Haditha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Haditha
العمارة
Vegetable stand in Haditha Iraq.jpg
Overblik
Land Irak Irak
Provins Al Anbar
Postnr. 31004Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 25.700 (2010)[1]Rediger på Wikidata
Andet
Højde m.o.h. 107 mRediger på Wikidata
Oversigtskort
Al Anbars beliggenhed i Irak
Al Anbars beliggenhed i Irak
Haditha med omgivelser
Haditha med omgivelser

Haditha er en irakisk by i den vest-irakiske provins Al Anbar, ca 240 km nordvest for Baghdad langs floden Eufrat. De 25.700(2010) indbyggere er hovedsagelig sunni-muslimske arabere. Nær byen ligger Buhayrat al Qadisiyyah, en kunstig sø, skabt ved Iraks største vandkraftværk, Haditha dæmningen.

Byen blev kendt i 2005 for at være skuepladsen for Haditha-massakren, begået af amerikanske marineinfanterister.

Haditha efter den amerikanske invasion[redigér | redigér wikikode]

Haditha dæmningen blev sikret af amerikanske tropper i april 2003 som et led i invasionen af Irak. Den skulle sikres mod angreb, der ville have oversvømmet byer længere nede ad Eufrat og ødelagt en vigtig del af den irakiske elekricitetsforsyning, der var nødvendig, hvis landet skulle genopbygges.

Da kamphandlingerne efter invasionen var overstået, blev Haditha tilholdssted for irakiske oprørere. Med sin beliggenhed mellem Al-Qa'im og Baghdad lå byen på en rute for udenlandske kombattanter.

Den 16. juli 2003 blev Hadithas borgmester, Nayil Jurayfi, og hans yngste søn myrdet.[2][3]

I 2004 overlod de amerikanske styrker det sikkerhedsmæssige ansvar for byen til det lokale irakiske politi. Oprørere indfangede et antal betjente og henrettede dem offentligt på et fodboldstadion.[4]

I maj 2005 iværksatte amerikanske styrker Operation New Market i Haditha for at generobre kontrollen med byen. Men de voldelige uroligheder fortsatte. 1. august 2005 blev et hold på seks snigskytter fra det amerikanske marinekorps dræbt i et baghold, og 3. august blev 14 marineinfanterister og deres tolk dræbt af en vejsidebombe.

The Guardian hævdede i en artikel i august 2005, at oprørerne havde den fulde kontrol med byen, og at et taleban-lignende styre var blevet indført i byen ligesom i Al-Qa'im, at alt vestligt var bandlyst, og at oprørerne beslaglagde de offentligt ansattes lønninger.[5] Disse tilstande er fortsat til 2006.[6]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Irakisk geografiStub
Denne artikel om irakisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi