Greve af Rosenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Våbenskjold for greverne af Rosenborg

Greve af Rosenborg er en arvelig adelstitel, der siden 1914 har været tildelt danske prinser, der i forbindelse med deres ægteskab med ikke-fyrstelige har frasagt sig deres øvrige titler og arveret til tronen. Greverne af Rosenborg mistede dermed arveretten til den danske trone for dem selv og deres eventuelle efterkommere.

Dette har kun været en tradition, og har ikke været nedskrevet i nogen lov; monarken har sammen med regeringen kunne beslutte hvem som var i tronfølgen. Denne praksis har ændret sig for nylig, da man har accepteret at både Prins Joakim og Kronprins Frederik har giftet sig ikke-fyrsteligt, uden at miste deres plads i arvefølgen.[1] Titlen Greve af Rosenborg har således ikke været uddelt i Dronning Margrethes regeringstid.

Den første bærer af titlen var Prins Aage i 1914, og den seneste var Prins Christian i 1971.

Titulatur og placering i rangfølgen[redigér | rediger kildetekst]

De prinser, der frasagde sig titlen og blev grever af Rosenborg, har prædikatet Hans Excellence (H.E.), og tilhører rangfølgens klasse 1.

Børn til Aage, Erik, Viggo, Flemming, Oluf, Ingolf og Christian, som enten får titlen greve af eller komtesse af Rosenborg er tillagt rang og sæde i 2. rangklasse, nr. 2.

Døtre af greverne af Rosenborg får titel af komtesse af Rosenborg.

Der har været syv prinser, der på denne måde har udtrådt af kongehusets arvefølge, hvilket har resulteret i fem linjer af grever af Rosenborg.

Svenske prinser, som gifter sig under deres stand, har traditionelt tilsvarende modtaget den luxembourgske titel "greve af Wisborg".

Linjer[redigér | rediger kildetekst]

Prins Aages linje[redigér | rediger kildetekst]

Prins Aage, søn af prins Valdemar og sønnesøn af Christian 9., giftede sig i 1914 med Mathilde di Bergolo. Linjen uddøde i mandslinjen i 1995.

Prins Eriks linje[redigér | rediger kildetekst]

Prins Erik, søn af prins Valdemar og sønnesøn af Christian 9., giftede sig i 1924 med Lois Frances Booth.

Prins Viggo[redigér | rediger kildetekst]

Prins Viggo, søn af prins Valdemar og sønnesøn af Christian 9., giftede sig i 1924 med Eleanor Margaret Green. Ægteskabet var barnløst, så der blev ingen "Prins Viggos linje".

Prins Flemmings linje[redigér | rediger kildetekst]

Prins Flemming, søn af prins Axel og sønnesøn af prins Valdemar, giftede sig i 1949 med Ruth Nielsen.

Prins Olufs linje[redigér | rediger kildetekst]

Prins Oluf, søn af prins Harald og sønnesøn af Frederik 8., giftede sig i 1948 med Dorrit Puggaard-Müller.

Prins Ingolf[redigér | rediger kildetekst]

Prins Ingolf, søn af arveprins Knud og sønnesøn af Christian 10., giftede sig i 1968 med Inge Terney (død 1996). Både dette og Ingolfs andet ægteskab var barnløst.

Prins Christians linje[redigér | rediger kildetekst]

Prins Christian, søn af arveprins Knud og sønnesøn af Christian 10., giftede sig i 1971 med Anne Dorte Maltoft Nielsen. Linjen uddøde i mandslinjen i 2013.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]