning til retsregler/i konkrete sager (sagsbehandlingstid).
  • Uden tilknytning til retsregler/som generel adfærd (rimelige åbningstider).[3]

Ovennævnte "variabler" benævnes og udfoldes af tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen som vigtige strukturerende "kategorier" der giver overblik over det tilsyneladende virvar af regler og anvisninger omfattet af god forvaltningsskik.[4]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Hvad er god forvaltningsskik? v/Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen - Konference, DGI-Byen, 6. november 2013
  2. ^ Den Europæiske Ombudsmand. Den Europæiske Kodeks for God Forvaltningsskik. 2013. ISBN 978-92-9212-350-5 (2014-07-06)
  3. ^ "Jørgen Steen Sørensen. Hvad er god forvaltningsskik?. 2013. (2014-07-06)" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 14. juli 2014. Hentet 6. juli 2014. 
  4. ^ God forvaltningsskik : om god opførsel i forvaltningen Arkiveret 14. juli 2014 hos Wayback Machine I: Folketingets Ombudsmands beretning for 2010. (2014-07-06)