Historicisme (arkitektur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Historicisme)
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Det Kongelige Teater
Ny Carlsberg Glyptotek
Thorvaldsens Museum set fra kanalen
Grundtvigs Kirke

Historicismen eller Eklekticisme er en fællesbetegnelse for en europæisk arkitekturstrømning, der efterlignede tidligere stilarter. I Europa blomstrede den anvendt i perioden ca. 1820-1900. I Danmark især i perioden 1850-1910 og i kirkearkitektur helt frem til omkring 1940.

På grund af de nye byggetekniske muligheder med støbejern og cement kunne stort set alt lade sig gøre. Men historicismens bygninger er ikke tro kopier af de originale bygninger, men er ofte forstørret og forgrovet i udtryksformerne. Samtlige klassiske stilarter blev blandet efter forgodtbefindende, en slags "katalog-arkitektur". De ældre stilarter tillagdes bestemte værdier, som skulle videregives til nybygningen ved at genbrug af stilens symboler. Nationalmuseets Klunkehjem er et eksempel på, at boligerne blev indrettet på samme måde.

I modsætning til funktionalismen, der tog afstand fra det overpyntede og gik mod enkelheden, var historicismen nærmest at betegne som stilforvirring. Historicismen var udbredt i hele Europa. En parallel er postmodernismen fra 1980’erne.

Historicismens stilarter[redigér | rediger kildetekst]

Bygninger i historicisme[redigér | rediger kildetekst]

Danske historicistiske arkitekter[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Bligaard, Mette, Frederiksborgs genrejsning. Historicisme i teori og praksis, Forlaget Vandkunsten 2008 ISBN 978-87-7695-079-8

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: