H.C. Andersen Slottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
H.C. Andersen Slottet set fra Rådhuspladsen

H.C. Andersen Slottet (også Tivolislottet) er i dag navnet på den bygning, der ligger på H.C. Andersens Boulevard overfor Københavns Rådhus på hjørnet af Tivoli. Tivoli erhvervede den i 1978 og gav den det nuværende navn.

Bygningen, som er tegnet af arkitekten Vilhelm Klein i såkaldt Rosenborg-stil (historicisme), blev opført 1892-93 på initiativ af bl.a. Carlsbergs Carl Jacobsen til brug for Kunstindustrimuseet. Den indgår i den "dannelsesrute" af monumentale, offentlige bygninger, som efter sløjfningen af Københavns volde blev placeret rundt om byens centrum. De øvrige bygninger er Polyteknisk Læreanstalt, Astronomisk observatorium, Kommunehospitalet, Botanisk Haves Væksthus, Geologisk Museum, Statens Museum for Kunst, Københavns Rådhus og Ny Carlsberg Glyptotek.

Detalje af facaden mod Tivoli.

Det var i bygningen, Kunstindustrimuseets første samling blev opbygget under ledelse af dets første direktør Pietro Krohn. Han foretog omfattende indkøb på Verdensudstillingen i Paris 1900 af art nouveau-genstande. De er desværre i en vis grad solgt kort efter. Det indkøbte kunsthåndværk af danske kunstnere som Thorvald Bindesbøll, Effie Hegermann-Lindencrone, Arnold Krog, Herman A. Kähler, Johan Rohde, Harald Slott-Møller og J.F. Willumsen er bevaret i samlingerne.

Hovedindgangen.

"Slottet" er opført som en firfløjet bygning med en indre, overdækket gård eller vestibule med ovenlys. Murene er i røde mursten med dekorative detaljer i sandsten og tagdækning af skifer. Indvendigt har bygningen i store træk bevaret den oprindelige plan og en stor del af sine oprindelige overflader og udsmykning, der ligesom det ydre blev udført i de bedste materialer. "Slottets" pragtrum er vestibulen med rundbuede arkader i siderne og en lang række opbyggelige sentenser på sorte stenplader hele vejen rundt.

Efter at Kunstindustrimuseet flyttede til Frederiks Hospital i Bredgade i 1926 blev bygningen anvendt til en række forskellige formål, bl.a. hovedkontor for De Forenede Bryggerier, Gymnastikinstitut, Officersforening og Garnisonsbibliotek, Louis Tussaud's Wax Museum (1974-2007) samt den kontroversielle udstilling Bodies i 2008. Bygningen rummer i dag kontorer for Tivoli samt møde- og selskabslokaler. En sidefløj huser Tivoligardens kaserne.

Detalje af facades stenskulpturer.

Bygningens fortsatte bevaring blev truet: Tivolis ledelse annoncerede på et pressemøde 16. november 2006 sine planer om at opføre et nyt luksushotel på grunden. Det ville nødvendiggøre en nedrivning af bygningen.

Planen vakte stor modstand, fordi mange oplevede en nedrivning som et kulturelt tab og en alvorlig trussel imod hele den nordøstlige del af Tivoli, som i dag i høj grad præges af H.C. Andersen-slottets "eventyragtige" bidrag til haven. Desuden var en stor del af københavnerne af den opfattelse, at et højhushotel lige ved siden af rådhustårnet ville true Rådhusets dominerende karakter i området og lukke af for det bymæssigt vigtige åndehul, som det lavere "Slot" og udkigget til Tivoli udgør.

Organisationen Tivolis Venner blev dannet for at gøre opmærksom på de problematiske konsekvenser ved hotelbyggeriet og for at bidrage til at skabe debat om Tivolis udvikling i det hele taget.

27. april 2007 kom det frem, at Tivoli højst sandsynligvis måtte droppe planerne om opførelsen af hoteltårnet, da Det Særlige Bygningssyn under Kulturarvsstyrelsen havde indstillet den forreste del af bygningen til fredning og resten af bygningen som bevaringsværdig. Kulturarvstyrelsen valgte ikke at følge Bygningssynets indstilling, men indtil videre er hotelprojektet lagt i bero, også som følge af politisk modvilje i Borgerrepræsentationen.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]